10 adevăruri istorice surprinzătoare care îți vor schimba percepția asupra timpului

Avem tendința să percepem istoria ca pe ceva liniar, o succesiune de evenimente înșirate de-a lungul unei perioade de timp. Cu toate acestea, istoria este formată dintr-șir nesfârșit de evenimente care, deși par separate, sunt interconectate într-un mare păienjeniș.

În acest articol îți prezentăm câteva astfel de evenimente, care te vor face să legi altfel trecutul de prezent și să vezi timpul dintr-o perspectivă nouă.

Cel mai bătrân copac din lume avea deja 1.000 de ani când ultimul mamut a dispărut

Mamut
Foto: World Truth

Cel mai bătrân copac din lume este Pinus longaeva. Copacii din această specie trăiesc câteva mii de ani, iar cel mai bătrân dintre ei are venerabila vârstă de 5.000 de ani.

Mamuții au dispărut acum 4.000 de ani, deci, la acea vreme, copacul în cauză avea deja 1.000 de ani.

Producătorul de jocuri video Nintendo s-a lansat în timp ce Turnul Eiffel era încă în construcție

Compania japoneză Nintendo a fost fondată pe 23 septembrie 1889 și producea, la momentul respectiv, cărți de joc denumite „hanafuda”. În același timp, viitorul simbol al Franței, Turnul Eiffel, era în construcție.

Și tot în același timp, Londra era terorizată de unul dintre cei mai mari criminali din istorie: Jack Spintecătorul.

Prima bicicletă a apărut după primul tren cu aburi

Bicicleta
Foto: Steiermark

Ai spune că bicicleta există de când lumea și pământul. Ei bine, nu este chiar așa. Prima locomotivă cu aburi a fost lansată în 1797, iar prototipul bicicletei a fost brevetat abia 21 de ani mai târziu, în 1818.

Brandul Coca-Cola este cu doar 31 de ani mai tânăr decât Italia

Regatul Italiei a apărut pe hartă în 1861. 31 de ani mai târziu, în 1892, Charles Howard Candler înființa compania Coca-Cola. La acea vreme, trecuseră doar 15 ani de când România își câștigase independența față de Imperiul Otoman (în 1877).

Hitler, Stalin, Troțki și Freud au locuit în același oraș în 1913

HSFT
Foto: Reddit

Puțini știu că toți acești oameni faimoși au trăit în Viena, nu departe unul de celălalt. Mai mult, Troțki și Hitler erau clienți fideli ai aceleiași cafenele, Cafe Central.

Nu departe se afla localul preferat al lui Freud, Cafe Landtmann. Iosif Stalin și Adolf Hitler locuiau aproape unul de celălalt și probabil că drumurile lor s-au și intersectat.

Cleopatra a trăit mai aproape de momentul zborurilor spațiale decât de perioada construirii piramidelor

Marea Piramidă din Gizeh a fost construită în aproximativ 2540 î.e.n. Faimoasa Cleopatra a trăit mult mai aproape de vremurile noastre, în 69-30 î.e.n. Misiunea pe Lună a avut loc în 1969.

Charlie Chaplin a murit în anul în care a fost fondată compania Apple

Chaplin-Apple
Foto: Virality Today

Chaplin a încetat din viață în 1977, anul în care Steve Jobs lansa Apple Inc.

Universitatea Harvard a fost fondată înainte ca Isaac Newton să publice legile mișcării și atracției universale

Prestigioasa universitate a fost fondată în 1639, cu aproape 50 de ani înainte ca Isaac Newton să publice „Principia Mathematica” (1687).

Primul zbor al fraților Wright a avut loc cu doar 66 de ani înainte ca omul să ajungă pe Lună

Știința se dezvoltă foarte rapid, asta este cât se poate de clar. Frații Wright au efectuat primul zbor pilotat în 1903. Doar 66 de ani mai târziu, în 1969, primul om pășea pe Lună.

Primul fax a apărut cu zece ani înainte ca telefonul să fie inventat

Telefon
Foto: MSN

Primul fax comercial funcțional a fost utilizat pentru prima oară în 1865, pe linia Paris-Lyon. Aparatul era electric și mecanic. În doar zece ani, în 1875, Thomas Watson și Alexander Graham Bell au demonstrat lumii pentru prima oară cum funcționează telefonul.

Ca să știi mai mult, citește „Mistici și magicieni din Tibet”

Fascinată de civilizația orientală, Alexandra David-Neel călătorește în anii 1920 în Tibet, pentru a afla mai multe despre lamaism. În peregrinările sale, vede oameni care reușesc să leviteze, să comunice telepatic sau să meargă pe apă, îl întâlnește pe Dalai Lama și descoperă perspectiva tibetanilor asupra morții și a vieții de apoi.

Asistă la exorcisme și miracole și cunoaște personaje dintre cele mai stranii – mistici, vrăjitori, eremiți, alergători lung-gom-pa, așa-ziși „Buddha vii“ și mâncători de „suflu vital“. Astfel, descoperă că fenomenele metapsihice, stranii pentru gândirea occidentală, pot fi explicate prin teoriile mistice și antrenamentul spiritual practicat în Tibet. Cartea sa, „Mistici si magicieni în Tibet”, oferă mărturii tulburătoare, schimbând radical perspectiva asupra lumii „de dincolo de noi“.

„Mistici și magicieni din Tibet” se găsește cu reducere pe Cărturești, Elefant, eMag sau Libris.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Un comentariu la „10 adevăruri istorice surprinzătoare care îți vor schimba percepția asupra timpului”

Lasă un comentariu