Zeul soarelui și secretele îngropate ale preoților din antichitate

Soarele este unul dintre cele mai vechi simboluri ale divinității. Numeroase civilizații antice au plasat această stea în centrul universului lor spiritual, guvernat de zeul soarelui. Soarele dă viață, ne reamintește că suntem muritori și ne dă speranța că renașterea este posibilă.

Arheologii din întreaga lume au descoperit o mulțime de obiecte enigmatice. Multe dintre ele sunt indicii despre modul în care concepeau universul aceste civilizații prefăcute în praf.

10. Cea mai veche descriere a unei eclipse solare

zeul soarelui si secretele ingropate ale preotilor din antichitate

Foto: ancient-origins.net

Pe 30 noiembrie 3340 î.e.n., membrii unui cult al Soarelui de pe teritoriul de astăzi al Irlandei au sculptat prima reprezentare cunoscută a unei eclipse de Soare. Megaliții pe care a fost reprezentat acest fenomen se află la situl arheologic Cairn L, din regiunea irlandeză Meath. Cercetătorii au descoperit că, pe 1 noiembrie și 2 februarie, soarele iluminează o cameră specială din acest complex, marcând astfel mijlocul perioadei dintre solstiții și echinocții.

Cu ajutorul calculelor astronomice, experții au putut să determine vârsta exactă a acestor gravuri. Din cele 92 de eclipse pe care le-au analizat, singura care s-a potrivit cu locul în care se află megaliții a fost cea din 3340 î.e.n. Astfel, gravura de pe pietrele de la Cairn L a devenit cea mai veche reprezentare a unei eclipse solare. Ea o depășește ca vechime pe cea realizată de chinezi în 2800 î.e.n. În situl de la Cairn L au fost descoperite o mulțime de artefacte, inclusiv două sfere de piatră finisate cu mare precizie.

Puteți afla mai multe despre misterioasele sfere de piatră care apar peste tot în lume din acest articol: Această enigmatică sferă de piatră ar putea rescrie istoria. A existat o civilizație avansată în Balcani?

9. Sacrificii umane la mayași

zeul soarelui si secretele ingropate ale preotilor din antichitate

Imaginea celor doi frați gemeni, care s-au transformat în Soare și Lună, descoperită pe o bucată de ceramică mayașă.
Foto: ancient-origins.net

La situl Tikal, arheologii au descoperit mai multe elemente care par să indice că civilizația mayașă obișnuia să facă sacrificii umane, pentru a aduce astfel ofrande zeului soarelui. Într-o groapă din Tikal au fost descoperite corpurile unui băiat cu vârsta între 10 și 14 ani și al unui bărbat de 35-40 de ani. Ambii au fost uciși și arși într-un ritual elaborat.

Lamele din obsidian descoperite lângă cadavre și leziunile de la nivelul toracelui uneia dintre victime sugerează că cei doi au fost uciși înainte de a fi arși. Cercetătorii cred că ritualul în care au fost sacrificați cei doi era menit să pună în scenă mitul a doi gemeni care au murit, iar apoi au renăscut pentru a deveni Soarele și Luna. Deși această legendă este răspândită pe întregul teritoriu al Americii Centrale, nu există dovezi concrete ale sacrificiilor umane asociate cu acest mit.

Articolul continuă pe pagina următoare →

Pagini: 1 2 3 4 5

Articole fascinante

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *