Indicii oculte sau coincidențe stranii? 10 lucruri inexplicabile pe care le poți vedea pe Google Earth

Structuri ciudate, simboluri misterioase, baze militare sau epave ale navelor demult scufundate – de-a lungul timpului, utilizatorii Google Earth au descoperit pe imaginile din satelit o multitudine de ciudățenii, dintre care unele n-au fost explicate nici până azi.

Practic, Google Earth compilează imagini din diverse surse, de la sateliți geostaționari care fotografiază Pământul de la zeci de mii de kilometri înălțime, sateliți cu orbită joasă care fac fotografii de mare rezoluție și până la instantanee făcute din avion, din baloane sau cu ajutorul dronelor. Aceste imagini sunt disponibile tuturor celor care folosesc Google Earth, iar uneori utilizatorii descoperă lucruri uimitoare. Iată câteva dintre ele:

1. Structuri ciudate în Orientul Mijlociu

cercuri-ciudate

Simboluri enigmatice uriașe, care pot fi văzute doar din aer, au fost descoperite în Orientul Mijlociu cu ajutorul noilor tehnologii de fotografiere aeriană și prin satelit. Aceste structuri sunt construite din piatră și majoritatea au forma unor roți, părând să dateze de peste 8.500 de ani, ceea ce le face mai vechi decât celebrele linii de la Nazca (Peru). Unele dintre aceste simboluri, care se întind din Siria până în Arabia Saudită, par a fi aliniate cu linia răsăritului în timpul solstițiului de iarnă. Simbolurile au forme diferite, dintre care cea mai comună este cea a unui cerc cu raze, dar există și forme triunghiulare, dreptunghiulare sau pătrate. Unele dintre ele sunt grupate, iar altele mai izolate, dar logica după care au fost dispuse și motivul pentru care au fost create rămân încă un mister.

2. Insula fantomă

insula-sandy

În 2012, un grup de cercetători australieni au descoperit… inexistența unei insule de aproape 80 de kimometri pătrați în Pacificul de Sud. Acest loc misterios, numit Insula Sandy, apărea pe hărți în Nord-Estul Caledoniei. În mod bizar, insula apărea, sub forma unui poligon negru, inclusiv în imaginile disponibile pe Google Earth. Dar oamenii de știință care au navigat spre insulă în 2012 au descoperit că ea nu există în realitate. Într-un studiu publicat un an mai târziu, cercetătorii au explicat că este posibil ca insula să fi fost trecută pe hărți timp de peste 100 de ani din greșeală sau că ar fi putut fi vorba de o „insulă” plutitoare de piatră ponce, care între timp s-a deplasat sau scufundat.

3. Bulinele de lângă vulcan

musuroaie

Sutele de „buline” vizibile din satelit, aflate lângă conul de cenușă vulcanică din partea de Nord a Marelui Canion, ar putea avea o explicație simplă: furnicile. Se pare că deșertul din jurul Marelui Canion este habitatul furnicilor roșii secerătoare, care construiesc furnicare uriașe, cu diametrul de peste 1,2 metri (în anumite cazuri, furnicarele au diametrul și de 10 metri). „Aceste furnicare sunt de obicei înconjurate de pământ arid pe o rază de până la 10 metri”, susține fizicianul Amelia Carolina Sparavigna, specialist în procesare de imagini și analiza imaginilor din satelit. Conform lui Sparavigna, aceste furnici s-ar face responsabile de ciudatul model cu buline care apare pe imaginile din satelit.

4. Cel mai mare nume

hamad

Șeicul Hamad bin Hamdan al Nahyan din Abu Dhabi și-a inscripționat numele pe nisipul insulei Futaisi, din Golful Persic, pe care o deține. Cu o înălțime de 800 de metri și o lățime de 3,2 kilometri, numele „HAMAD” a fost vizibil din spațiu până în 2013, când șeicul a ordonat ca inscripția să fie ștearsă. Motivul pentru care al Nahyan a luat această decizie rămâne necunoscut.

5. Structuri enigmatice în deșert

desertul-gobi

Vaste structuri misterioase au fost descoperite de sateliți în deșertul Gobi din China. Imaginile disponibile pe Google Earth arată mai multe linii reflectorizante, lungi de peste 1,5 kilometri, care se intersectează între ele și sunt vizibile din spațiu. Până acum, opinia experților este că aceste structuri nu sunt nicidecum rămășițele unei civilizații antice, ci ar putea face dintr-o bază militară secretă a chinezilor, folosită în special pentru programele spațiale și nucleare.

6. Reclamă la KFC

kfc

Având în vedere că mulți oameni navighează pe Google Earth în timpul liber, apariția reclamelor vizibile din spațiu era inevitabilă. De exemplu, cel mai mare logo al Coca-Cola poate fi văzut pe un deal din Chile și este construit din 70.000 de doze goale. O imagine uriașă a Colonelului Sanders – logo-ul restaurantului KFC – poate fi văzută pe Google Earth în statul american Nevada, în apropierea Extraterestrial Highway.

7. Epava din Marea Roșie

epava

În 2003, S.S. Jassim, un cargobot bolivian, s-a scufundat Reciful Wingate, în apropiere de coasta Sudanului. Lungă de 81 de metri, aceasta este una dintre cele mai mari epave vizible pe Google Earth.

8. OZN în Australia?

piramida

În Australia, la coordonatele 30°30’38.44″S 115°22’56.03″E, în mijlocul câmpului, apare un triunghi straniu „punctat” de ceea ce par a fi niște lumini puternice. Când a fost descoperit, în 2007, pasionații de OZN-uri au afirmat că triunghiul este în mod clar un OZN surprins în timp ce plana deasupra Pământului. Alți utilizatori Google Earth susțin că ar putea fi vorba de o antenă care face parte dintr-un parc eolian telecomandat, aflat în apropiere.

9. Pentagrama din Kazahstan

pentagrama

Pe malul râului Tobol, din Kazahstan, o pentagramă cu diametrul de 366 de metri și-a făcut apariția pe suprafața Pământului. Unii cred că este vorba despre rămășițele unei baze militare rusești, alții asociază simbolul misterios cu secta sataniștilor. Mai misterios este și faptul că în zonă nu există nicio așezare umană. Cel mai apropiat oraș este Lisakovsk, situat la 20 km.

10. Cimitirul de avioane

cimitir-de-avioane

Baza aeriană Davis Monthan, din Tucson, Arizona, este locul unde sunt depozitate avioanele armatei americane. Denumit „cimitirul”, acest parc de 1.000 de hectare nu poate fi vizitat de publicul larg, dar poate fi văzut în imaginile de pe Google Earth, la coordonatele 32 08’59.96″ N, 110 50’09.03″W.

Articole fascinante

De asemenea, ai putea dori...