Istoria interzisă: Cum au îmbrățișat americanii ideile lui Adolf Hitler

În anii ’30, Adolf Hitler și Partidul Național Socialist din Germania nu erau văzuți neapărat ca o amenințare la adresa păcii. Mai mult, Hitler avea destul de mulți simpatizanți, chiar și susținători fățiși, în Statele Unite ale Americii.

La acea vreme, organizațiile pro-naziste începeau să prindă rădăcini, iar ideile importate din Germania erau răspândite pe cele mai diverse canale. Aceste lucruri sunt rareori discutate, cu toate că sunt o dovadă a faptului că ideile extremiste pot deveni populare oriunde și oricând.

Liga Germano-Americană

Fritz Kuhn, liderul Ligii Germano-Americane

Dat fiind că o mare parte a ideologiei naziste se baza pe puritatea „rasei” germane, iar Hitler și-a dat seama repede că această idee putea fi exploatată pentru a câștiga adepți în rândul comunităților de germani din afara țării.

În 1931, la câteva luni de la venirea la putere a lui Adolf Hitler, o organizație americană, cunoscută sub numele de „Prietenii Noii Germanii” s-a format prin contopirea câtorva organizații mai mici, cu ideologie nazistă, care activau pe teritoriul SUA.

Formată inițial atât din cetățeni germani, cât și din cetățeni americani cu origini germane, în 1936 organizația s-a restructurat și a format Liga Germano-Americană (German American Bund). Aceasta primea în rândurile sale doar cetățeni americani de origine germană.

Având în vedere că un sfert din populația SUA de la acea vreme avea strămoși germani, numărul de membri ai acestei organizații era destul de mare. Fritz Kuhn, liderul Ligii Germano-Americane, a fost chiar sprijinit și validat de Adolf Hitler.

Tabere de vara
Salutul nazist, înainte de a avea conotațiile malefice pe care le cunoaștem astăzi

Deși s-a străduit să răspândească ideea că Liga era o organizație americană, cert este că membrii săi practicau salutul nazist, scandau „Heil Hitler” și se comportau la fel ca orice membru al Partidului Nazist German.

Câțiva ani mai târziu, în 1937, Fritz Kuhn a fost demascat de jurnaliștii americani și condamnat, în 1939, la închisoare pentru deturnare de fonduri.

Tabere de vară naziste

După restructurarea din 1936, Liga Germano-Americană a făcut eforturi susținute pentru a promova ideologia nazistă în rândul cetățenilor. Printre cele mai importante proiecte ale organizației se numărau taberele de vară pentru tinerii americani.

Chiar dacă nu au fost susținute de Adolf Hitler și nu aveau nicio legătură directă cu Tineretul Hitlerist din Germania, similitudinile între cele două programe erau evidente: copiii practicau salutul nazist și purtau pe braț banderole identice cu cele purtate de tinerii germani.

Miting nazist New York
Mitingul nazist de la New York din 1939

Scopul acestor tabere era, evident, îndoctrinarea cu idei rasiste și fasciste. Copiii între 8 și 18 ani învățau germana și participau la exerciții militare.

La momentul în care au fost închise, la puțin timp după izbucnirea celui de-Al Doilea Război Mondial, în SUA existau 16 astfel de tabere.

Comunitatea nazistă din New York

Prietenii Noii Germanii, iar mai apoi Liga Germano-Americană își aveau sediul în New York. Acest stat era, deci, centrul principal al activității de susținere a lui Adolf Hitler din SUA. În 1934, organizațiile pro-naziste organizau mitinguri în celebra Madison Square Garden.

Cel mai cunoscut dintre acestea a avut loc pe 20 februarie 1939, pe vremea când Liga se afla la apogeul puterii. Demonstrația a adunat 20.000 de participanți, care au stârnit indignarea newyorkezilor.

De asemenea, deși statisticile arătau că peste 90% dintre americani se opuneau ideilor lui Adolf Hitler, a existat o serie de propagandiști care au încercat să răstoarne aceste calcule. Unul dintre ei a fost Charles Coughlin, preot catolic și om de radio cu o audiență de milioane de ascultători.

Coughlin îmbrățișase ideile antisemite ale lui Adolf Hitler și îi acuza pe evrei de confiscarea proprietății creștinilor și de propagandă pro-comunistă.

Originile americane ale eugeniei

Eugenia era o componentă principală a ideologiei promovate de Partidul Nazist al lui Adolf Hitler. Credința generală este că eugenia își are originile în Germania sau cel puțin în Europa.

Dar, în realitate, eugenia s-a născut în SUA și a fost promovată de unii dintre cei mai cunoscuți lideri ai lumii științifice și de afaceri de la acea vreme. Finanțați de instituții cu o înaltă reputație, precum Institutul Carnegie și Fundația Rockefeller, mulți oameni de știință respectați în America lucrau intens la teoria „științei raselor”.

Datele erau distorsionate și uneori chiar falsificate pentru a acredita ideea că orice rasă care nu era albă era genetic inferioară. Această „știință” a devenit un curent important la începutul anilor 1900 și o parte esențială a ideologiei lui Adolf Hitler.

Susținători celebri

charles lindbergh
Aviatorul american Charles Lindbergh, o figură foarte celebră a începutului de secol XX

Printre susținătorii americani ai ideilor naziste s-au numărat și câteva figuri proeminente ale societății. Aviatorul Charles Lindbergh, eroul american al anilor ’30, a reușit primul zbor solo peste Oceanul Atlantic în 1927.

Lindbergh era, însă, și un adept al eugeniei și chiar devenise prieten apropiat cu omul de știință francez Alexis Carrel, un susținător fervent al acestei „științe”.

Într-un interviu din 1935, Lindbergh susținea că „nu putem ignora faptul că oamenii nu se nasc egali”, iar în 1939, într-o emisiune radio, celebrul pilot opina că „civilizația noastră depinde de zidul rasial și militar al Vestului, care poate face față infiltrării sângelui inferior.”

La rândul său, Henry Ford, proprietarul uzinelor auto care-i poartă și astăzi numele, era un simpatizant al ideilor antisemite, permițându-le membrilor Ligii Germano-Americane să recruteze oameni din uzinele sale.

Kondrad Heiden, autorul unei biografii a lui Adolf Hitler, a afirmat că Ford l-ar fi susținut financiar pe Führer cu cel puțin 340.000 de dolari.

Ca să știi mai mult, citește „Pecetluite în istorie. Scrisori care au schimbat lumea”

O remarcabilă antologie ce reunește scrisori celebre într-un impresionant arc de timp care străbate vremurile, purtându-ne din Antichitate până în vremurile noastre și vorbindu-ne despre putere, iubire, creație, sex, credință și război, „Pecetluite în istorie” este un autentic omagiu adus genului epistolar, oferind cele mai faimoase scrisori care au marcat istoria lumii, cultura universală și viața intimă a unor personaje ilustre.

Reputatul istoric Simon Sebag Montefiore a realizat o selecție de peste o sută de epistole, din care unele sunt pline de noblețe și înălțătoare, altele detestabile și tulburătoare, unele se constituie în adevărate capodopere literare, altele sunt brutale, dure și șocante; multe sunt erotice, altele sfâșietoare.

În binecunoscutul său stil antrenant de talentat narator, Montefiore ne arată de ce aceste scrisori sunt o lectură indispensabilă: cum ele ne descifrează trecutul, ne îmbogățesc viața de azi și ne luminează ziua de mâine.

„Pecetluite în istorie. Scrisori care au schimbat lumea” se găsește cu reducere pe Cartepedia, Cărturești sau Libris.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Test de Cultură Generală #11 - Sex (20 de Întrebări)

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Lasă un comentariu