Comori inestimabile descoperite din greșeală de oameni obișnuiți

Mulți arheologi își petrec viața căutând comori ascunse. Alții, mai norocoși, primesc aceste artefacte în dar sau le găsesc la târgurile de antichități.

Nenumărate obiecte valoroase pot fi identificate doar dacă ai ochiul format și dacă știi câte ceva despre istorie. Și, cum nu întotdeauna se întâmplă așa, unele artefacte rare pot rămâne ascunse timp de zeci de ani.

În continuare, îți prezentăm poveștile incredibile ale unor astfel de obiecte, găsite de oameni norocoși, cărora nici nu le trecea prin cap pe ce valori au pus mâna.

1

Canopa egipteană de 3.000 de ani

Comori ascunse - Canopa egipteana
Foto: Listverse

După moartea unui unchi, membrii unei familii britanice care au dorit să rămână anonimi au moștenit un vas ciudat din piatră. În următorii 20 de ani, vasul a fost păstrat în grădină drept ornament, iar apoi a zăcut uitat într-o magazie.

Într-o zi, un apropiat al familiei a remarcat că fața sculptată pe vas semăna foarte tare cu chipurile faraonilor egipteni. Familia s-a lăsat convinsă să angajeze un expert care să evalueze obiectul.

Așa au aflat, cu stupoare, că vasul era, de fapt, un artefact egiptean vechi de 3.000 de ani. Obiectul servise drept canopă, iar fața sculptată era cea a zeului Imset.

Vasul funerar fusese folosit în Egiptul Antic pentru păstrarea organelor celui decedat și nu se știe cum a ajuns în posesia britanicului.

2

Un vas roman ținut sub pat

Comori ascunse - Vas roman
Foto: Live Journal

Tot despre o moștenire este vorba și în această a doua poveste. La moartea bunicului său, care se ocupase cu vânzarea fierului vechi, britanicul John Webber a primit o cupă de metal.

Crezând că era vorba despre un obiect fără valoare, Webber l-a depozitat sub pat și a uitat de el timp de zeci de ani. Pe când avea 70 de ani, în timp ce se pregătea să se mute, britanicul a redescoperit micul cadou de la bunicul său.

Privindu-l cu alți ochi și bănuind că ar putea avea de-a face cu un obiect valoros, Webber a apelat la experții de la British Museum. Oamenii de știință au rămas uimiți, spunând că nu mai văzuseră așa ceva.

Cupa, cu lungimea de 14 centimetri, înfățișa chipul zeului roman Ianus, decorat cu împletituri și cu reprezentări ale unor șerpi.

Analizele de laborator au dovedit că artefactul data din secolele II-IV î.e.n. și fusese realizat în Imperiul Ahemenid, primul dintre imperiile persane.

Până la urmă, vasul s-a dovedit un cadou foarte valoros pentru Webber, care l-a vândut la licitație pentru 100.000 de dolari.

3

Bolul chinezesc cumpărat la târgul de vechituri

Comori ascunse - Vas chinezesc
Foto: Handelsblatt

Unele comori ascunse pot fi găsite foarte ușor, pentru că se află… la vedere. În 2007, o familie din New York a făcut o achiziție spectaculoasă, fără să bănuiască nimic.

Vizitând un târg de vechituri din apropierea casei, un membru al familiei a observat un bol alb, simplu, pus la vânzare pentru trei dolari. Deși obiectul nu avea nimic spectaculos, familia a decis să-l cumpere.

Apoi, artefactul a stat ani la rând în vitrina din sufragerie, până când membrii familiei au început să se intereseze de originile lui. Așa au ajuns să angajeze un evaluator, iar raportul acestuia a fost șocant.

Vasul alb, simplu, era un artefact chinezesc vechi de 1.000 de ani, de o mare valoare. Așa-numitul „vas Ding” este unul foarte rar și a fost creat în timpul Dinastiei Song.

Patru ofertanți s-au luptat pentru a pune mâna pe micuțul vas de ceramică. Până la urmă, un dealer din Londra l-a adjudecat pentru 2.2 milioane de dolari, potrivit New York Post.

4

Cursă cu taxiul, plătită cu un obiect rar

În anii ’50, la finalul unei curse, un taximetrist britanic a primit, în loc de bani, o vază mică de ceramică. Artefactul era însoțit de un bilețel.

Pe el scria că este vorba de un vas de ceramică din anul 3.000 î.e.n., descoperit de profesorul W. M. Flinders Petrie în 1894. Taximetristul a dus vasul acasă, unde a stat neglijat timp de peste 60 de ani.

Comori ascunse - Vasul Petrie
Foto: Sivator

În 2014, nepotul acestuia, Guy Funnel, a redescoperit artefactul în garaj. Norocul a făcut că Funnel a recunoscut numele arheologului, inscripționat pe bilet, și a contactat British Museum.

Așa a descoperit că era vorba despre un artefact rar, cu o istorie fascinantă. Vasul nu era de origine libiană, ci egipteană, și era, într-adevăr, unul din miile de artefacte descoperite de-a lungul vieții de arheologul Petrie.

Nu se știe cum a ajuns obiectul în posesia clientului misterios, însă există informații potrivit cărora Petrie obișnuia să dăruiască altor persoane unele dintre descoperirile sale.

Ca să știi mai mult, citește „Pecetluite în istorie. Scrisori care au schimbat lumea”

O remarcabilă antologie ce reunește scrisori celebre într-un impresionant arc de timp care străbate vremurile, purtându-ne din Antichitate până în vremurile noastre și vorbindu-ne despre putere, iubire, creație, sex, credință și război, „Pecetluite în istorie” este un autentic omagiu adus genului epistolar, oferind cele mai faimoase scrisori care au marcat istoria lumii, cultura universală și viața intimă a unor personaje ilustre.

Reputatul istoric Simon Sebag Montefiore a realizat o selecție de peste o sută de epistole, din care unele sunt pline de noblețe și înălțătoare, altele detestabile și tulburătoare, unele se constituie în adevărate capodopere literare, altele sunt brutale, dure și șocante; multe sunt erotice, altele sfâșietoare.

În binecunoscutul său stil antrenant de talentat narator, Montefiore ne arată de ce aceste scrisori sunt o lectură indispensabilă: cum ele ne descifrează trecutul, ne îmbogățesc viața de azi și ne luminează ziua de mâine.

„Pecetluite în istorie. Scrisori care au schimbat lumea” se găsește cu reducere pe Cartepedia, Cărturești sau Libris.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Test de Cultură Generală #11 - Sex (20 de Întrebări)

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Lasă un comentariu