Grădinile zoologice cu oameni, un episod murdar din istoria recentă

Cum ar fi să ne plimbăm printr-o grădină zoologică unde exponatele nu sunt animale, ci oameni? Ai spune că e o idee exagerată și crudă și că așa ceva este imposibil.

Totuși, până nu demult, astfel de locuri chiar au existat în Occident: ființe umane ținute în captivitate și expuse în fața altor oameni, care plăteau bani ca să vadă „specimenele”.

Aceste ființe umane considerate bizarerii

VIDEO Secretul murdar al științei: Au existat grădini zoologice cu oameni
Grupul de indigeni Selk’Nam a făcut furori în Europa. Foto: Pinterest

Primele expoziții de oameni își au originile în secolul al XVI-lea. Cardinalul Ippolito de Medici deținea o vastă colecție de oameni de diverse rase și nații, printre care mauri, tătari, turci și africani.

De-a lungul următoarelor secole, numeroși exploratori și comercianți au expus în fața publicului curios indigeni capturați în timpul călătoriilor prin America de Sud sau de Nord.

Astfel, în anii 1870, expozițiile de oameni exotici au devenit populare în multe țări, astfel de grădini zoologice umane fiind construite la Paris, Hamburg, Anvers, Barcelona, Londra, Milan și New York.

Comerciantul de animale sălbatice Carl Hagenbeck a avut un mare succes în Europa cu două expoziții, una cu indigeni samoani și sami (1874) și una cu nubieni (1876).

În 1889, cu permisiunea guvernului chilian, Hagenbeck a capturat 11 indigeni din tribul Selk’Nam, pe care i-a purtat și expus prin toată Europa. Totuși, Hagenbeck a fost cel care a creat conceptul de grădină zoologică „deschisă”, fără cuști, și a încercat să recreeze pe cât posibil habitatul natural al indigenilor pe care-i plimba prin lume.

Francezii, experți în expoziții de oameni

În încercarea de a arăta lumii că era o reală putere colonială, Franța a construit în Jardin d’Agronomie Tropicale (Grădina de Agronomie Tropicală) șase sate specifice coloniilor franceze din Madagascar, Indochina, Sudan, Congo, Tunisia și Maroc. Expoziția a durat din mai până în octombrie 1907.

Expoziția a atras peste un milion de vizitatori, francezii fiind dornici să vadă satele construite în așa fel încât să reflecte viața în colonii, de la arhitectură până la practicile agricole.

VIDEO Secretul murdar al științei: Au existat grădini zoologice cu oameni
Foto: Pinterest

Dorința francezilor de a imita la perfecție viața indigenilor era foarte mare, așa cum se vede în imaginea de mai sus. În cadrul unei expoziții ținute în Marsilia, francezii au recreat o manufactură din Congo, iar pentru un plus de autenticitate au adus mai mulți congolezi să „lucreze” acolo.

Grădinile zoologice cu oameni au existat și în secolul XX

Desigur, francezii nu au fost singurii care au construit grădini zoologice cu oameni, iar această practică a continuat până în secolul XX. Mărturii ale mentalității înapoiate și intoleranței față de oamenii de alte rase sunt numeroase fotografii, precum cele de mai jos.

Ota Benga, un pigmeu din Congo, a fost expus la Grădina Zoologică din Bronx, New York, în 1906. Era forțat să-i distreze pe trecători trăgând la țintă cu arcul sau jucându-se cu urangutanii și cimpanzeii alături de care era expus.

VIDEO Secretul murdar al științei: Au existat grădini zoologice cu oameni
Ota Benga a fost ținut în țarcul primatelor. Foto: npr.org

Eliberat câțiva ani mai târziu, puternic traumatizat, Ota Benga s-a sinucis, împușcându-se în inimă.

VIDEO Secretul murdar al științei: Au existat grădini zoologice cu oameni
Sarah Baartman. Foto: Pinterest

În 1910, Sarah Baartman, o indigenă Khoikhoi (Africa de Sud), a fost convinsă să se lase expusă în Europa ca o curiozitate. Baartman suferea de o afecțiune genetică din cauza căreia avea fesele extrem de mari și a fost o atracție pentru curioși.

O mamă și fiul ei, expuși într-un sat de negri din Germania

VIDEO Secretul murdar al științei: Au existat grădini zoologice cu oameni
Foto: simpalsmedia.com

Un grup de indigeni expuși la Expoziția Universală de la Paris din 1931, care a atras 34 de milioane de vizitatori

VIDEO Secretul murdar al științei: Au existat grădini zoologice cu oameni
Foto: zefirka.net

O fată din Africa, expusă într-o grădină zoologică umană în 1958 (Bruxelles, Belgia)

VIDEO Secretul murdar al științei: Au existat grădini zoologice cu oameni
Foto: theplaidzebra.com

Află mai multe despre acest subiect controversat urmărind documentarul inclus mai jos: „Secretul murdar al științei – Grădinile zoologice cu oameni”

Ca să știi mai mult, citește „Viața unui sclav american”

Fost sclav, aboliționist înflăcărat, scriitor strălucitor, redactor de ziar și orator plin de elocvență, ale cărui discursuri au aprins cauza aboliționismului, Frederick Douglass (1818–1895) a avut o viață uluitoare. Copilăria și tinerețea i-au fost dominate de abuzuri fizice, de lipsuri și tragedii, dar printr-o tărie de caracter rar întâlnită, Douglass a reușit să depășească aceste obstacole pentru a deveni un reprezentant de frunte al semenilor săi. În „Viața unui sclav american”, care reprezintă cea mai citită și mai citată dintre operele sale, Douglass oferă descrieri explicite ale propriei copilării și ale experiențelor înfiorătoare din perioada sclaviei, precum și o relatare incitantă a evadării sale dramatice din Sudul sclavagist.

„Viața unui sclav american” se găsește cu reducere pe Cărturești sau pe Libris.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Test de Cultură Generală #11 - Sex (20 de Întrebări)

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

5 comentarii la „Grădinile zoologice cu oameni, un episod murdar din istoria recentă”

Lasă un comentariu