10 curiozități despre Burj Khalifa, cea mai înaltă clădire din lume

Inaugurată la 4 ianuarie 2010, Burj Khalifa este cea mai înaltă clădire din lume și domină peisajul orașului Dubai, din Emiratele Arabe Unite. Această capodoperă de arhitectură și inginerie este celebră în întreaga lume și are, printre altele, 900 de apartamente și 304 hoteluri, deservite de 58 de ascensoare.

În continuare, îți prezentăm 10 curiozități despre Burj Khalifa, clădirea pe care nu ai cum să o treci cu vederea dacă vizitezi Dubaiul.

1

Burj Khalifa deține mai multe recorduri

Curiozitati despre Burj Khalifa 01
Foto: Time Out Dubai

Burj Khalifa are înălțimea de 828 de metri și este cea mai înaltă clădire din lume. Este de trei ori mai înaltă decât Turnul Eiffel și de două ori mai mare decât Empire State Building, din New York.

Este, de asemenea, cea mai înaltă structură independentă din lume. Acest record era deținut anterior de Canadian National Tower, din Toronto.

Cu 163 de etaje, Burj Khalifa deține și recordul pentru clădirea cu  cel mai mare număr de etaje din lume și tot aici se află și apartamentul situat la cea mai mare înălțime (385 de metri).

În această construcție impresionantă se găsește și restaurantul situat la cea mai mare înălțime din lume: Atmosphere, aflat la etajul 122, unde poți lua masa admirând orașul Dubai de la 441 de metri înălțime.

2

Temerarii care au „cucerit” turnul

De asemenea, Burj Khalifa este locul unde s-au stabilit câteva recorduri bizare.

La 21 aprilie 2014, francezii Fred Fugen și Vince Reffet au sărit de pe Burj Khalifa, înregistrând cea mai mare săritură realizată vreodată de pe o clădire.

Clădirea este atât de înaltă, încât temperatura de la vârful ei este cu aproape 15 grade Celsius mai mică decât cea de la parter.

Alain Robert
Alain Robert escaladând Burj Khalifa. Foto: Forbes

Anterior, în 2011, cățărătorul Alain Robert, cunoscut drept Omul-păianjen din Franța, a escaladat turnul în șase ore și 14 minute.

3

Curiozități despre Burj Khalifa: O lucrare inginerească de proporții uriașe

Construcția clădirii a demarat în 2004 și a fost finalizată în 2010. Peste 12.000 de muncitori, în special din Asia de Sud, lucrau pe șantier la apogeul lucrărilor.

Pentru ridicarea acestei clădiri monumentale s-au folosit 330.000 de metri cubi de beton, iar aluminiul utilizat cântărește cât cinci avioane Airbus A380.

Curiozitati despre Burj Khalifa 02
Construirea Burj Khalifa a durat șase ani. Foto: Pinterest

Puse cap la cap, barele de oțel armat din structura clădirii ar acoperi peste un sfert din circumferința Pământului.

Au fost înregistrate și decese în timpul lucrărilor de construire (potrivit unor rapoarte, doar unul, potrivit altora – patru).

Cu toate acestea, conform The Guardian, este posibil ca numărul victimelor să fie mai mare, date fiind condițiile extrem de grele în care au fost nevoiți să lucreze muncitorii, condiții care ar fi putut cauza probleme de sănătate pe termen lung.

4

Vârful Burj Khalifa este subiect de controverse

Varful Burj Khalifa
Foto: Luxe Aventure Travel

Deși este una dintre caracteristicile sale definitorii (și are și o utilizare practică: aici se află echipamentele de telecomunicații ale clădirii), vârful Burj Khalifa face obiectul unei controverse între arhitecți.

În 2013, Consiliul pentru Clădiri Înalte și Habitate Urbane din Chicago a emis un raport cu privire cu privire la așa-zisele „vârfuri ale vanității”, susținând că aceste spații nelocuite sunt pur și simplu folosite pentru a face clădirile mult mai înalte în statisticile oficiale.

Conform raportului, citat de Gizmodo, 60% dintre cele mai înalte clădiri din lume ar ieși din clasament dacă nu ar avea aceste vârfuri. Spre exemplu, Burj Khalifa ar 213 metri din înălțime.

5

Spălatul geamurilor durează trei luni

Curiozitati despre Burj Khalifa 03
Foto: Time Out Dubai

Exteriorul Burj Khalifa este acoperit cu 26.000 de panouri de sticlă, toate tăiate individual de mână. Spălarea tuturor geamurilor, de sus până jos, durează trei luni. Imediat ce este finalizată, însă, întreaga operațiune este reluată.

6

Apa din condensul produs de sistemul de aer condiționat este refolosită

Sustenabilitatea a fost un principiu-cheie în timpul construcției. Învelișul exterior este acoperit cu argint, pentru a îmbunătăți izolația, iar pe clădire au fost montate panouri solare care încălzesc până la 140.000 litri de apă pe zi.

Una dintre cele mai puțin cunoscute curiozități despre Burj Khalifa este faptul că grădinile sunt irigate folosind condensul produs de sistemul de aer condiționat.

7

Curiozități despre Burj Khalifa: Care a fost sursa de inspirație?

Crinul paianjen
Crinul-păianjen roșu. Foto: Gardenia.net

Forma Burj Khalifa este inspirată de arhitectura islamică tradițională și de crinul-păianjen roșu, o floare care crește în deșert și este cultivată în Emiratele Arabe Unite.

Inițial, clădirea trebuia să se numească Burj Dubai, dar numele său a fost schimbat în Burj Khalifa pentru a-l cinsti pe șeicul Khalifa, conducătorul Dubaiului.

8

Al doilea hotel Armani din lume

Hotel Armani
Foto: Interior Design

În Burj Khalifa se află cel de-al doilea hotel Armani din lume, după cel din Milano. Hotelul nu are recepție, deoarece Giorgio Armani și-a dorit ca „oaspeții să se simtă ca acasă”.

9

Curiozități despre Burj Khalifa: O colecție impresionantă de artă

Această clădire găzduiește o colecție de peste 1.000 de obiecte de artă realizate de creatori faimoși din întreaga lume, dar mai ales din Orientul Mijlociu. Unele dintre aceste opere au fost comandate special pentru a fi expuse în Burj Khalifa.

De exemplu: o sculptură realizată de artistul de origine egipteană Karim Rashid, care se află la intrarea corporate, sau instalația „World Voices”, realizată de artistul catalan Jaume Plensa, care poate fi admirată în holul prin care pătrund cei care dețin apartamente în clădire.

10

Unul dintre cele mai rapide ascensoare din lume

Curiozitati despre Burj Khalifa 04
Durează doar un minut să ajungi pe puntea de observație de la etajul 124. Foto: Get Your Guide

Încheiem lista noastră de curiozități despre Burj Khalifa cu o informație privind ascensoarele din clădire.

Acestea ocupă locul trei în lume în ceea ce privește rapiditatea cu care se deplasează, având o viteză de 10 metri pe secundă. Durează doar un minut să ajungi de la parter la puntea de observație de la etajul 124.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

Un comentariu la „10 curiozități despre Burj Khalifa, cea mai înaltă clădire din lume”

Lasă un comentariu