fbpx

10 boli rare și foarte ciudate, care nu par de pe Pământ

Corpul uman este plin de mistere. Cu cât ne străduim mai tare să-l înțelegem, cu atât mai fascinante devin fenomenele care se manifestă în interiorul nostru.

Un ușor dezechilibru în oricare dintre aceste procese interne poate cauza afecțiuni ciudate, precum hiperelasticitatea corpului sau auzul mișcării globilor oculari.

În acest articol îți prezentăm zece boli rare ce par incredibile, dar sunt cât e poate de reale.

1. Sindromul Tourette asociat cu coprolalie

Oamenii care suferă de sindromul Tourette asociat cu coprolalie rostesc cuvinte porcoase sau înjurături în timp ce manifestă anumite ticuri fizice (mișcări bruște ale corpului). Și înjurăturile, și ticurile fizice sunt involuntare și incontrolabile.

Nu este obligatoriu ca oamenii ce suferă de sindromul Tourette (care se manifestă prin ticuri) să sufere și de coprolalie (verbalizarea cuvintelor porcoase). Doar 10% dintre oamenii care au sindromul Tourette suferă și de coprolalie.

Pentru că cei mai mulți oameni care au această afecțiune nu sunt conștienți că se confruntă cu o boală, ei sunt adeseori stigmatizați de societate, care îi consideră bădărani, nebuni sau – în cel mai bun caz – neadaptați.

2. Dermatografia

boli rare - Dermatografia

Articolul continuă mai jos

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi zilnic pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări!

Click pentru abonare ▸

Fii fără grijă, nu facem spam.

Dermatografia este o afecțiunea din cauza căreia apar cicatrici pe corp ori de câte ori pielea este atinsă mai dur sau scărpinată. Aceste semne dispar, de regulă, după 30 de minute.

În analele de boli rare, dermatografia mai este cunocută și sub numele mai simplu de „scris pe piele”. Când persoanele afectate de această maladie se scarpină ușor, locul se înroșește, se umflă și capătă aspectul unei urme de bici.

În cazuri extreme, cicatricile durează câteva zile. Dermatografia se manifestă din cauza degajării de histamină la suprafața pielii.

În afară de scărpinat, dermatografia mai poate fi declanșată de stres, haine strâmte, ceasuri și brățiri, rame de ochelari, infecții sau schimbări rapide de temperatură.

3. Sindromul Ehlers-Danlos

boli rare sindromul Ehlers-Danlos

Sindromul Ehlers-Danlos este o afecțiune determinată genetic, ce cauzează deficit de colagen în corp, care face ca pielea să fie superelastică, încheieturile hiperflexibile, degetele deformate și multe alte defecte dureroase.

În corpul uman, colagenul ajută la menținerea sănătății și integrității fizice a țesuturilor, împiedicându-le, totodată, să se deformeze. Absența sau deficitul de colagen va face ca țesuturile să devină mai elastice, generând sindromul Ehlers-Danlos.

De cele mai multe ori, acest sindrom generează dureri suferinzilor. Din cauza hipermobilității articulațiilor, bolnavii pot avea dificultăți la realizarea celor mai simple acțiuni, cum ar fi răsucirea clanței sau a cheii în ușă.

4. Tinitus

boli rare - tinitus

Tinitus este o afecțiune ce face să auzi un țiuit constant și continuu, în condițiile în care nu se produce în realitate niciun agomot. Oamenii care suferă de tinitus „aud” un țiuit constant. Sunetul pare că este perceput fie cu una, fie cu ambele urechi.

În anumite cazuri, sunetul poate fi un clic, un șuierat sau un zumzet de tonalitate joasă, în loc de țiuit. Au fost înregistrate și cazuri când persoane afectate de tinitus au afirmat că aud muzică sau voci de neînțeles.

Tinitus apare la oameni care și-au pierdut auzul din cuza unor șocuri fonice (zgomote puternice) sau care au suferit infecții ale urechilor, tumori pe creier, stres emoțional, lovituri la cap sau chiar boli de inimă.

Efectele tinitusului pot fi ameliorate prin audioterapie. Deocamdată, nu este cunoscut niciun medicament care tratează definitiv această afecțiune.

5. Boli rare – Akinetopsia

boli rare - akinetopsia

Akinetopsia este o afecțiune neuropsihologică din cauza căreia nu poți percepe mișcarea obiectelor. Este o tulburare cu adevărat stranie, deoarece izolează pacientul într-o lume complet statică, lipsită de mișcare.

Iată cum descrie un suferind de akinetopsie viața sub imperiul acestei maladii: „Totul pare înghețat în timp. Este ca și cum ai pune un film pe pauză, apoi ai derula înainte și l-ai pune iar pe pauză”. Oamenii afectați de akientopsie nu știu cum arată mișcarea. Ei văd doar „static” orice corp aflat în mișcare.

Iată cum poate fi văzută, în termenii unui suferind de akinetopsie, mișcarea unei persoane: „Stătea lângă mine, dar brusc a apărut  în celălalt colț de cameră”. Ei nu disting procese precum mersul sau fuga. Deocamdată, nu există leac împotriva akinetopsiei.

6. Tulburarea de identitate și integritate a corpului

boli rare - Tulburarea de identitate si integritate a corpului

Tulburarea de identitate și integritate a corpului este o afecțiune ce face ca o persoană ă simtă că o parte a corpului îi este străină. Din acest motiv, bolnavii simt că pot reveni la normalitate doar prin îndepărtarea acelei părți de corp. Cei care suferă de această tulburare simt nevoia ca partea de corp „străină” să le fie amputată.

Uneori, pornirea este atât de puternică, încât recurg singuri la astfel de gesturi, provocându-și răni fatale. A fost înregistrat inclusiv un caz în care o femeie s-a orbit singură, pentru că simțea că ochii nu îi aparțin.

7. Boli rare – Sindromul Poland

boli rare - sindromul poland

Sindromul Poland este o malformație congenitală ce se manifestă prin absența mușchilor pectorali mari sau prin subdezvoltarea acestora. De obicei, apare pe partea dreaptă a pieptului.

Uneori și alți mușchi – ai umerilor sau coapselor – de pe aceeași parte a corpului sunt subdezvoltați. Din cauza acestui defect apar și alte complicații, precum coaste mai scurte sau sâni cu aspect anornal.

Tratamentul este chirurcgical și constă, de cele mai multe ori, în introducerea unor implanturi în zonele afectate.

8. Hipertrofia sânilor

boli rare - hipertrofia sanilor

Hipertrofia sânilor face ca sânii să crească foarte mari, păstrându-și structura histologică normală. Această boală a fost descrisă pentru prima dată în 1648.

Hipertrofia poate afecta unul sau ambii sâni, care pot ajunge până la 3% din greutatea corpului femeii. Dacă se manifestă pe ambele părți ale corpului, hipertrofia va face ca unul dintre sâni să pară mai mare decât celălalt.

9. Sincopa de micțiune

boli rare - sincopa de mictiune

Sincopa de micțiune provoacă pierderea cunoștinței unei persoane în timpul urinării. Persoanele afectate de această mladie devin palide, transpiră, au stări de greață și slăbiciune, urmate chiar de leșin imediat după urinare.

Pierderea cunoștinței nu este de durată. Cei mai mulți pacienți sunt bărbați și – deocamdată – nu există tratament pentru această afecțiune.

10. Boli rare – Epidermodisplazia veruciforma

boli rare - Epidermodisplazia veruciforma

Epidermodisplazia veruciforma este o boală de piele transmisă genetic. Bolnavului îi apar pe corp excrescențe ca niște solzi sau negi cu aspect de scoarță de copac.

Unul dintre cele mai cunoscute cazuri de „om-copac”, așa cum mai este numită popular boala, a fost al indonezianului Dede Koswara. Într-o intervenție chirurgicală din 2008, doctorii i-au îndepărtat acestuia 6 kg. de negi de pe mâini și picioare.


Distribuie articolul:

Citește în continuare

 • Da
  Ma bucur ca v-am descoperit si ca m ai invat ceva
  Sunt multe lucruri de inexplicat,si uneori de neinteles pentru o minte relativ normala pe care ti le arata viata.
  Greu este cand au la baza o fiinta umana cu modificari genetice.
  Cred ca se inmultesc repede….
  Ne putem apara cumva?

 • >