10 animale insectivore și poftele lor curioase

10 animale insectivore și poftele lor curioase featured_compressed

Termenul „insectivor” se referă la animalele care să hrănesc cu insecte. Din grupul insectivorelor fac parte multe sălbăticiuni, inclusiv amfibieni, reptile, păsări și un grup restrâns de mamifere.

Aceste animale insectivore sunt răspândite în lumea întreagă. Iată câteva dintre ele.

1

Șopârlele insectivore

animale insectivore, animale care se hranesc cu insecte
Foto: iStock

Iată primele animale insectivore de pe lista noastră. Șopârlele sunt animale mici care aparțin grupului reptilelor. Au sângele rece, coadă și patru picioare.

În jurul lumii, au fost identificate aproximativ 2.700 de specii de șopârlă, și numai două sunt cunoscute ca fiind veninoase. Cele mai multe șopârle se hrănesc cu insecte, iar unele consumă insecte și rozătoare sau păsări.

Foarte puține specii sunt omnivore sau erbivore. Iguana este una dintre cele erbivore, fiind incapabilă să digere proteină animală. Cele mai multe șopârle au o dietă bazată în principal pe insecte.

Șopârlele variază considerabil în mărime, de la cei mai mici – gecko din Caraibe, până la cei mai mari – dragoni de Komodo.

2

Animale insectivore: Cârtițele și șoarecii de câmp

animale insectivore, animale care se hranesc cu insecte
Foto: Shutterstock

Iată al doilea grup de animale insectivore de pe lista noastră. Cârtițele sunt mamifere mici care își petrec cea mai mare parte a timpului în galeriile lor subpământene elaborate.

Cei mai mulți cred că aceste animale sunt rozătoare, dar ele sunt, de fapt, insectivore. Au membrele din față adaptate pentru săpat și se hrănesc cu insecte, râme, viermi și alte nevertebrate din sol.

3

Păsări insectivore

animale insectivore, animale care se hranesc cu insecte
Foto: iStock

Păsările sunt cel mai mare grup de animale insectivore. Păsările care se hrănesc cu insecte pot fi recunoscute ușor, având niște peri mici vizibili cu lupa sau la microscop.

Perii se formează ca o mustață și le permit păsărilor să identifice insectele atunci când zboară. Forma ciocurilor acestor păsări insectivore este diferită de cea a păsărilor care nu sunt insectivore.

Ciocurile sunt adaptate la prinderea insectelor din găuri sau pentru a săpa după ele. De obicei, ciocurile păsărilor care vânează insecte în aer sunt late, scurte și plate. Printre aceste păsări se numără și măcăleandrul.

Păsările care se hrănesc cu nevertebrate și insecte la sol au ciocul elongat și subțire. Altele, care străpung coaja copacilor pentru a ajunge la larvele insectelor, au ciocul drept și puternic.

4

Ursul furnicar

Iată unele dintre cele mai simpatice animale insectivore. Există în jur de 450 de specii de mamifere insectivore, adică în jur de 10% din toate mamiferele.

animale insectivore, animale care se hranesc cu insecte
Foto: Shutterstock

Ursul furnicar este unul dintre mamiferele insectivore. Există patru specii de urs furnicar. Aceste animale se hrănesc cu insecte mici și fiecare specie are o preferință diferită.

Speciile mai mici preferă insectele arboricole, care trăiesc pe crengi. Speciile mai mari sunt capabile să străpungă exteriorul tare al cuiburilor de insecte care au habitate terestre.

Urșii furnicari au o metodă unică de a se hrăni: adună cu limba o cantitate mare de furnici și termite în cel mai scurt timp posibil. Un urs furnicar își petrece cam un minut la un cuib, după care se mută la următorul.

Un urs furnicar gigantic poate vizita până la 200 de cuiburi într-o singură zi pentru a-și asigura aportul de calorii. Limba ursului este acoperită cu multe cârlige minuscule cunoscute ca „papile filiforme” care, alături de salivă, capturează insectele.

Limba ursului furnicar este atașată de stern, ceea ce îi permite să o miște foarte repede. Urșii furnicari pot linge o porțiune de 150 de ori pe minut.

5

Lemurul de Filipine

animale insectivore, animale care se hranesc cu insecte
Foto: Shutterstock

Lemurul de Filipine este o primată mică endemică în Filipine. Poate fi găsită mai ales în regiunea de sud a arhipelagului. Consumă multe insecte și alte animale mici, cum ar fi crustaceele, păsările și șopârlele. Printre insectele lor favorite se numără greierii și lăcustele.

6

Animale insectivore: Gimnurii și aricii

Gimnurii și aricii aparțin familiei Erinaceidae, alcătuită din șapte specii. Aceste animale sunt originare din Asia de Sud-Est, Eurasia și Africa. Speciile de arici sunt comune în comerțul cu animale de casă și aricii pot fi identificați ușor datorită țepilor de pe corp.

Gimnurii se aseamănă cu șoarecii de câmp. Cele două mamifere consumă în principal insecte, însă și nevertebrate mici și viermi. Exemplarele mari pot ucide mamifere, reptile și amfibieni mici. Ocazional, consumă fructe sau ciuperci. Uneori, aricii pradă ouăle păsărilor.

7

Solenodonii și tenrecii

Solenodonii sunt animale mai mari decât șoarecii de câmp sau cârtițele. Numai două specii au mai rămas în Cuba și Haiti. Se crede că solenodonul din Cuba a dispărut din cauza introducerii pisicilor, a câinilor, a șobolanilor și a mangustei.

fiinte care se hranesc cu insecte
Foto: Pinterest

Tenrecii se împart în circa 24 de specii. Multe se găsesc în Madagascar, iar restul în vestul și centrul Africii. În jur de jumătate din dieta acestor animale este alcătuită din insecte acvatice, iar cealaltă jumătate din insecte terestre, limacși, melci, râme, salamandre, pești, șoareci și vegetație.

8

Libelulele

Majoritatea insectelor nu sunt insectivore, mâncând aproape orice, chiar și plante în descompunere și lemn putred. Însă unele insecte, cum ar fi libelulele, sunt prădători.

Se hrănesc cu alte insecte, cum ar fi țânțarii și musculițele. Libelulele mai consumă și fluturi, alte libelule mai mici și molii. Larvele libelulelor trăiesc în apă și mănâncă orice vietate cu un corp mai mic decât al lor.

Uneori, larvele mai mari consumă pești mici. Dieta lor constă în principal din lipitori și din alte larve ale insectelor acvatice.

9

Animale insectivore: Scorpionii

Foto: Shutterstock

Există peste 70.000 de specii de arahnide, iar acestea includ scorpionii, acarienii, căpușele și păianjenii, printre altele. Dieta arahnidelor variază semnificativ în funcție de specie.

Unele specii consumă plante și altele animale. Altele, cum ar fi căpușele, sunt paraziți. Scorpionii consumă insecte, alte arahnide, reptile mici, mamifere mici, amfibieni și chiar și păsări.

Scorpionii au nevoie de apă și pot rezista mai multe luni fără mâncare. Își prind și își zdrobesc prada cu cleștii, în timp ce acul din coadă este folosit pentru a injecta venin toxic, care paralizează prada.

10

Broaștele

Iată și ultimele animale insectivore de pe lista noastră. Broaștele se hrănesc cu insecte precum musculițele și greierii. Broaștele mari pot consuma mamifere mici cum ar fi șobolani, șoareci și chiar și pești de talie mică.

Foto: Shutterstock

Inițial, mamiferele insectivore au fost clasificate sub ordinul Insectivora. Ordinul a fost abandonat, deoarece nu toate mamiferele insectivore sunt înrudite îndeaproape.

Cele mai multe animale din acest ordin au fost reclasificate, unele dintre ele fiind trecute în ordinul Eulipotyphla.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Abonează-te gratuit la newsletter ca să primești săptămânal cele mai interesante articole, aplicații și cărți pe care le descoperim.

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Lasă un comentariu

Abonează-te gratuit la newsletter și îți vom trimite cele mai interesante articole, aplicații și cărți