Misterul guanșilor și piramidele din Tenerife

Tenerife, din Insulele Canare, este o destinație de vacanță arhicunoscută și foarte căutată. Ceea ce mulți turiști nu știu este că pe insulă există mai multe piramide învăluite într-un mister total. Cine a construit piramidele din Tenerife, când și – mai ales – de ce?

Există trei teorii care alimentează controversa enigmaticelor construcții.

Piramidele din Güímar

Güímar este un oraș în sudul insulei Tenerife și este locul în care se găsesc șase dintre piramidele de pe insulă. Astăzi, zona este inclusă în Parcul Etnografic. Acesta a fost fondat de exploratorul Thor Heyerdahl, cu sprijin financiar din partea magnatului Fred Olsen.

Heyerdahl a auzit prima dată de piramidele din Tenerife în anii ‘90, dintr-un articol de Francisco Padrón în ziarul Diario de Avisos. Ulterior s-a deplasat pe insulă pentru a vedea piramidele. Ceea ce a descoperit acolo l-a impresionat atât de mult, încât s-a stabilit în Güímar, unde a rămas pentru tot restul vieții.

Aventurierul norvegian a crezut că piramidele seamănă cu alte piramide în trepte pe care le văzuse în călătoriile sale. A propus teoria că piramidele din Tenerife au fost construite într-o perioadă când oamenii traversau oceanul și exista o legătură între culturile care au ridicat piramide în Egipt și America Centrală.

Thor Heyerdahl credea că era posibil ca guanșii, care au populat insula Tenerife înainte de cucerirea spaniolă, să fi construit piramidele.

Explicația academică despre piramidele din Tenerife

Mediul academic, însă, nu a a fost de acord cu ideile lui Heyerdahl. În schimb, a avansat teoria că piramidele nu sunt decât mormane de roci vulcanice, stăvilite de țărani în timp ce curățau ogoarele pentru practicarea agriculturii.

piramidele din Tenerife

Piramidele din Tenerife sunt construite în trepte, precum piramidele din America Centrală și unele pirmide din Egipt și China. Care este legătura dintre toate aceste culturi din antichitate?

De asemenea, a fost propus secolul XIX ca dată aproximativă a construirii lor, pentru că arheologii de la Universitatea La Laguuna au descoperit resturi de ceramică din acea perioadă.

Philip Coppens contrazice teoria convențională

Cercetătorul Philip Coppens, care a vizitat Tenerife în 2009, a investigat pe cont propriu subiectul. Iată ce a publicat acesta pe site-ul său referitor la teoriile avansate de mediul academic:

Între două piramide se găsește o piață în care arheologii au făcut săpături. Dar s-au oprit la stratul secolului XVIII, undeva la o adâncime între 50 și 150 de centimetri. Au crezut – în mod eronat – că au săpat până la fund, iar de aici au tras concluzia greșită că cel mai vechi strat are o vechime de două sute de ani. Este total eronat.

Alinierea piramidelor din Tenerife cu solstițiul de vară

Heyerdahl și cei care sunt de părere că enormele construcții au fost ridicate de guanși, au avansat ideea că piramidele au fost clădite în trepte și aliniate în scopuri religioase, pentru ceremonii care ar fi putut avea loc la solstițiul de vară.

În 1991, Juan Antonio Belmonte Avilés, Antonio Aparicio Juan și César Esteban López, cercetători de la Institutul de Astrofizică al Canarelor, au demonstrat că laturile mai lungi ale unor terase din jurul piramidelor din Güímar marchează direcțiile solstițiilor de vară și de iarnă.

piramidele din tenerife

Unele terase ale piramidelor din Tenerife sunt aliniate cu poziția Soarelui la solstițiu

Una dintre piramide are prevăzute niște trepte. S-a sugerat că participanții la ritual urcau pe aceste scări până în vârful construcției, de unde vedeau răsăritul soarelui.

Francmasonii au construit  piramidele din Tenerife?

În 2005, Antonio Aparicio Juan și César Esteban López au publicat cartea „Piramidele din Güímar: mit și realitate”, în care au avansat teoria că francmasonii au construit piramidele.

În carte, autorii își fundamentează ideea invocâd faptul că solstițiile și piramidele sunt importante pentru francmasonerie și că însuși proprietarul terenului pe care se găsesc piramidele din Güímar a fost francmason.

Cine au fost guanșii din Tenerife?

Guanșii sunt total învăluiți în mister. Până acum, nu s-a stabili cum anume a ajuns o populație de albi să locuiască pe o insulă atât de aproape de Africa de Nord. Explicația acceptată de majoritatea antropologilor este că guanșii se trag din berberii din Africa de Nord, posibil din Libia.

Totuși, legendele locale spun că guanșii sunt urmașii atlanților care au supraviețuit atunci când continentul sau țara lor s-a scufundat, pentru că locuiau pe vârfurile munților, care după cataclism au devenit Insulele Canare.

piramidele din Tenerife

Pelicar, un rege al guanșilor

Ceea ce știm despre guanși cunoaștem din scrierile cronicarilor spanioli și din descoperirile arheologice făcute până acum. Guanșii erau triburi de vânători-culegători cu un stil de viață foarte asemănător populațiilor din epoca de piatră.

Articolul continuă pe pagina următoare →

Pagini: 1 2

Articole fascinante

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *