Superstiții sau matematică ocultă? 6 numere care aduc mai mult ghinion decât 13

Ah, celebrul „vineri, 13”! În cultura vestică, aceasta este o zi marcată de superstiții, care aduce ghinion și în care e bine să eviți orice activitate. Deși numărul 13 este adesea asociat cu ghinionul în cultura occidentală, el nu este singurul învestit cu semnificații malefice. În funcție de religie sau de cultură, oamenii privesc cu teamă anumite numere, pe care le consideră fatidice. Iată câteva dintre numerele care, în diverse părți ale lumii, sunt considerate a fi purtătoare de ghinion.

Cifra 4

4

tofugu.com

În limba mandarină, cifra 4 se pronunță „si”, pronunția fiind foarte asemănătoare cu cea a cuvântului „moarte” (care se pronunță tot „si”, dar cu o altă intonație). Bineînțeles, pronunția asemănătoare a încărcat cifra 4 cu sens negativ, iar în cultura chineză această superstiție este foarte puternică. Unele clădiri din China nu au etajul 4, iar în alte locuri – precum Hong Kong-ul – s-a mers atât de departe încât în unele blocuri lipsesc etajele 40-49. Mai mult, conform Wikipedia, au existat speculații că motivul pentru care China nu a candidat la organizarea Jocurilor Olimpice din 2004 a fost chiar aversiunea chinezilor pentru cifra 4.

Numărul 39

39

Foto: Nooruddin Bakhsh

Conform unui articol din The Guardian, 39 este un număr de evitat în Afganistan. Motivul pentru care afganii se feresc de el nu sunt foarte clare, însă se pare că ele sunt asociate cu prostituția și traficanții de carne vie. Cei care suferă cel mai mult din această cauză sunt șoferii care au mașini ale căror plăcuțe de înmatriculare conțin infama cifră 39. Aceștia sunt adesea ținta oprobiului public și sunt hărțuiți în trafic de alți șoferi. Lucrurile au mers atât de departe încât oamenii dau mită pentru a nu primi plăcuțe de înmatriculare care conțin cifra 39.

Numărul 666

666

Foto: sciencealert.com

Un număr cu semnificație puternică în teologia creștină, 666 le dă fiori multora. Numărul este considerat malefic și este asociat cu diavolul, datorită unui pasaj din Biblie, Apocalipsa 13-18: „Aici este înţelepciunea. Cine are pricepere să socotească numărul fiarei; căci este număr de om. Şi numărul ei este şase sute şaizeci şi şase.”

Numărul 17

17

Garaje din comuna italiană Magione. Numărul 17 a fost lăsat „pe dinafară”.

Potrivit cotidianului britanic Independent, în Italia, 17 este considerat număr cu ghinion. Oamenii îl percep ca pe un simbol al morții deoarece scrierea lui în cifre romane (XVII) rearanjată rezultă în „VIXI”, cuvânt a cărui traducere aproximativă din latină înseamnă „viața mea s-a terminat”. Din această cauză, unele hoteluri din Italia nu au camera numărul 17, iar în unele avioane ale Alitalia rândul 17 lipsește.

Numărul 26

26

Foto: theatlantic.com

În India, numărul 26 începe să câștige reputația de număr cu ghinion, și asta din cauza unor coincidențe calendaristice. Tsunami din 2004, în urma căruia au murit mii de oameni, a avut loc pe 26 decembrie, iar pe 26 ianuarie 2001 provincia Gujarat a fost lovită de un cutremur cu magnitudinea 7,7 grade Richter, care a lăsat în urmă peste 13.000 de morți. Mai mult, atacurile teroriste din Mumbai din 2008 au început pe 26 noimbrie și s-au soldat cu 164 de morți. Nu este, deci, de mirare că indienii nu văd cu ochi buni numărul 26.

Numărul 11

11

Foto: neverlostknowledge.com

Potrivit Livescience.com, numărul 11 este încărcat de semnificații negative în special în cultura occidentală. Din cauza sistemului numeric pe care îl folosim, se întâmplă uneori să avem date sau ore formate dintr-o singură cifră – 11.11.2011 sau 11:11. Acest fapt nu are, evident, nicio semnificație, dar asta nu i-a oprit pe unii să dea o aură negativă acestor momente și, implicit, numărului din care sunt compuse. Mai mult, isteria propagată pe Internet cu privire la numărul 11 este întreținută și de cei care susțin că acesta ar avea o legătură cu „Apocalipsa” din 2012, prezisă de mayași.

Articole fascinante

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *