10 boli rare și foarte ciudate, care nu par de pe Pământ

Corpul uman este plin de mistere. Cu cât ne străduim mai tare să-l înțelegem, cu atât mai fascinante devin fenomenele care se manifestă în interiorul nostru.

Un ușor dezechilibru în oricare dintre aceste procese interne poate cauza afecțiuni ciudate, precum hiperelasticitatea corpului sau auzul mișcării globilor oculari.

În acest articol îți prezentăm zece boli rare ce par incredibile, dar sunt cât e poate de reale.

1

Sindromul Tourette asociat cu coprolalie

Oamenii care suferă de sindromul Tourette asociat cu coprolalie rostesc cuvinte porcoase sau înjurături în timp ce manifestă anumite ticuri fizice (mișcări bruște ale corpului). Și înjurăturile, și ticurile fizice sunt involuntare și incontrolabile.

Nu este obligatoriu ca oamenii ce suferă de sindromul Tourette (care se manifestă prin ticuri) să sufere și de coprolalie (verbalizarea cuvintelor porcoase). Doar 10% dintre oamenii care au sindromul Tourette suferă și de coprolalie.

Pentru că nu sunt conștienți că se confruntă cu o boală, cei mai mulți oameni care au această afecțiune sunt adeseori stigmatizați de societate, care îi consideră bădărani, nebuni sau – în cel mai bun caz – neadaptați.

2

Dermatografia

boli rare - Dermatografia
Foto: Viral Man

Dermatografia este o afecțiune din cauza căreia apar cicatrici pe corp ori de câte ori pielea este atinsă mai dur sau scărpinată. Aceste semne dispar, de regulă, după 30 de minute.

În analele de boli rare, dermatografia mai este cunocută și sub numele mai simplu de „scris pe piele”. Când persoanele afectate de această maladie se scarpină ușor, locul se înroșește, se umflă și capătă aspectul unei urme de bici.

În cazuri extreme, cicatricile durează câteva zile. Dermatografia se manifestă din cauza degajării de histamină la suprafața pielii.

În afară de scărpinat, dermatografia mai poate fi declanșată de stres, haine strâmte, ceasuri și brățări, rame de ochelari, infecții sau schimbări rapide de temperatură.

3

Sindromul Ehlers-Danlos

boli rare sindromul Ehlers-Danlos
Foto: Onedio

Sindromul Ehlers-Danlos este o afecțiune determinată genetic, ce cauzează deficit de colagen în corp, care face ca pielea să fie superelastică, încheieturile hiperflexibile, degetele deformate și multe alte defecte dureroase.

Colagenul ajută la menținerea sănătății și integrității fizice a țesuturilor, împiedicându-le, totodată, să se deformeze. Absența sau deficitul de colagen va face ca țesuturile să devină mai elastice, generând sindromul Ehlers-Danlos.

De cele mai multe ori, acest sindrom le generează dureri suferinzilor. Din cauza hipermobilității articulațiilor, bolnavii pot avea dificultăți în realizarea celor mai simple acțiuni, cum ar fi răsucirea clanței sau a cheii în ușă.

4

Tinitus

boli rare - tinitus
Foto: University of Mississippi

Tinitus este o afecțiune ce face să auzi un țiuit constant și continuu, în condițiile în care în realitate nu se produce niciun zgomot. Oamenii care suferă de tinitus „aud” un țiuit constant. Sunetul pare că este perceput fie cu una, fie cu ambele urechi.

În anumite cazuri, sunetul poate fi un clic, un șuierat sau un zumzet de tonalitate joasă, în loc de țiuit. Au fost înregistrate și cazuri când persoane afectate de tinitus au afirmat că aud muzică sau voci de neînțeles.

Tinitus apare la oameni care și-au pierdut auzul din cauza unor șocuri fonice (zgomote puternice) sau care au suferit infecții ale urechilor, tumori pe creier, stres emoțional, lovituri la cap sau chiar boli de inimă.

Efectele tinitusului pot fi ameliorate prin audioterapie. Deocamdată, nu este cunoscut niciun medicament care tratează definitiv această afecțiune.

5

Boli rare - Akinetopsia

boli rare - akinetopsia
Foto: Cultura Colectiva

Akinetopsia este o afecțiune neuropsihologică din cauza căreia nu poți percepe mișcarea obiectelor. Este o tulburare cu adevărat stranie, deoarece izolează pacientul într-o lume complet statică, lipsită de mișcare.

Iată cum descrie un suferind de akinetopsie viața sub imperiul acestei maladii:

„Totul pare înghețat în timp. Este ca și cum ai pune un film pe pauză, apoi ai derula înainte și l-ai pune iar pe pauză”.

Oamenii afectați de akientopsie nu știu cum arată mișcarea. Ei văd doar „static” orice corp aflat în mișcare. Ei nu disting procese precum mersul sau fuga. Deocamdată, nu există leac împotriva akinetopsiei.

6

Tulburarea de identitate și integritate a corpului

boli rare - Tulburarea de identitate si integritate a corpului
Foto: Stereotype Magazine

Tulburarea de identitate și integritate a corpului este o afecțiune ce face ca o persoană să simtă că o parte a corpului îi este străină.

Din acest motiv, bolnavii simt că pot reveni la normalitate doar prin îndepărtarea acelei părți de corp. Cei care suferă de această tulburare simt nevoia ca partea de corp „străină” să le fie amputată.

Uneori, pornirea este atât de puternică, încât recurg singuri la astfel de gesturi, provocându-și răni fatale. A fost înregistrat inclusiv un caz în care o femeie s-a orbit singură, pentru că simțea că ochii nu îi aparțin.

7

Boli rare - Sindromul Poland

boli rare - sindromul poland
Foto: Reddit

Sindromul Poland este o malformație congenitală ce se manifestă prin absența mușchilor pectorali mari sau prin subdezvoltarea acestora. De obicei, apare pe partea dreaptă a pieptului.

Uneori și alți mușchi – ai umerilor sau coapselor – de pe aceeași parte a corpului sunt subdezvoltați. Din cauza acestui defect apar și alte complicații, precum coaste mai scurte sau sâni cu aspect anormal.

Tratamentul este chirurgical și constă, de cele mai multe ori, în introducerea unor implanturi în zonele afectate.

8

Hipertrofia sânilor

boli rare - hipertrofia sanilor
Foto: Quora

Hipertrofia sânilor face ca sânii să crească foarte mari, păstrându-și structura histologică normală. Această boală a fost descrisă pentru prima dată în 1648.

Hipertrofia poate afecta unul sau ambii sâni, care pot ajunge până la 3% din greutatea corpului femeii. Dacă se manifestă pe ambele părți ale corpului, hipertrofia va face ca unul dintre sâni să pară mai mare decât celălalt.

9

Sincopa de micțiune

boli rare - sincopa de mictiune
Foto: Reports Healthcare

Sincopa de micțiune provoacă pierderea conștienței în timpul urinării. Persoanele afectate de această maladie devin palide, transpiră, au stări de greață și slăbiciune, urmate chiar de leșin imediat după urinare.

Pierderea conștienței nu este de durată. Cei mai mulți pacienți sunt bărbați și – deocamdată – nu există tratament pentru această afecțiune.

10

Boli rare - Epidermodisplazia veruciforma

boli rare - Epidermodisplazia veruciforma
Foto: E-radio

Epidermodisplazia veruciforma este o boală de piele transmisă genetic. Bolnavului îi apar pe corp excrescențe ca niște solzi sau negi cu aspect de scoarță de copac.

Unul dintre cele mai cunoscute cazuri de „om-copac”, așa cum mai este numită popular boala, a fost al indonezianului Dede Koswara. Într-o intervenție chirurgicală din 2008, doctorii i-au îndepărtat acestuia 6 kg. de negi de pe mâini și picioare.


În continuare, citește și 5 lideri faimoși din istorie și bolile lor mai puțin cunoscute. Apoi, descoperă 4 boli și simptome pentru care în trecut puteai fi ars pe rug

Ca să știi mai mult, citește „Enigmele științei”

După secole de salturi uriașe în domeniul științei – de la tiparniță la fisiunea nucleară -, ne punem întrebarea: A mai rămas ceva de descoperit și de cercetat și în secolul XXI? Știința ridică la fel de multe întrebări precum acelea la care a găsit deja răspunsuri. Toate intră în categoria „enigme ale științei”, care își așteaptă rezolvarea.

Și, cine știe, poate chiar unii dintre dumneavoastră, dragi cititori tineri, veți contribui, într-un fel sau altul, la dezlegarea lor.  Există cazuri celebre de mari oameni de știință – Faraday, Darwin, Einstein etc. – al căror drum în carieră le-a fost determinat de citirea, în adolescență, a unor modeste cărți de popularizare a științei.

Însă, de multe ori, dezlegarea unei enigme științifice duce la descoperirea alteia noi – și așa mai departe. Newton, unul din marile genii ale omenirii – cu modestie – a scris, la sfârșitul cărții sale „Principiile matematice ale filosofiei naturale”, tipărită în 1689, următoarele cuvinte:

„Nu știu cum arăt eu în fața lumii, dar mie mi se pare că sunt un băiat care se joacă pe țărmul mării și se distrează căutând din timp în timp pietricele colorate sau o scoică roșie, în timp ce marele «ocean al adevărului» se întinde necunoscut în fața mea”.

Deși între timp au fost făcute multe descoperiri științifice, „pietricelele colorate” nu s-au epuizat, oceanul adevărului vă așteaptă ! Tocmai de aceea, știința continuă să fie vie și atât de fascinantă. Pentru mai multe informații privind temele puse în discuție, cititorii sunt invitați să consulte bibliografia care a stat la baza documentării autorului, anexată la sfârșitul acestei cărți.

„Enigmele științei” se găsește cu reducere pe eMag sau pe Libris.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

3 comentarii la „10 boli rare și foarte ciudate, care nu par de pe Pământ”

 1. Da
  Ma bucur ca v-am descoperit si ca m ai invat ceva
  Sunt multe lucruri de inexplicat,si uneori de neinteles pentru o minte relativ normala pe care ti le arata viata.
  Greu este cand au la baza o fiinta umana cu modificari genetice.
  Cred ca se inmultesc repede….
  Ne putem apara cumva?

  Răspunde
 2. Eu chiar sufăr de Tinitus. Am căzut alunecând într-o iarnă pe gheață acum 35 de ani și am trăit cu această boală. Prima dată au fost ca niște ciripituri, de parcă stam tot timpul într-o pădure. Acum sunt mai accentuate, dar câteodată aud și un țiuit, și cred că mi-a afectat și echilibrul că de atunci am mers în baston și în prezent merg cu un cadru. Am fost la medic atunci imediat, mi-a dat un tratament, dar nu l-am respectat. Acum cu urechea dreaptă nu mai aud bine, dar mă gândesc din cauza vârstei, am aproape 70 de ani. Interesante articlele și pentru asta vă mulțumesc!

  Răspunde

Lasă un comentariu