5 genii fără studii care au câștigat Premiul Nobel

Una dintre cele mai râvnite distincții din întreaga lume este, fără îndoială, Premiul Nobel. Scriitori, oameni de știință, activiști sau politicieni deopotrivă visează să primească, la un moment dat, celebra distincție a Academiei Suedeze.

De obicei, cei care reușesc această performanță sunt oameni care au absolvit cele mai prestigioase instituții de învățământ din lume. Printre cei care au primit Premiul Nobel se numără, însă, și minți sclipitoare care, pentru un motiv sau altul, nu au reușit să termine nici măcar liceul.

Iată poveștile lor, care demonstrează că o minte genială nu are nevoie neapărat de o diplomă pentru a obține prestigioasa distincție.

1

George Bernard Shaw, scriitorul care s-a lăsat de școală la 15 ani

Premiul Nobel - George Bernard Shaw
Foto: BBC

Celebrul scriitor George Bernard Shaw s-a născut pe 26 iulie 1856 în Dublin, Irlanda. În copilăria timpurie, Shaw a fost educat de unchiul său, care era cleric.

Apoi, băiatul a fost înscris la diverse școli locale, însă nu a rezistat la niciuna prea mult timp. Din cauză că disprețuia învățământul organizat, la vârsta de 15 ani, Shaw a abandonat școala și a început să lucreze.

Apoi, în 1876, s-a mutat la Londra și a început să scrie. Timp de un deceniu, s-a străduit să-și vândă cărțile, dar fără prea mare succes. Din cauză că nu avea un venit stabil, Shaw a fost nevoit să trăiască pe spinarea mamei și a surorii sale.

Mai târziu, scriitorul a devenit adept al socialismului și s-a înscris în Fabian Society, o organizație socialistă britanică.

De aceea, primele sale scrieri au tratat cu preponderență problematici sociale. Datorită umorului lui Shaw, scrierile sale au devenit tot mai populare.

Astfel, în 1925, irlandezului i-a fost acordat Premiul Nobel pentru literatură. Zece ani mai târziu, Shaw a primit și un Premiu Oscar pentru cel mai bun scenariu adaptat (ecranizarea piesei de teatru Pygmalion).

2

William Faulkner – fără diplomă, dar cu Premiul Nobel

Premiul Nobel - William Faulkner
Foto: OTE Corporation

William Faulkner s-a născut pe 25 septembrie 1897 în Mississippi și a fost crescut în spiritul clasei de mijloc din sudul SUA. Faulkner era o minte sclipitoare încă din copilărie. Era pasionat de lectură și scria poezii.

Cu toate acestea, în ciuda inteligenței remarcabile (sau poate tocmai din această cauză), pe Faulkner școala îl plictisea cumplit. De aceea, tânărul scriitor și-a abandonat studiile și nu a obținut niciodată diploma de absolvire a liceului.

După ce s-a lăsat de școală, Faulkner a lucrat ca tâmplar, iar mai apoi a fost casier la banca bunicului său. În 1918, s-a înrolat în armata britanică, dar s-a întors acasă după doar câteva luni.

S-a înscris la câteva cursuri universitare și a publicat mai multe poezii în revista studențească. Apoi, a publicat numeroase romane și s-a concentrat exclusiv pe scris, într-o izolare aproape totală.

Faulkner a fost unul dintre cei mai mari scriitori ai secolului XX și a primit Premiul Nobel pentru literatură în 1949.

3

Jose Saramago s-a școlit ca mecanic auto

Premiul Nobel - Jose Saramago
Foto: New York Observer.com

Celebrul scriitor Jose Saramago s-a născut în 1922, într-un orășel din Portugalia. În ciuda faptului că era extrem de inteligent, Saramago a fost nevoit să abandoneze școala la 12 ani, din motive financiare.

În schimb, tânărul s-a înscris la o școală profesională, unde a învățat să lucreze ca mecanic auto. La acea vreme, probabil că nimeni nu își închipuia că Saramago va primi cea mai înaltă distincție din lumea academică: Premiul Nobel.

Pentru că avea cu totul alte preocupări, Saramago s-a îndreptat spre lumea literară. S-a angajat ca traducător și jurnalist la ziarul Diario de Noticias.

De-a lungul vieții, a scris numeroase opere apreciate de critici și a primit Premiul Nobel pentru literatură în 1988. Saramago era un ateu convins, iar în 1969 s-a înscris în Partidul Comunist Portughez.

Saramago nu credea în utilitatea numelor proprii, motiv pentru care majoritatea personajelor sale nu poartă nume.

4

Harry Martinson, scriitorul-muncitor pe vapor

Premiul Nobel - Harry Martinson
Foto: SVT

Harry Edmund Martinson s-a născut în 1904 în Jamshog, Suedia. Ambii părinți au murit când Martinson era copil. Fără susținerea lor, Martinson a fost nevoit să se descurce singur.

La vârsta de 16 ani, a fugit de la orfelinatul unde trăia și s-a angajat pe vapor. A petrecut șase ani lucrând pe numeroase nave, dar și ca muncitor în diverse țări.

Acești ani au fost, însă, norocul lui Martinson. Toate experiențele și trăirile lui din acea perioadă i-au servit drept inspirație pentru lucrările pe care avea să le scrie. De altfel, multe dintre operele lui Martinson gravitează în jurul vieții sale grele din copilărie.

Fără a-și fi finalizat vreodată studiile, fără a fi obținut vreo diplomă, suedezul a atins succesul. Datorită extraordinarului lui talent, a primit Premiul Nobel pentru literatură în 1974.

5

Joseph Brodsky, fără diplomă, dar autodidact

Premiul Nobel - Joseph Brodsky
Foto: Aarome

Joseph Brodsky, unul dintre cei mai renumiți poeți din lume, s-a născut pe 24 mai 1940 la Leningrad. Deși n-a avut o copilărie grea, Brodsky a abandonat studiile la vârsta de 15 ani, pentru a se angaja.

Cu toate că nu urma cursurile niciunei școli, Brodsky era un autodidact desăvârșit. A învățat singur poloneza și engleza și a început să scrie poezie.

Înainte de a fi exilat din Uniunea Sovietică, în 1972, Brodsky a studiat sub îndrumarea poetei ruse Anna Ahmatova. După ce a fost exilat, Brodsky s-a mutat în Statele Unite ale Americii, unde a publicat nouă volume de poezie.

A primit un post de profesor la Columbia University, dar și la liceul Mount Holyoke. În 1987, a primit Premiul Nobel pentru literatură.

Ca să știi mai mult, citește „Viața secretă a marilor scriitori”

Marii scriitori nu au avut nicidecum vieți plictisitoare, așa cum reiese din ceea ce am învățat la școală. Unii dintre cei care au lăsat în urmă opere literare de o inestimabilă valoare aveau apucături bizare, propriile slăbiciuni, vicii și frivolități. Pe scurt, erau și ei oameni ca noi. Din această carte hilară, plină de curiozități dintre cele mai puțin ortodoxe, vei afla aspecte picante din viețile unora dintre cei mai mari scriitori ai lumii, pornind de la William Shakespeare și ajungând până în vremurile noastre.

„Viața secretă a marilor scriitori” se găsește cu reducere pe Cartepedia, Cărturești sau Libris.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Test de Cultură Generală #11 - Sex (20 de Întrebări)

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

11 comentarii la „5 genii fără studii care au câștigat Premiul Nobel”

  1. sa nu uitam ca multi au fugit de scoala; cu ce sunt mai prejos Boeing si Bill Gates care au facut ceva in viata si nu au primit Premiul Nobel. Iar despre Tesla, cel datorita caruia avem lumina noaptea si telecomanda ziua si noaptea ce sa mai zicem. Si poate ar trebui sa incepeti sa cititi despre Paulescu, un roman caruia i-a fost furat Premiul Nobel.
    Santa Claus

  2. Ori cu studii de specialitate, ori fara, trebuie multa munca, determinare si … un pic de noroc sa fii nominalizat la premiul cel mare. Sunt atatia care-l meritau si nici macar nu au fost nominalizati. Nu mai vorbesc de fraudele facute … romanilor, de-a lungul timpului.

Lasă un comentariu