10 cărți interesante despre istoria mai puțin cunoscută a României

România are o istorie zbuciumată și plină de evenimente memorabile. Totuși, unele dintre cele mai interesante capitole ale trecutului nostru sunt prea puțin cunoscute sau sunt menționate în treacăt în documentare sau în reviste de specialitate.

Tocmai de aceea, îți prezentăm zece cărți din care vei descoperi unele dintre cele mai fascinante episoade ale istoriei românilor, de la viețile secrete ale femeilor care au stat în spatele marilor domnitori, la culisele unor crime politice și decizii controversate care ne influențează și astăzi.

La final, vei găsi un bonus delicios: o incursiune în viața gastronomică a Valahiei din secolul XV, ca să descoperi ce rețete culinare preparau strămoșii noștri de pe vremea lui Vlad Țepeș.

1-5

Pachet 5 cărți Istorii secrete

Pachetul de 5 cărți Istorii secrete, prezentate de Dan Silviu Boerescu, cuprinde volumele:

  • Crime și catastrofe uitate din istoria neagră a României;
  • Secretele medicinei legale românești;
  • Enigmele românești ale celui de-Al Doilea Război Mondial;
  • Întoarcerea lui Dracula: Vârcolaci, strigoi și alti monștri;
  • Fenomenul Maglavit și alte minuni petrecute pe teritoriul românesc.
comandă pachetul
6

Doamne și domnițe, jupânițe și amante ale domnitorilor români

Sunt nenumărate cazuri în care „Doamnele” şi-au asumat conducerea Ţărilor Româneşti în momentele tulburi ale istoriei. Vei descoperi destine tragice ale unor femei precum Teodora (fiica lui Basarab cel Mare), soţia lui Ioan Alexandru Asan, soţiile lui Vlad Ţepeş, Maria Asanina, soţia lui Ştefan cel Mare, Olena Voloşanca, fiica lui Ştefan cel Mare, Doamna Stanca, soţia lui Mihai Viteazul, Marica Brâncoveanu, soţia lui Constantin Brâncoveanu, Maria Cantemir, fiica lui Dimitrie Cantemir sau Elena Cuza.

comandă cartea
7

Ultimul an din viata Elenei Ceaușescu

Cartea pornește de la un document de excepție descoperit în arhivele fostului regim comunist: agenda zilnică de întâlniri a Elenei Ceaușescu în 1989. Bazându-se pe aceasta, Lavinia Betea descrie nu numai activitatea celei considerate al doilea om din stat și din partid, ci și întreaga rețea a puterii în ultimul an al comunismului românesc.

Cu ajutorul lucrărilor de specialitate, al documentelor Cancelariei Comitetului Central și al memoriilor unor foști înalți demnitari, autoarea reconstituie practic, zi cu zi, un an întreg din viața Elenei Ceaușescu. Asistăm astfel la transformarea savantei de renume mondial în „sinistra soție” a „odiosului dictator”.

comandă cartea
8

Călătorie în România

În 1937, scriitorul britanic Sacheverell Sitwell a fost invitat de familia de vechi boieri Callimachi să ne viziteze ţara. Rod al unui aranjament privat, călătoria unui cetăţean britanic atât de cultivat şi de pătrunzător s-a dovedit mai fructuoasă decât orice acţiune de propagandă culturală pusă la cale de vreun minister de resort.

Peste nici un an, Sitwell a publicat la Londra volumul Roumanian Journey, splendid tipărit şi legat, îmbogăţit cu fotografii alb-negru de o frumuseţe extraordinară, pe care ediţia de faţă le recuperează în bună parte. Cartea lui Sacheverell Sitwell este un document complex şi emoţionant despre România interbelică, aşa cum apare ea unui călător străin.

comandă cartea
9

Hanurile de altădată

Amoruri pătimașe, comori bine ferecate, crime politice și jafuri odioase au marcat istoria locurilor de ospeție și petrecere din vechile târguri românești. Hanurile din vechime, construite – după modelul mânăstirilor catolice – cu zid de piatră, reprezentau în primul rând adevărate fortărețe ale comerțului.

Pivnițele lor erau cele mai bune locuri pentru a ascunde documente, bani și alte valori, însuși domnitorul și boierii apelând deseori, în situații grele, la aceste tainițe.

comandă cartea
10

Draculinaria. Rețete culinare din timpul lui Dracula

Fără a fi un roman istoric, Draculinaria ne oferă, în premieră mondială, o culegere de reţete culinare care încearcă să refacă viaţa gastronomică din Valahia şi Ţara Bârsei din secolul al XV-lea, veac amintit mai ales pentru că atunci a trăit Vlad Ţepeş.

Cartea prezintă rețete de bucate delicioase dintr-o vreme în care în Europa încă nu fuseseră aduse din Lumea Nouă cartofii, roşiile, porumbul, ardeii, floarea soarelui sau curcanul. Dar atunci ce-or fi mâncat strămoșii noștri? Aveau ce, și încă ce bun!

comandă cartea

 


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Lasă un comentariu