Scurtă istorie a sexului. În comparație cu anticii, suntem niște pudici

India nu a fost singura civilizație care a acceptat sexualitatea

Sexualitatea din Roma antică a fost demonizată și văzută ca emblemă a imoralității încă din primele zile ale creștinismului și altor religii monoteiste. Dar societatea romană – cu filosofia sa despre sex – nu a promovat comportamentele deviante.

Sculpturi erotice de teracotă (penisuri, sâni și, în partea dreaptă, un uter), într-o expoziție a Muzeului Național de Arheologie din Napoli. Piesele au fost recuperate din ruinele orașul antic Pompei. Foto: Wikimedia

Indiferent ce se spune astăzi, romanii aveau legi care incriminau violul, incestul și alte acte care sunt și acum infracțiuni. De fapt, au fost documentate mai multe acte de incest petrecute în familiile regale europene decât în cele antice (chiar dacă asta nu înseamnă că incestul nu se practica în antichitate).

O altă dovadă că obiceiurile sexuale ale oamenilor nu s-au schimbat prea mult de-a lungul timpului sunt jucăriile sexuale antice găsite până acum de arheologi. Cercetătorii au descoperit în Germania un „vibrator” vechi de 28.000 de ani.

O cercetătoare a Universității din Ulm prezintă falusul de piatră de 28.000 de ani. Foto: Metro.co.uk

Alte astfel de descoperiri au mai fost făcute în arealul mediteranean. De asemenea, au fost descoperite (și expuse în muzee) statui și basoreliefuri care înfățișează scene de sex pentru absolut toate „preferințele”. Deci, da, anticii se gîndeau la sex și îl practicau, singuri, în pereche sau în grup, la fel de mult ca oamenii din zilele noastre.

Dacă sexul e la fel, atunci ce s-a schimbat?

O întrebare care ne dă bătăi de cap astăzi e următoarea: de unde a apărut ideea că sexul este ceva rușinos, ce trebuie ascuns și despre care este bine să nu discuți în public?

Sexul medieval. „Aspecte din viața cotidiană. Dragostea”, de Giovanni de‘ Grassi, secolul XIV. Foto: Pinterest.com

Cam prin Evul Mediu, pe măsură ce creștinismul punea stăpânire pe Europa, Biserica a început să își convingă enoriașii că pornirile lor sexuale naturale sunt un păcat. Dându-i pe Adam și Eva ca exemplu, liderii Bisericii i-au convins pe oameni că bărbatul este superior și că femeia este sursa primordială a păcatului. Dorința sexuală a fost brusc interzisă, nevestele au devenit proprietăți ale soților lor și discuțiile deschise despre orice avea legătură cu sexul au ajuns să fie văzute ca fapte profund imorale. Până și nuditatea – forma naturală a corpului uman – a ajuns să fie considerată vulgară.

Numai că, în timp ce creștinismul reprima orice deschidere față de sex, oamenii își vedeau liniștiți de ale lor în dormitor. Stau mărturie nenumăratele opere medievale care descriu obiceiurile și practicile sexuale ale vremii.

 

Ți-a plăcut articolul? Spune-ți părerea