Cât costă „carnea de om”. Viața într-un bordel american

Peste tot în lume, de la metropole la orașe mici și sărace, în care ai crede că nimic nu se întâmplă, prostituția prosperă. Fotograful Marc McAndrews a petrecut 5 ani lucrând la albumul intitulat Nevada Rose: În culisele bordelurilor americane. Scânteia care a dus la acest proiect s-a produs în 2004, când McAndrews lucra în Nevada.

A fost întrebat dacă a fost vreodată într-un bordel, ceea ce i-a dat ideea de a apărea neanunțat în mai multe „case ale plăcerii”, cu speranța de a obține permisiunea de a face fotografii în care să surprindă cum decurge o zi obișnuită într-un astfel de loc.

Cindy, de la „Bordelul și Barul lui Sharon”. Foto: Marc McAndrews

Motivația mea inițială a fost curiozitatea. Un aspect frumos la fotografie este accesul pe care ți-l conferă în locuri altfel interzise. Este un motiv în plus să descoperi lucruri, să treci de obstacolele pe care le ridică oamenii”, a comentat McAndrews.

După ce a fost refuzat de câteva bordeluri faimoase din regiune, a fost sfătuit să-și încerce norocul la bordelurile din orășelul Elko.

Un client își așteaptă „comanda”. Foto: Marc McAndrews
Odată ajuns acolo, fotograful a primit pe loc acceptul de a fotografia bordelul denumit Mona’s Ranch (Ferma Monei).

Aveam tot felul de idei preconcepute despre ce este un bordel și ce se petrece într-un astfel de loc”, a explicat McAndrews.

La Ferma Iepurașilor e ora ceaiului. Foto: Marc McAndrews

La Ferma Monei, Marc McAndrews a putut fotografia nestingherit în timpul zilei, pentru că stabilimentul este închis până la prânz și doar foarte rar vin clienți în timpul zilei.

A primit permisiunea să le întrebe pe femei dacă ar fi de acord să fie fotografiate, dar cu anumite restricții.

Judy, manager la Ferma Puicuțelor, și Kimi, angajată la Grota Bellei. Foto: Marc McAndrews„Femeile aveau ultimul cuvânt, dacă vroiau sau nu să le fotografiez. Dacă spuneau nu, asta însemna nu. Nu întrebam de două ori și nu făceam presiuni asupra lor”, a explicat McAndrews.

Odată stabilite aceste reguli, McAndrews a putut fotografia oriunde, până când apăreau primii clienți.

Pe lista intitulată sugestiv „Meniul păcătos al plăcerilor” prețurile serviciilor variază între 200 și 15.000 de dolari. Foto: Marc McAndrews

Ferma Monei i-a deschis lui McAndrews ușa către alte bordeluri din Nevada.

Kathy, Ferma Monei. Foto: Marc McAndrews

„În multe bordeluri mă rugau femeile să le fotografiez, înainte să le întreb eu. Asta a dus la câteva neînțelegeri, pentru că unele femei credeau că sunt acolo să fotografiez nuduri pentru reviste sau site-uri online de specialitate. Angajații obișnuiți erau destul de deschiși și acceptau fără probleme să fie fotografiați. Cu clienții era mai dificil, deoarece cei mai mulți erau bărbați care veneau des pe acolo și se fereau să apară în poze”, a explicat McAndrews.
Dennis Hof, omul care deține 4 bordeluri în Nevada. Foto: Marc McAndrews

Abia după cinci ani, McAndrews a primit permisiunea de a-l întâlni pe proprietarul bordelului Bunny Ranch (Ferma Iepurașilor), Dennis Hof.

Îndelung așteptata întâlnire a avut loc în biroul lui Hof, care avea și rol de dormitor. După o discuție de doar 5 minute, Hof i-a permis lui McAndrews să facă fotografii în local.

Brett (client) și Dion (angajată la Stardust Ranch). Marc McAndrews

Fotograful spune că a simțit că trebuie să prezinte un portret cât mai onest al acestei „bresle”, iar faptul că în timpul celor 5 ani de fotografiat s-a împrietenit cu multe dintre femei este o dovadă a onestității proiectului său.

Toată lumea știe ce se petrece într-un bordel. Am abordat bordelurile așa cum aș fi abordat orice alt proiect, iar atunci când am fotografiat femeile, patronii și clienții nu am vrut să îi demonizez sau să le aduc laude”, a afirmat McAndrews.

 

Ți-a plăcut articolul? Spune-ți părerea