Haosul de 1 mai: Ce se întâmplă când toți chiriașii se mută în aceeași zi

În secolul XIX și la începutul secolului XX, în New York, prima zi a lunii mai era, fără excepție, marcată de haos. Asta deoarece la această dată, cunoscută drept Ziua Mutării, aproape un milion de chiriași își schimbau locuințele deodată.

Străzile orașului erau „inundate” de oameni, bagaje, mobilier și trăsuri care transportau toate aceste lucruri dintr-un loc în altul, într-o dezorganizare greu de descris.

La 1 mai expirau toate contractele

Ziua Mutarii
Foto: Yahoo News

Până la sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial, toate contractele de închiriere din oraș expirau simultan, la 1 mai. De obicei, la data de 1 februarie, de Ziua Chiriei, proprietarii le dădeau chiriașilor un preaviz de 3 luni, prin care îi informau cu privire la noua sumă de plată.

Cei (foarte puțini la număr) care erau de acord cu noile condiții și cu noua chirie rămâneau în spațiu. Dacă nu își permiteau plata chiriei majorate, își căutau o locuință nouă.

De obicei, chiriașii care se mutau așteptau până în ultima zi pentru a elibera vechea locuință. Rezultatul: pe 1 mai, pe străzile orașului era o forfotă de nedescris.

Ziua Mutarii 02
Foto: Wikimedia

Practica mutării de 1 mai data din perioada colonială, când orașul era mic și avea puțini locuitori. Potrivit Brick Underground, există două ipoteze cu privire la alegerea acestei date.

Unii spun că a fost aleasă pentru a marca ziua în care primii coloniști olandezi au plecat spre Manhattan, alții o leagă de o sărbătoare populară, dedicată începutului primăverii, pe care englezii o celebrau pe 1 mai. În România, această sărbătoare se numește Armindeni.

Dar, indiferent de originile acestui obicei, marea mutare de la 1 mai a fost consacrată în 1820, printr-o lege adoptată de legislativul statului New York.

Ziua mutarii 03
Foto: Wikimedia

Legea prevedea că, dacă nu se specifica altă dată, toate contractele de închiriere erau valabile până la data de 1 mai. Deși legea a fost abrogată doar opt ani mai târziu, practica s-a menținut chiar și pe măsură ce orașul a crescut.

Străzile se transformau într-un adevărat infern

Ziua Mutării era un adevărat iad: trotuarele erau impracticabile din cauza lucrurilor pe care oamenii le scoteau în stradă, iar carosabilul era blocat de căruțe care transportau aceste lucruri.

„Paturi vechi și noptiere șubrede, piane impunătoare și mobilă de bucătărie – toate erau înghesuite laolaltă. Toată lumea era agitată, unii, în grabă, spărgeau oglinzi […] șuruburile care țineau paturile se pierdeau în haos și multe elemente bune de mobilier erau deteriorate”, relata cotidianul The New York Times în 1855, conform lui Dylan Hoffman.

George Templeton Strong, un avocat faimos din New York, a descris Ziua Mutării în jurnalul său:

„Nu am văzut niciodată orașul într-un asemenea haos. Aproape fiecare casă pare să se reverse în stradă; toate trotuarele sunt pline de birouri și noptiere, făcând imposibilă trecerea, și tot spațiul dintre trotuare este ocupat de șiruri lungi de trăsuri și căruțe și vehicule încărcate cu grămezi periculoase de obiecte.

Cu siguranță nu am avansat, ca popor, dincolo de stadiul de civilizație nomadă similară cu cea a crescătorilor de vaci din stepele tătare.”

Căruțașii din oraș beneficiau cel mai mult de pe urma marii mutări, taxându-i pe oameni peste tarifele oficiale stabilite prin hotărârile consiliului local.

Ziua Mutarii 04
Foto: 6sqft

Posibilitatea de a face bani ușor îi atrăgea pe țăranii din zonele vecine, Long Island și New Jersey, care își lăsau la o parte munca și veneau în oraș, cu căruțele, pentru a transporta mobilă de pe o stradă pe alta.

În 1865, cotidianul Times relata:

„De 1 mai, căruțașul se transformă într-o altă creatură. Nefiind niciodată un om foarte civilizat, de Ziua Mutării acesta trebuie abordat cu precauție. […] Ofertele obișnuite nu îl tentează. […] Este deasupra tuturor legilor.”

Sfârșitul acestei practici

Deși Liga Chiriașilor a denunțat încă din 1848 practica măririi chiriilor în fiecare an, obiceiul mutării pe 1 mai a continuat până în secolul XX, cu toate că unii newyorkezi au început să se mute cu câteva zile înainte sau după data de 1 mai.

La începutul secolului XX, la apogeul Zilei Mutării, se estimează că aproximativ 1 milion de locuitori ai New York-ului își schimbau locuința în aceeași zi.

Ziua Mutarii 05
Foto: Zillow

Odată cu izbucnirea Primului Război Mondial, această practică a încetat, în special din cauza dificultății cu care se găseau bărbați în formă fizică bună, care să ajute în procesul de mutare.

De asemenea, apariția mijloacelor de transport mai rapide și construirea de locuințe noi în cartiere din afara Manhattan-ului le-au permis newyorkezilor să se mute în afara insulei.

Odată cu scăderea cererii de locuințe, proprietarii din Manhattan au micșorat chiriile sau nu le-au mai mărit în fiecare an, punând astfel capăt obiceiului mutării anuale.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

Lasă un comentariu