Monștrii noștri: Cum arată paraziții umani la microscop

Paraziții umani… aceste creaturi microscopice care ne invadează sângele, tractul digestiv și chiar și căile biliare. Ne pătrund în organism prin gură, prin piele, prin nas și ne pot cauza nenumărate boli, orbirea și uneori chiar moartea.

Ne cutremurăm când ne gândim că acești dușmani sunt peste tot pe lângă noi și chiar în noi și încercăm să ne ferim de ei, atât cât putem. Dar, oricât de dezgustători ar fi, paraziții sunt și un exemplu despre cum funcționează evoluția.

În culori și forme fascinante, când sunt văzute la microscop, aceste creaturi pe care le numim paraziți nu seamănă deloc cu niște monștri.

Borrelia burgdorferi

Această imagine colorată este, de fapt, imaginea microscopică a Borrelia burgdorferi, bacteria care cauzează boala Lyme. Acest parazit trăiește în sângele mamiferelor mici, care de obicei nu prezintă niciun semn de infecție.

Cu toate acestea, parazitul poate ajunge să infesteze și vertebrate de dimensiuni mari, inclusiv omul, agentul transmițător fiind căpușele.

Boala Lyme debutează cu oboseală, febră și o leziune a pielii în formă circulară, care se extinde ca un inel în jurul unui punct central mai gros. Dacă nu este tratată, boala Lyme poate cauza artrită, meningită și diverse simptome neurologice.

Tenia

Nu este nevoie de microscop pentru a observa acest parazit care poate ajunge până la 10 metri lungime. Viermele eclozează în tractul digestiv al bovinelor, iar larvele pătrund în mușchi.

Tenia ajunge în organismul uman prin carnea de vită crudă sau insuficient preparată termic. Odată ajuns în organismul uman, parazitul se lipește de intestine, unde își depune ouăle și captează substanțele nutritive ale gazdei.

Giardia Lamblia

giardia-lamblia

Giardia Lamblia este un parazit care pătrunde în organismul uman prin apă. Cauzează o infecție care afectează tractul digestiv și se manifestă prin crampe abdominale și diaree.

Infecția este prezentă în special la copii, dar și la cei care trăiesc în țări în curs de dezvoltare, unde sursa de apă nu este sigură.

Babesia

Aceste puncte roz-închis care pot fi văzute la o analiză microscopică a sângelui sunt Babesia, un parazit asemănător malariei. Parazitul a fost descoperit de bacteriologul român Victor Babeș, al cărui nume îl și poartă.

În general, boala provocată de acest parazit, babesioza, se manifestă prin accese de febră puternică, frisoane și anemie severă.

Schistosoma mansoni

schistosoma-mansoni

Acest parazit provoacă boala numită schistosomiază, care este contractată la contactul cu apa infestată. Viața unui Schistostoma mansoni este împărțită între două gazde: prima sunt melcii de apă dulce (în această etapă, larvele parazitului eclozează), iar cea de-a doua sunt vertebrate mari, inclusiv oamenii.

Schistostoma este singurul vierme care poate pătrunde în corp prin piele, iar boala pe care o cauzează se manifestă prin dermatite, febră și frisoane, greață, vărsături și dureri abdominale.

Viermele de Guineea

viermele-de-guineea

Unul dintre cei mai siniștri paraziți este viermele de Guineea, care ajunge în corpul uman prin apa netratată. Ce este mai dezgustător la acești viermi paraziți este că migrează prin organism: larvele eclozează în sistemul digestiv, iar apoi migrează și se reproduc în întregul corp.

Femela, în schimb, migrează înspre mușchi și piele și iese din organism printr-o pustulă extrem de dureroasă. Procesul durează foarte mult, chiar și câteva săptămâni, deoarece viermele de Guineea poate ajunge și la 80 de centimetri lungime.

Onchocerca volvulus

onchocerca-volvulus

Acest parazit sinistru, prezent în special în țările africane, provoacă boala numită oncocercoză, ale cărei simptome includ mâncărimi severe, cucuie sub piele și orbire. Viermele se răspândește prin înțepătura unei muște negre, ce trăiește în apropierea râurilor.

Odată intrat în organism, viermele își depune larvele sub piele. Când migrează spre țesutul ocular, acești paraziți distrug corneea și cauzează orbirea.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Test de Cultură Generală #11 - Sex (20 de Întrebări)

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Un comentariu la „Monștrii noștri: Cum arată paraziții umani la microscop”

Lasă un comentariu