Înapoi din viața de apoi. Ce relatează oamenii care au fost în moarte clinică

Chiar dacă nimeni nu știe cu adevărat ce se întâmplă când murim, mulți oameni povestesc lucruri incredibile despre ceea ce au experimentat aflându-se în moarte clinică sau „revenind” din viața de apoi.

Astfel de experiențe îmbracă multe forme, dar cele mai multe au niște elemente comune: perceperea unei lumini puternice, o senzație de calm și liniște absolută și parcurgerea unui tunel.

moarte clinica viata de apoi - tunel
Experiențele din preajma morții se pot manifesta în diferite feluri, cu elemente comune precum perceperea unei lumini strălucitoare, un sentiment de pace sau trecerea părintr-un tunel. Un studiu recent a examinat cât de frecvent se manifestă aceste fenomene. Foto: Shutterstock

În acest sens, un studiu a analizat cât de frecvent și în ce ordine au fost percepute aceste elemente de către oamenii care au experimentat moartea clinică sau „călătoria” în viața de apoi.

Rezultatele, care sunt o sondare a vieții de apoi, sugerează că toate experiențele din preajma morții sunt unice (croite pe profilul individului), dar au elemente comune.

Cercetătorii de la Universitatea din Liege, Belgia, au analizat aceste elemente comune ale cazurilor de moarte clinică.

„Din câte știm, până acum nu s-a făcut nici un studiu riguros pentru a afla dacă experiențele de moarte clinică urmează un tipar clar. Scopul studiului nostru a fost să stabilească  frecvența cu care aceste elemente sunt observate la nivel global (în toate cazurile analizate) și poziția cronologică pe care fiecare element o ocupă în relatările pacienților”, a afirmat Charlotte Martial, conducătoarea cercetării.

Cele mai frecvente experiențe de moarte clinică

moarte clinica viata de apoi - intalnire
Cei mai mulți pacienți și-au amintit o senzație de pace și o lumină puternică. Apropate două treimi dintre pacienți au relatat că s-au întâlnit cu spirite sau alți oameni. Foto: Shutterstock

Cercetătorii au colectat și analizat 154 de relatări ale unor persoane care au experimentat fenomenul de moarte clinică. Studiul a relevat că, în drumul spre viața de apoi, fiecare om trece prin patru fenomene.

Fenomenul constatat cel mai frecvent a fost senzația de pace (80% dintre participanți), percepția unei lumini puternice (69%) și întâlniri cu spirite sau oameni (64%).

Pe de altă parte, fenomenele cele mai rar întâlnite au fost gândurile accelerate (la doar 5% dintre participanții la studiu) și clarviziuni (4%).

În ceea ce privește succesiunea evenimentelor (ordinea cronologică în care persoanele au perceput aceste fenomene), cele mai multe „călătorii” spre viața de apoi au început cu experiența extracorporală (părăsirea corpului fizic) și s-au sfârșit cu revenirea spiritului/sufletului în trup (36%).

Potrivit conducătoarei studiului, acest fapt sugerează că experiențele de moarte clinică par a fi declanșate de un sentiment de detașare de corpul fizic și se încheie cu revenirea sufletului în corp.

Per total, cea mai frecventă ordine de desfășurare a evenimentelor, raportată de 22% dintre participanți, a fost următoarea:

  1. experiență extracorporală (părăsirea trupului fizic);
  2. călătorie printr-un tunel;
  3. perceperea unei lumini puternice;
  4. instalarea unei senzații de pace.

Fiecare „călătorie” în viața de apoi este unică

moarte clinica viata de apoi - sentiment de pace
Unul dintre cele mai comune elemente a fost sentimentul de pace. Foto: Shutterstock

Chiar dacă toți participanții la studiu au raportat elemente comune, cercetătorii sunt convinși că fiecare „revenire” din viața de apoi se desfășoară după un tipar unic.

„Rezultatele studiului nostru arată că experiențele de moarte clinică au un caracter universal, adică pot avea elemente comune dintr-un anumit fenomen. Dar, în același timp, am observat că ordinea în care pacienții au relatat că au experimentat anumite fenomene a variat”, a afirmat Charlotte Martial.

Potrivit acesteia, este nevoie de cercetări suplimentare pentru a investiga în ce măsură concepțiile de viață și cultura pacienților, alături de mecanismele neurofiziologice ale fiecăruia determină modul de desfășurare a experiențelor din preajma morții.

Ce se întâmplă în corpul tău atunci când mori?

În primul rând, inima se oprește, astfel că sângele nu mai circulă prin corp. Din acest motiv, sângele începe să se coaguleze, devine mai vâscos și formează cheaguri. Apoi, mușchii înțepenesc, într-un proces numit rigor mortis (care înseamnă, de fapt, rigiditate cadaverică).

Nu mai respiri, ceea ce înseamnă că oxigenul nu mai ajunge în celule. De aceea, celulele încep să moară, eliberând în acest proces enzime cu care se hrănesc microorganismele.

Acestea descompun corpul și accelerează procesul de putrefacție, astfel că, în decurs de aproximativ un an, cea mai mare parte a țesuturilor moi dispar și mai rămân doar oasele.

Totuși, unele cercetări recente demonstrează că există viață după moarte: mii de gene din corp funcționează chiar și la patru zile după deces.

Dacă te fascinează subiectul, te invităm să descoperi și 8 curiozități pur și simplu surprinzătoare despre moarte.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Test de Cultură Generală #11 - Sex (20 de Întrebări)

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

13 comentarii la „Înapoi din viața de apoi. Ce relatează oamenii care au fost în moarte clinică”

  1. Interesant dar incomplet. Nu se spune că TOATE aceste reprezentări nu denotă o viaţă după moarte ci sunt determinate de hipooxigenarea creierului. Cercetătorii americani au făcut în acest sens un referat deosebit de interesant, dezbătut la congresul internaţional de cardiologie de la Viena, în 1978.

    • Studiul citat s-a concentrat pe cu totul altceva: „The aim of this study was to examine frequency distribution of Near Death Experience features (frequency distribution of each single feature and according to their position in narrative texts) and NDE features sequences (i.e., the temporal order of distinct features).”
      Nu a cercetat ce se întâmplă în corp, ci doar ce anume au relatat pacienții că au văzut.

  2. Toate bune si frumoase! Faci un studiu ca sa stabilesti niste procentaje. Ar fi multe de spus despre credibilitatea marturiilor, despre subiectul pentru care s-au cheltuit niste fonduri fara sa aflam nimic nou. In afara de asta, avand in vedere cate stiri despre aceste marturii s-au publicat deja, nu vad care e motivul care sa justifice aparitia pe Incredibilia. In mod sigur am aflat lucruri mai interesante si mai noi de la voi. Sunt convins ca asa va fi si pe viitor. Sucres

  3. nu trebuie sa ai moarte clinica ca sa vezi anumite lucruri:
    si eu am vazut unde este raiul prin oglinda mentala, care este tot dumnezeu.
    de asemenea am vazut ca urmare a unei suferinte cum trec pragul suferintei, am mers prin un tunel. la capat era o lumina unde ma astepta un cal. calul urma sa fiu eu.
    pentru informatii adresa mea [email protected]

Lasă un comentariu