5 lucruri inedite și mai puțin cunoscute despre Marele Zid Chinezesc

Marele Zid Chinezesc este una dintre cele mai impresionante construcții realizate vreodată de om. Nu există manual de istorie care să nu pomenească de el. De aceea, în fiecare an, milioane de turiști se înghesuie să vadă această minune arhitecturală.

Este bine știut că Marele Zid Chinezesc este cea mai lungă structură construită vreodată de om și că realizarea lui a durat aproape 2000 de ani. Dar, pe lângă toate acestea, Marele Zid Chinezesc ascunde și alte povești, mai puțin știute. Printre acestea sunt și câteva detalii întunecate. Iată-le!

1

A făcut un milion de victime

Marele Zid Chinezesc - Muncitori santier
Foto: National Geographic

Marele Zid Chinezesc nu este doar cel mai lung zid de pe Terra, ci și cel mai lung cimitir. Inițial, principala forță de muncă folosită pe șantier erau soldații. Peste 300.000 de soldați au fost repartizați de împăratul Qin Shi Huang pentru a demara construcția.

De-a lungul timpului, pe șantierul Marelui Zid au fost aduși prizonieri, sclavi, deținuți și țărani. Din cauza muncii grele și a extenuării, mulți dintre ei mureau și erau îngropați lângă zid sau chiar în el.

Potrivit estimărilor, aproximativ un milion de oameni au murit pentru a construi Marele Zid Chinezesc.

2

Marele Zid Chinezesc a fost construit cu mortar din orez

Marele Zid Chinezesc - Mortar din orez
Foto: National Geographic

Mortarul folosit ca element de legătură între cărămizile zidului era făcut dintr-o pastă lipicioasă din făină de orez și var stins. Așadar, pe șantierele Marelui Zid Chinezesc, făina de orez avea utilitate dublă: servea atât ca hrană pentru muncitori, cât și ca material de construcție.

Cercetătorii au descoperit că făina de orez lipea cărămizile atât de bine, încât pe multe sectoare nu cresc buruieni nici măcar în ziua de astăzi.

3

Marele Zid Chinezesc e plin de turiști. Uneori, prea plin

Marele Zid Chinezesc - Turisti
Foto: The Times

Secțiunea Badaling (construită inițial în 1505) se află foarte aproape de Beijing. Datorită poziționării, a fost prima deschisă pentru turiști, în 1957. Fiind atât de aproape de capitala chineză, această parte din Marele Zid Chinezesc este efectiv asaltată de turiști.

De aceea, secțiunea Badaling este de obicei extrem de aglomerată. Așadar, fotografiile în care zidul apare gol, fără prea multă lume pe el, sunt, cel mai probabil, făcute în altă parte.

4

Pe Marele Zid Chinezesc se organizează maratoane

Marele Zid Chinezesc - Maraton
Foto: Great Wall Marathon

În fiecare primăvară, monumentala construcție este asaltată de sportivi. Pe 13 mai, aici are loc Maratonul Marelui Zid, una dintre cele mai dificile curse din lume. 2.500 de participanți din 60 de țări iau startul în fiecare an în această competiție.

5

Chinezii l-au dezmembrat pentru a-și construi case

Marele Zid Chinezesc - Degradare
Foto: CNN

Marele Zid Chinezesc ar fi arătat probabil mult mai bine dacă n-ar fi existat Revoluția Culturală a lui Mao Zedong, din anii ’70. În acea perioadă, autoritățile îi încurajau pe cetățeni să trateze zidul ca pe o sursă de materiale de construcții.

Mulți chinezi au urmat îndemnul liderului comunist și au desprins cărămizi din Marele Zid Chinezesc, pentru a-și construi locuințe.

Ca să știi mai mult, citește „China în zece cuvinte”

Scriitorul chinez Yu Hua ne oferă, pornind de la zece cuvinte-cheie, o perspectivă curajoasă asupra Chinei din ultima jumătate de secol, de la Revoluția Culturală și cultul pentru președintele Mao la protestele din Piata Tian’anmen și boom-ul economic din zilele noastre. Pentru cititorul străin, volumul de față este o șansă unică de a înțelege acest colos misterios.

„China în zece cuvinte” se găsește cu reducere pe Cartepedia, Cărturești sau Libris.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Test de Cultură Generală #11 - Sex (20 de Întrebări)

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Lasă un comentariu