10 cele mai puternice cutremure din secolul XXI

Fiind dezastre naturale deosebit de temute, cele mai puternice cutremure din acest secol au provocat sute de mii de morți omenești și daune materiale de sute de miliarde de dolari.

Seismele masive de care am avut deja parte în aceste două decenii ale secolului XXI sunt printre cele mai grave din istorie, multe dintre ele curmând, din păcate, sute de mii de vieți prin dărâmăturile și valurile tsunami provocate.

Din păcate, seismele, la fel ca alte calamități, cum ar fi tornadele, apar adeseori fără avertisment. De multe ori cauzate de mișcarea plăcilor tectonice, cutremurele nu pot fi prevenite și sunt mult prea adesea mortale pentru comunitățile afectate.

Care sunt cele mai puternice cutremure petrecute în secolul XXI? Acest articol vine cu câteva răspunsuri… deocamdată.

1

Cutremurul din Oceanul Indian din 2004: 9.1 grade pe scara Richter

cele mai puternice cutremure 1_1_red_compressed
Foto: Wikimedia

Provocând distrugeri masive în Indonezia, Sri Lanka, India, Thailanda și Maldive, printre altele, seismul petrecut în Oceanul Indian în 2004 este cunoscut drept cel mai devastator cutremur din acest secol.

Cutremurul în sine, cu magnitudinea estimată la 9.1 grade Richter, a avut loc într-o zi de duminică, pe 26 decembrie 2004, în largul coastelor insulei Sumatra, însă tsunami-ul rezultat a fost fenomenul cu adevărat devastator.

Adunând numerele victimelor cutremurului din Sumatra-Andaman și ale tsunami-ului care a urmat, care a avut valuri de aproape 100 de metri înălțime, rezultă un bilanț de cel puțin 225.000 de oameni morți.

Mulți alții au fost răniți, iar daunele s-au ridicat la câteva miliarde de dolari. Pe lângă faptul că a fost cel mai puternic cutremur din secolul XXI în ceea ce privește magnitudinea, seismul din Oceanul Indian din 2004 se situează printre cele mai grave – prin numărul de victime – din istorie.

2

Cutremurul din Tohoku din 2011: 9 grade Richter

cele mai mari cutremure
Foto: Wikimedia

Cutremurul din Tohoku din 2011, numit și Marele Cutremur din estul Japoniei, este unul dintre cele mai recente de pe lista celor mai grave cutremure din acest secol.

A avut loc într-o zi de vineri, la 11 martie 2011, la ora locală 14:46. Cutremurul masiv, de 9 grade Richter, a fost unul dintre primele cinci cutremure din punct de vedere al magnitudinii.

Dincolo de faptul că a provocat tsunami cu valuri de până la 130 de metri înălțime, cutremurul a mutat pur și simplu insula Honshu cu 2.4 metri spre est.

În urma acestei nenorociri, peste 20.000 de persoane au murit, iar alte 2.500 au fost date dispărute. Daunele materiale (inclusiv cele de la centrala nucleară din Fukushima), au fost estimate la aproximativ 300 de miliarde de dolari.

3

Cele mai puternice cutremure: Sumatra, 2005 - 8.7 grade Richter

cele mai devastatoare cutremure
Foto: Wikimedia

Afectând mai ales Indonezia, cutremurul din Sumatra a zguduit zona pe 28 martie 2005. Seismul, cu magnitudinea de 8.7 grade Richter, a avut loc la adâncimea de 30 de kilometri și s-a manifestat aproape de coasta de nord a Sumatrei.

Ca în cazul tragediei din 2004, deși la un nivel mult mai redus, „zguduitura” a fost urmată de un tsunami. Zona afectată de cutremur se afla încă în proces de reconstrucție după cutremurul masiv din 2004 și s-a ales cu daune suplimentare.

În urma dezastrului au fost ucise aproximativ 1.300 de persoane.

4

Cutremurul din Chile din 2015: 8.3 grade Richter

cele mai puternice cutremure
Foto: Wikimedia

Pe 16 septembrie 2015, statul Chile a fost lovit de un cutremur cu magnitudinea de 8.3 grade Richter. Au fost uciși cinci oameni, însă din zonele afectate au fost evacuate peste un milion de persoane.

Cutremurul a declanșat alerte de tsunami și operațiuni de evacuare în zonele de coastă. Epicentrul s-a aflat la aproximativ 13 kilometri vest de Illapel, la o adâncime de 33 de kilometri.

5

Cele mai puternice cutremure: Chile, 2014 - 8.2 grade Richter

În seara zilei de 1 aprilie 2014, în largul coastelor statului Chile s-a petrecut un cutremur cu magnitudinea de 8.2 grade Richter, omorând cel puțin șase persoane, declanșând un val de doi metri și provocând evacuarea a 900.000 de persoane.

cele mai grave cutremure
Foto: Wikimedia

A doua zi, pe 2 aprilie, a avut loc o replică la magnitudinea de 7.6 grade Richter, care a lovit aceeași regiune. A fost emisă o avertizare de tsunami pentru Hawaii, dar valul distructiv nu s-a manifestat.

Victimele au fost ucise de resturi căzute sau au făcut infarct din cauza stării de panică, iar președintele chilian, Michelle Bachelet, a declarat starea de urgență în regiune.

6

Cutremurul din Mexic din 2017: 8.1 grade Richter

La 7/8 septembrie 2017, noaptea târziu, coasta de sud a Mexicului a fost lovită de un cutremur cu magnitudinea de 8.1 grade Richter.

cele mai mari cutremure
Foto: Wikimedia

Cel puțin 32 de persoane au murit, iar președintele țării, Enrique Peña Nieto, a declarat că a fost cel mai puternic cutremur prin care a trecut Mexicul în ultima sută de ani.

A fost deosebit de devastator în statele Chiapas și Oaxaca, regiuni sărace situate în apropierea epicentrului cutremurului. La scurt timp, Mexicul a fost zguduit de zeci de replici.

De asemenea, a fost pus în aplicare un avertisment de tsunami, zonele de coastă din Mexic, Ecuador, Noua Zeelandă și Vanuatu fiind lovite de valuri de peste trei metri înălțime.

7

Cele mai puternice cutremure: Sichuan, 2008: 8 grade Richter

cele mai puternice cutremure
Foto: Wikimedia

Centrat în provincia Sichuan din China, cutremurul, cu magnitudinea 8 grade, a zguduit zona pe 12 mai 2008.

Marele Cutremur din Sichuan, așa cum a fost numit, a fost unul dintre cele mai devastatoare din China și unul dintre cele mai mari – ca număr de victime – din secolul XXI, ucigând sau provocând dispariția a aproximativ 90.000 de oameni.

De parcă primul cutremur nu ar fost fi fost de ajuns, în zilele care au urmat zona a fost lovită de replici puternice. Cheltuind aproximativ o mie de miliarde de yuani, adică 146.5 miliarde de dolari, China a avut nevoie de trei ani pentru reconstruirea zonei.

În total, 11 milioane de oameni au rămas fără adăpost din cauza distrugerilor masive, care au dus, de asemenea, la rănirea a 375.000 de persoane.

8

Cutremurul din Alaska din 2018: 7.9 grade Richter

cele mai puternice cutremure
Foto: NBC News

Pe 23 ianuarie 2018 a avut loc un cutremur puternic chiar lângă țărmul insulei Kodiak din Alaska. Cu magnitudinea 7.9 grade Richter, seismul a provocat unele perturbări la nivel de societate, dar, din fericire, nu a cauzat pagube prea mari.

Inițial, datorită forței cutremurului, a fost emis un avertisment de tsunami pe coasta de sud a Alaskăi și în Canada, precum și pe coasta de vest a Statelor Unite. Totuși, nu s-a format niciun tsunami, iar avertismentul a fost în final retras.

Chiar dacă seismul nu a provocat un dezastru, mulți locuitori din Kodiak au simțit zguduiturile, iar unii au fost treziți din somn la primele semne ale cutremurului.

Serviciile de urgență au încurajat locuitorii din apropierea coastei să părăsească regiunea, deoarece mareea a crescut rapid, dar în cele din urmă avertismentele de tsunami s-au potolit, iar orașul a revenit la activitățile normale.

9

Cutremurul din nordul Hondurasului din 2018: 7.6 grade Richter

cele mai puternice cutremure
Foto: Wikimedia

Pe 9 ianuarie 2018, în largul coastelor Hondurasului s-a petrecut unul dintre cele mai puternice cutremure din istoria Caraibilor, cu magnitudinea de 7.6 grade Richter.

Din fericire, nu a provocat daune grave. Chiar dacă au fost emise avertismente de tsunami, acestea au fost anulate după doar o oră de la seism.

10

Cutremurul din Noua Zeelandă din 2016: 7.8 grade Richter

cele mai puternice cutremure
Foto: Wikimedia

Insula sudică a Noii Zeelande a fost lovită de un cutremur devastator la 13 noiembrie 2016. Epicentrul seismului s-a aflat la 91 de kilometri nord-est de Christchurch și nu departe e Kaikoura, o destinație turistică importantă.

Catalogat inițial drept cutremur cu magnitudinea de 7.5 grade Richter, în Noua Zeelandă, evenimentul a fost actualizat la 7.8 grade de către autoritățile din SUA.

Cutremurul a distrus mai multe case, iar alunecările de teren și schimbările din toată țara au lăsat izolate mai multe zone, inclusiv Kaikoura.

În timpul replicilor seismului, cei care au dorit să plece din Kaikoura au fost evacuați cu elicopterele, deoarece drumurile principale erau blocate.

Aproximativ 1.200 de turiști se aflau în zonă când a avut loc cutremurul. Deși au murit doar două persoane, mișcarea telurică a provocat daune importante în toată țara.

Ca să știi mai mult, citește „Scurtă istorie a dezastrelor naturale. Epidemii, cutremure și dereglări climatice”

Lucian Boia face în această carte o trecere în revistă a diverselor dezastre care și-au pus amprenta asupra evoluției societăților și a civilizației, precum și o comparație cu momentul actual, când este evident că funcționarea mecanismului om–natură suferă un dezechilibru, foarte probabil ireversibil. Într-adevăr, lumea nu se va sfârși, spune autorul, din pricina cutremurelor, sau a petelor solare, sau a variației axei Pământului. Nici chiar din pricina pandemiilor. Primejdia cea mare o reprezintă acum încălzirea climei și efectul de seră, fenomen global și potențial distrugător, a cărui răspundere o poartă cu precădere omul. Dar nu e deloc sigur că omenirea mai poate opri procesul, sau măcar că își dorește să-și schimbe modul de viață. Abia în acest punct specia umană riscă să dispară cu adevărat.

„Scurtă istorie a dezastrelor naturale. Epidemii, cutremure și dereglări climatice” se găsește cu reducere pe Cărturești sau pe Libris.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Test de Cultură Generală #11 - Sex (20 de Întrebări)

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Lasă un comentariu