Universul misterios din adâncuri: cele mai frumoase 10 peșteri din lume

Lumea e plină de locuri uimitoare. Unele ni se arată în toată splendoarea, iar la altele ajung doar cei mai aventuroși oameni. Să facem o incursiune spre adâncurile pământului, spre tărâmurile magice ale celor mai frumoase peșteri din lume.

1. Deer Cave (Peștera Căprioarelor), Borneo, Malaezia

Această peșteră a fost cercetată pentru prima dată în 1961. Cunoscută și sub numele de Gua Payausau Gua Rusa, se pare că peștera a primit acest nume din cauza căprioarelor care se refugiau în ea pentru a linge rocile sărate.

Pesteri 1

2. Râul Fermecat, Brazilia

Parte a Parcului Național Chapada Diamantina, această peșteră a fost formată în mii de ani de râurile din această zonă. Unele dintre aceste râuri sunt de culoare roșie, dată de taninul prezent în apă.

Pesteri 2

3. Peștera de marmură, Patagonia, Chile

Probabil cea mai frumoasă rețea de peșteri din întreaga lume, Peștera de marmură sau Catedrala de marmură este cunoscută pentru apele sale turcoaz și pentru spectacolul de lumini dat de jocul apelor unui imens lac, descoperit în 1880 de geograful argentinian Carlos Moyano.

Pesteri 3

4. Peștera Onondaga, Missouri, SUA

Parte a Parcului Național Missouri, această peșteră este o „dantelărie” de stalagmite și stalactite.

Pesteri 4

5. Peștera de gheață din Islanda

Peștera Kverkfjoll este formată de apa fierbinte ce iese dintr-un izvor aflat sub ghețarul Vatnajokull.

Pesteri 5

6. Gouffre Berger, Franța

Cu o adâncime de peste 1.100 de metri, între 1953 și 1963, Gouffre Berger a fost considerată cea mai adâncă peșteră din lume. În prezent, este pe locul 28 în acest top și a patra peșteră ca mărime din Franța.

Pesteri 6

7. Cavernele Carlsbad, New Mexico

Cavernele Carlsbad includ o cameră principală, denumită Camera Mare, o cameră naturală din calcar, cu o lungime de 1.220 de metri, o lățime de 191 de metri și 78 de metri în cel mai înalt punct. Este a treia cea mai mare cameră a unei peșteri din America de Nord și a șaptea din lume.

Pesteri 7

8. Peștera Flautului Roșu, Guilin, China

Această peșteră este ornată cu un număr impresionant de stalactite, stalagmite și alte roci în forme surprinzătoare. Având o vechime estimată de 180 de milioane de ani, Peștera Flautului Roșu s-a dezvoltat în formațiuni de calcar iluminat natural, în diverse culori. Peste 70 de inscripții în cerneală, datând din anul 792 î.Hr., pot fi admirate pe pereții acestei minuni naturale.

Pesteri 8

9. Peștera lui Fingal, Scoția

Peștera lui Fingal este formată din coloane de bazalt hexagonale, această dispunere unică fiind cauzată de depozitarea unei mase de lavă care s-a răcit, iar mai apoi a fost erodată de apele mării. Această grotă este cunoscută și pentru tavanul arcuit în mod natural, care produce ecouri ciudate ale valurilor, creând atmosfera unei catedrale.

Pesteri 9

10. Peștera cristalelor gigantice din Naica, Mexic

Se prea poate ca regizorul filmului Superman să se fi inspirat din această peșteră când a creat planeta Krypton, locul natal al super eroului. Peștera din Naica este renumită pentru cristalele sale gigantice, care s-au format de-a lungul a sute de mii de ani.

Pesteri 10

Sursa: TopDreamer.com

Ți-a plăcut articolul? Spune-ți părerea