10 cele mai periculoase orașe din lume

Înainte să-ți planifici următoarea vacanță, s-ar putea să vrei să faci o minimă documentare cu privire la orașele pe care intenționezi să le vizitezi – mai ales dacă din itinerariu face parte și America Latină, unde se află primele zece cele mai periculoase orașe din lume.

Potrivit unui raport al Consiliului Cetățenesc pentru Siguranță Publică și Justiție, aceste orașe au cea mai mare criminalitate din lume (număr de crime la 100.000 de locuitori). Iată, deci, care sunt cele mai periculoase orașe:

10

Ciudad Bolívar, Venezuela - 69 de crime la 100.000 de locuitori

cele mai periculoase orașe din lume
Ciudad Bolívar, Venezuela. Foto: Pinterest

Cuidad Bolívar primește multă atenție din partea presei, dar de prea puține ori din motive demne de laudă. În cartierul cel mai afectat de sărăcie al orașului – una dintre cele mai mari mahalale din lume – drogurile, bandele organizate și violența fac parte din normalitate.

Criminalitatea înflorește în orașul situat pe fluviul Orinoco: 69 de crime la 100.000 de locuitori. În 2018, aici au avut loc 264 de crime.

9

Fortaleza, Brazilia - 69 de crime la 100.000 de locuitori

Și în Fortaleza se petrec, în medie, 69 de crime la 100.000 de oameni. Orașul este renumit pentru plajele albe curate și atracțiile turistice populare, cum ar fi plaja Jericoacoara și Parcul Național Lençois Maranhenses.

Dar frumusețea Fortalezei este umbrită de numărul de crime – 2.724 în 2018 -, deci atenția și precauția sunt primordiale în cazul în care plănuiești să vizitezi acest loc.

8

Natal, Brazilia - 75 crime la 100.000 de locuitori

Orașul este cunoscut pentru nivelurile ridicate ale infracțiunilor de toate felurile, inclusiv furtul, agresiunile fizice și sexuale – însă numărul de crime este ceea ce plasează Natal în topul celor mai periculoase orașe din lume.

Cu 75 de crime la 100.000 de locuitori, orașul rămâne o destinație turistică populară datorită atracțiilor naturale. Motivele pentru un asemenea nivel de criminalitate sunt sărăcia și violența dintre bande.

7

Ciudad Guayana, Venezuela - 78 de crime la 100.000 de locuitori

cele mai periculoase orașe din lume
Ciudad Guayana, Venezuela. Foto: Wikimedia

Furturile și asasinatele sunt o preocupare predominantă în Venezuela, iar orașul Ciudad Guayana nu face excepție.

Vizitatorii sunt avertizați să fie extrem de prudenți atunci când explorează orașul, deoarece violurile și crimele sunt foarte frecvente. Rata crimelor este de 78 la 100.000, în mare parte din cauza greutăților economice și a bandelor organizate.

Multe dintre cele mai periculoase orașe din lume se găsesc în America de Sud

6

Irapuato, Mexic - 81 de crime la 100.000 de locuitori

Oraș mexican de dimensiuni medii, Irapuato (cu o populație de mai puțin de 400.000 de locuitori) are un nivel al criminalității de 81 de asasinate la 100.000 de oameni, generat în principal din luptele dintre grupările Noua Generație, din Cartelul Jalisco, și Santa Rosa, din Cartelul Lima.

Într-o serie de videoclipuri publicate pe internet, membrii grupării Santa Rosa au promis că vor alunga străinii, ilustrând aceste intenții cu împușcături în barurile din localitate. Poliția s-a arătat neputincioasă în fața violențelor și a declarat că va lăsa această activitate în responsabilitatea guvernului federal.

5

Ciudad Juárez, Mexic - 86 de crime la 100.000 de locuitori

Cuidad Juárez este cunoscut pe scară largă drept un oraș de evitat. Cândva era vizitat constant de americanii din El Paso, Texas (oraș situat la graniță), atrași de cluburile de noapte și spectacolele muzicale, dar turismul s-a „stins” din cauza numărului alarmant de crime.

Aici se înregistrează 86 de crime la 100.000 de locuitori. Deși străinii nu sunt vizați în mod deosebit, călătorii sunt avertizați să fie vigilenți în caz de jaf, furt, spargere și crimă.

4

Ciudad Victoria, Mexic - 86 de crime la 100.000 de locuitori

Cu 86 de crime la 100.000 de locuitori, Cuidad Victoria este unul dintre cele mai periculoase orașe din lume.

Multe dintre aceste morți sunt rezultatul unor împușcături între cartelurile rivale de droguri, precum și al activității unor grupări criminale care se confruntă cu poliția și armata din oraș. Chiar și în închisori se petrec acte de violență extremă, având loc adeseori atacuri armate, revolte și evadări.

3

Caracas, Venezuela - 100 de crime la 100.000 de locuitori

cele mai periculoase orașe din lume
O stradă dintr-o mahala din Caracas, Venezuela. Foto: Pinterest

În 2017, Caracas a fost numit cea mai periculoasă capitală din lume și se află încă printre primele trei orașe de pe planetă, cu 100 de crime la 100.000 de oameni.

Mulți locuitori ai orașului – și ai Venezuelei, în general – au fost forțați de sărăcie să trăiască din crimă, ca să-și poată întreține familiile.

2

Acapulco, Mexic - 111 crime la 100.000 de locuitori

Aflate cândva la mare căutare printre producătorii de filme de la Hollywood, străzile orașului mexican Acapulco sunt astăzi scena unui război al drogurilor.

În cartierele de pe dealuri, unde turiștii nu se încumetă, bande precum 221 sau Los Locos pun la punct escrocherii, răpiri, furturi de mașini și asasinate. Rezultatul: 111 de crime la 100.000 de locuitori și devastarea unei industrii turistice aflate odinioară în plină expansiune.

orașe
Bărbat împușcat în plină zi pe un bulevard central din Acapulco, Mexic, la 13 august 2017. Foto: AP / Bernandino Hernandez

Deși criminalitatea nu este legată direct de cartel (principalul cartel al drogurilor din Acapulco a fost divizat cu ani în urmă), numărul bandelor de cartier implicate în lupte pentru supremație și alte violențe este la fel de îngrijorător și terifiant atât pentru localnici, cât și pentru turiști.

Unii proprietari de afaceri mai săraci, care nu își permit sisteme de securitate elaborate, au ales să plătească taxa de protecție.

1

Cel mai periculos oraș din lume: Tijuana, Mexic - 138 de crime la 100.000 de locuitori

Considerat cel mai periculos oraș din lume, cu 138 de crime la 100.000 de locuitori (aproximativ șapte crime pe zi), Tijuana este cunoscut pentru sărăcie și pentru infracțiunile deosebit de violente.

Cea mai mare parte a violenței este cauzată de traficul de persoane și de comerțul cu droguri (în mare parte, metamfetamină), fiecare „ramură” fiind condusă de bande diferite, precum și de rivalitatea dintre cartelurile Sinaloa (El Chapo) și Tijuana.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

Lasă un comentariu