10 cele mai vechi orașe din lume locuite continuu, până în zilele noastre

Orașele care au trecut testul timpului poartă cicatricile istoriei. Ele demonstrează influența (pozitivă sau negativă) a civilizației umane. Cele mai vechi orașe din lume se laudă cu o arhitectură superbă și cu povești uimitoare, însă doar câteva dintre miile de așezări ridicate în antichitate mai sunt astăzi locuite.

Fiindcă există unele neînțelegeri legate de trecutul istoric al unor așezări, am adăugat pe această listă orașe plecând de la semnificația culturală sau religioasă a zonei în care ele se află.

Iată lista noastră cu cele mai vechi orașe din lume, locuite continuu, de la înființare până azi.

1

Cele mai vechi orașe din lume: Damasc, Siria

cele mai vechi orașe din lume
Moscheea Umayyad din Damasc, Siria, este una dintre cele mai mari și vechi moschei din lume. Foto: Pinterest

Se estimează că Damascul este cel mai vechi oraș din lume locuit continuu. Dovezile arată că era locuit cu cel puțin 10.000 de ani în urmă.

Amplasamentul și durabilitatea sa au transformat orașul într-un loc important pentru civilizațiile care au venit și au dispărut. Devastată astăzi din cauza războiului, zona metropolitană adăpostea până nu demult peste două milioane de oameni.

În 2008, Damascul a fost numit „Capitala culturală arabă”.

2

Ierihon, Cisiordania

cele mai vechi orașe din lume
O gondolă poartă călătorii deasupra orașului Ierihon, Cisiordania. Foto: Pinterest

Fortificațiile descoperite la Ierihon, datând din jurul anului 6.800 î.e.n., confirmă faptul că acest oraș este cel mai vechi oraș fortificat cunoscut.

Dovezile arată că zona era locuită acum 11.000 de ani, ceea ce înseamnă că orașul este un pretendent serios la titlul de „cel mai vechi oraș din lume”.

Ierihon a rămas locuit (și uscat) de-a lungul istoriei, în ciuda faptului că se află sub nivelul mării. Astfel, acest oraș este locul de pe Pământ aflat la cea mai joasă altitudine care a fost locuit permanent. Astăzi, 20.000 de oameni își au domiciliul aici.

  • Știai că… printre cele mai vechi orașe din lume se numără și o așezare tracă? Vezi mai jos despre ce oraș este vorba.
3

Alep, Siria

cele mai vechi orașe din lume
Alep, înfățișat aici așa cum era în 2010, ar putea fi cea mai veche așezare omenească din lume. Foto: Pinterest

Dovezile arată că Alep era locuit acum 8.000 de ani. Dar săpăturile de la un sit aflat la 25 de kilometri nord de oraș arată că zona era locuită acum 13.000 de ani!

Asta înseamnă că Alep și zona înconjurătoare conțin cea mai veche așezare omenească cunoscută. Orașul este menționat pentru prima dată în tăblițe cuneiforme de acum 5.000 de ani, unde este citat pentru forța sa comercială și militară.

Fiind situat între Marea Mediterană și Mesopotamia (a fost, de asemenea, capătul Drumului Mătăsii, care traversa Asia Centrală și Mesopotamia), Alep se afla în centrul lumii antice. Astăzi, este cel mai mare oraș din Siria.

Orașul a ajuns pe programele de știri din motive nefaste în 2016, când distrugerile unei bătălii lungi de patru ani au ajuns la apogeu. Luptele dintre rebeli și forțele guvernamentale au ucis mii de oameni și au obligat alte mii să fugă.

Bătălia (unul dintre cele mai lungi asedii din perioada modernă) a cauzat distrugeri apocaliptice în zonele antice din Orașul Vechi din Alep, care se află pe lista patrimoniului UNESCO.

4

Atena, Grecia

cele mai vechi orașe din lume
Acropole, la asfințit. Foto: Pinterest

Iată încă unul dintre cele mai vechi orașe din lume. Casa filosofiei antice și locul de naștere a civilizației occidentale, Atena a fost locuită cu mult timp înainte de perioada lui Socrate, Platon și Aristotel.

Orașul este locuit fără întrerupere de cel puțin 7.000 de ani. Dovezile privind prezența omului în zonă arată că această parte de Greciei era locuită între mileniile 11 și 7 î.e.n. Astăzi este o mare metropolă și Acropole încă se află în picioare, dominând peisajul.

5

Argos, Grecia

cele mai vechi orașe din lume
Argos se întrece cu Atena pentru titlul de cel mai vechi oraș din Europa. Foto: Pinterest

Fiind o așezare urbană în ultimii 7.000 de ani, Argos se întrece cu Atena pentru titlul de cel mai vechi oraș din Europa. Orașul a fost o așezare puternică; poziția sa favorabilă din câmpia fertilă Argolis îi oferea multă putere, deși orașul are o istorie în care predomină neutralitatea.

De exemplu, orașul a refuzat să lupte sau să trimită provizii în timpul Războaielor Greco-Persane. Poate că această neutralitate este motivul pentru care orașul a trecut testul timpului.

6

Plovdiv, Bulgaria

cele mai vechi orașe din lume
Plovdiv, din Bulgaria, are o istorie bogată, care datează de acum 6.000 de ani. Foto: Pinterest

Plovdiv a fost la început o așezare tracă – Philippopolis, pentru greci – și a devenit un oraș mare în epoca Imperiului Roman. Pentru o vreme, a fost condus de otomani.

Acest oraș frumos are o istorie bogată, care datează de milenii, după cum scrie și The Telegraph. Dovezile arată că orașul este locuit de 6.000 de ani. Astăzi, este al doilea oraș din Bulgaria ca mărime și este un centru economic, cultural și educațional important.

7

Byblos, Liban

Acesta este unul dintre cele mai vechi orașe din lume. Există dovezi ale existenței acestui oraș încă de acum 7.000 de ani, însă zona este locuită constant de circa cinci milenii.

cele mai vechi orașe din lume
O casă de lângă un sit arheologic din BybloS. Foto: Pinterest

Potrivit scriitorului antic Philo din Byblos, în antichitate orașul avea reputația de a fi cel mai vechi oraș din lume. Interesant este că și cuvântul „Biblie” provine de la „Byblos”, fiindcă prin acest oraș se făceau importurile de papirus în Grecia.

8

Sidon, Liban

cele mai vechi orașe din lume
Amplasamentul Sidonului (pe coasta Libanului) a fost cheia istoriei îndelungate a acestui oraș. Foto: Pinterest

Locuit în ultimii 6.000 de ani, Sidonul era unul dintre cele mai importante orașe feniciene, datorită locației sale ca port la Mediterană. Orașul a fost cucerit pe rând de marile imperii ale lumii, inclusiv de asirieni, babilonieni, egipteni, greci, romani și otomani.

Astăzi, orașul are circa 200.000 de locuitori.

9

Ierusalim, unul dintre cele mai vechi orașe din lume

cele mai vechi orașe din lume
Ierusalimul are mai multe situri spirituale și religioase. Foto: Pinterest

Ierusalim este unul dintre orașele care au apărut acum 4.000 – 5.000 de ani în regiunea prosperă a Levantului. Orașul are un loc unic în istorie, fiind un centru important pentru trei dintre marile religii ale lumii.

De aceea, aici se găsesc mai multe situri spirituale și religioase. Din nefericire, Orașul Vechi din Ierusalim se află pe lista cu locații de patrimoniu aflate în pericol din cauza dezvoltării urbane moderne și a turismului.

10

Varanasi, India

cele mai vechi orașe din lume
Varanasi este cel mai vechi oraș din India și este cel mai sacru oraș pentru hinduși. Foto: Pinterest

Unul dintre cele mai vechi orașe din lume se află în India. Potrivit legendei hinduse, Varanasi are mai mult de 5.000 de ani vechime și este considerat cel mai vechi oraș din lume, deși dovezile arată că este locuit de numai 3.000 de ani, după cum amintește BBC.

Această datare mai modestă arată că Varanasi este unul dintre multele orașe antice care au apărut în primul mileniu î.e.n. Este cel mai vechi oraș din India și este considerat „capitala hinduismului”.

Amplasamentul său sa pe malurile fluviului sacru Gange contribuie la prestigiul său ca loc important de pelerinaj.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Lasă un comentariu