VIDEO – Isaac Newton, alchimia și codul secret al numărului trei

Isaac Newton a fost unul dintre cei mai influenți savanți ai secolului al XVII-lea. Este cert că pus bazele fizicii moderne, însă un lucru pe care cei mai mulți nu îl cunosc este că Isaac Newton a fost și un adept al misticismului, cu un interes deosebit pentru alchimie.

Printre lucrările sale despre filosofie, astronomie și matematică a fost descoperită și o traducere a unui text antic numit „tăblița de smarald” sau Tabula Smaragdina, care a fascinat alchimiștii și cercetătorii timp de sute de ani. Tabula Smaragdina a fost deosebit de prețuită de alchimiștii europeni, care o considerau temelia disciplinei lor și a tradiției ermetice. Sursa originală a textului tăbliței de smarald este necunoscută.

Cu toate că Hermes Trismegistul (termenul grecesc Trismegistul înseamnă „de trei ori mare”) este autorul indicat în text, prima dată a apărut într-o carte scrisă în arabă, undeva între secolele al VI-lea și al VIII-lea. Textul a fost tradus în latină abia în secolul XII, iar mai apoi au apărut numeroase alte traduceri și inetrpretări.

Lucrarea a fost considerată parte dintr-o serie întreagă de texte care conțin informații despre practica alchimiei și secretele universului. Se spunea că în Tabula Smaragdina au fost încifrate cunoștințe-cheie despre univers. Secretul antic al transmutației (transformarea unui element chimic în altul), taina longevității și cunoștințe despre legile funcționării cosmosului erau printre cele mai importante subiecte analizate în Tabula Smaragdina, potrivit interpretărilor tradiției alchimice.

Articolul (și filmul documentar) continuă în pagina 2.

Pagini: 1 2

Articole fascinante

De asemenea, ai putea dori...