VIDEO – Ce lăsăm în urmă? Cinci descoperiri enigmatice din 2016

Peste tot în lume, anul 2016 a fost unul dificil și tumultuos. Pentru arheologi, însă, 2016 a fost un an plin de descoperiri fascinante. Unele au deslușit câteva piese din imensul puzzle al istoriei omenirii, altele au dat naștere la noi întrebări, care constituie tot atâtea enigme. În acest articol vă prezentăm cele mai importante cinci descoperiri arheologice care – în mod categoric – marchează anul 2016.

Stonehenge-ul din Kazahstan

Complex megalitic Kazahstan

Stepele Asiei Centrale ascund multe secrete. Foto: ancient-origins.net

În 2016, arheologii ruși Andrey Astafiev și Evgenii Bogdanov au anunțat descoperirea unui complex megalitic vechi de 1.500 de ani, situat în Kazahstan, care seamănă izbitor cu cel de la Stonehenge. Complexul conține un număr mare de structuri de piatră și se întinde pe o suprafață de 120 de hectare. Cele mai mici blocuri de piatră au dimensiuni de 4 metri pe 4 metri, iar cel mai mare este cu adevărat impresionant, având o lungime de 34 de metri și o lățime de 24 de metri.

Megaliții au fost „inserați” vertical în pământ, iar pe unii dintre ei sunt vizibile inscripții înfățișând arme și creaturi mitice. De asemenea, aici a fost descoperită și o șa confecționată din argint, pe care au fost inscripționate în relief imaginile unor mistreți și căprioare. Cercetătorii nu știu ce civilizație a construit misteriosul complex și la ce folosea el, astfel că vor avea mult de muncit până când vor afla răspunsurile la aceste întrebări.

Cea mai tânără mumie egipteană

Cea mai tanara mumie

Așa arată tomografia unui făt nenăscut, de peste două milenii. Foto: ancientworldnews.com

Un sicriu în miniatură, deținut de muzeul Fitzwilliam din Cambridge, Anglia, conține o comoară arheologică de neprețuit: cea mai tânără mumie egipteană descoperită până acum. Sicriul, confecționat din lemn de cedru, a fost descoperit la Gizez în 1907 și este vechi de peste 2.500 de ani. El se afla la muzeul din Anglia de mai bine de un secol, însă cercetătorii l-au dat uitării deoarece au crezut că el conținea organele interne ale unui adult care fusese mumificat.

Asta până în 2016, când o scanare CT (tomografie computerizată) realizată de Departamentul de Zoologie al Universității din Cambridge a scos la iveală tulburătorul secret al micului sicriu: în el se află un fetus de doar 16-18 săptămâni, care a murit, cel mai probabil, din cauza unui avort spontan. Potrivit Washington Post, imaginile arată că fetusul a fost mumificat cu mâinile încrucișate pe piept, iar acest lucru, precum și inscripțiile de pe sicriul în miniatură, ne arată încă o dată cât de mare importanță acordau egiptenii riturilor funerare.

Trei piramide într-una

Piramida Chichen Itza

În 2016, arheologii au descoperit cu surprindere că piramida El Castillo, de la Chichen Itza, Mexic, este formată, de fapt, din trei piramide construite una într-alta, asemenea unei păpuși rusești. Această descoperire a fost posibilă datorită unei tehnici de scanare neinvazive și nedistructive, care a scos la iveală cele trei construcții, realizate în trei etape.

Piramida exterioară a fost construită între anii 950 și 1.000 și are o înălțime de 30 de metri. Piramida intermediară, care a fost descoperită în anii ’30 ai secolului XX, a fost ridicată între anii 850 și 900 și are o înălțime de 20 de metri, iar cea mai veche dintre cele trei, piramida interioară, datează din anii 600-800 și are doar 10 metri înălțime. De ce au ales mayașii să construiască o astfel de structură, unică în lume, rămâne încă un mister.

Articolul continuă în pagina 2.

Ți-a plăcut? Spune ce crezi!