Drame ca-n filme: Nominalizări la Premiile Oscar care au fost retrase

Deși Premiile Oscar se decernează de obicei fără incidente sau scandaluri, au existat anumite situații în care Academia Americană de Film a fost nevoită să revoce nominalizări sau să descalifice unele filme.

Astfel de evenimente s-au petrecut extrem de rar în istoria Premiilor Oscar, iar motivul cel mai des invocat a fost încălcarea regulilor Academiei.

Cu toate acestea, au existat și situații mai stânjenitoare: confuzii între filme sau candidați care au încercat să trișeze. Cea mai veche descalificare datează din 1929, de la prima ediție galei, iar cea mai recentă a avut loc în 2013.

1

The Circus (1928)

Prima revocare a unei nominalizări a avut loc chiar la prima ediție a Premiilor Oscar. În 1929, Charlie Chaplin a fost nominalizat la patru premii pentru pelicula The Circus (Circul– trad.): cel mai bun actor, cel mai bun scenarist, cel mai bun regizor de comedie și cel mai bun film.

Crezând (sau mai degrabă temându-se) că filmul va câștiga la toate categoriile, Academia i-a revocat lui Chaplin toate nominalizările individuale.

Pentru a repara această nedreptate, Academia i-a decernat lui Chaplin un Premiul de Onoare pentru meritul de a fi „scris, regizat, produs și jucat în The Circus”.

2

Hondo (1953)

În 1954, westernul regizat de John Wayne a fost nominalizat la Premiul Oscar pentru cel mai bun scenariu. Ulterior, filmul a fost descalificat, după ce s-a descoperit că scenariul nu era unul original, ci se baza pe o povestire denumită „Cadoul lui Cochise”.

3

High Society (1955)

În 1957, scenariștii Edward Bernds și Elwood Ullman au fost nominalizați la Premiile Oscar pentru cel mai bun scenariu, pentru comedia High Society (Înalta societate – trad.), cu Bing Crosby și Grace Kelly în rolurile principale.

Toate bune și frumoase, însă exista o mare problemă: Bernds și Ullman nu scriseseră scenariul pentru High Society din 1956, ci pentru comedia cu același nume, produsă în 1955, cu grupul Bowery Boys. Membrii Academiei au confundat cele două filme și i-au nominalizat pe Bernds și Ullman din greșeală.

4

Young Americans (1967)

În 1969, Young Americans (Tineri americani – trad.) a câștigat Premiul Oscar pentru cel mai bun documentar. Cu toate acestea, la o lună după decernarea Premiilor Oscar, trofeul a fost retras pe motiv că filmul fusese proiectat într-un cinematograf în octombrie 1967, fiind, astfel neeligibil pentru ediția din 1968 a Premiilor Oscar.

În consecință, Oscarul a i-a fost acordat filmului clasat pe locul al doilea, Journey Into Self (Călătorie în sine – trad.). Young Americans este singurul film din istoria Premiilor Oscar al cărui trofeu a fost revocat.

5

The Godfather (1972)

În 1973, drama The Godfather (Nașul – trad.) a lui Francis Ford Coppola a fost nominalizată la nouă Premii Oscar, printre care cel mai bun film, cel mai bun regizor și cel mai bun actor (Marlon Brando).

Compozitorul Nino Rota a fost, și el, nominalizat pentru cea mai bună partitură dramatică originală. Nominalizarea i-a fost, însă, retrasă, după ce s-a descoperit că în The Godfather Rota refolosise o partitură (scrisă tot de el) din comedia italiană Fortunella (1958).

6

Un lugar en el mundo (1992)

Uruguayul a înscris la a 65-a ediție a Premiilor Oscar, din 1993, pelicula A place in the world (Un loc în lume – trad.). Filmul a primit nominalizarea pentru cel mai bun film străin, dar aceasta a fost retrasă ulterior deoarece pelicula era o creație argentiniană, asupra căreia Uruguayul nu a deținut controlul artistic.

Regizorul Adolfo Aristarain a fost cel care a solicitat Uruguayului să înscrie filmul sub egida acestei țări, deoarece Un lugar en el mundo fusese finanțat parțial de statul sud-american. După ce nominalizarea a fost retrasă de Academia Americană de Film, aceasta fost dată în judecată de Aristarain.

7

Tuba Atlantic (2010)

Tuba Atlantic este un film de scurtmetraj despre un bărbat de 70 de ani care mai are șase zile de trăit, pe care le petrece pentru a se reconcilia cu familia de care se înstrăinase.

Pelicula a primit nominalizarea la Premiul Oscar pentru cel mai bun scurtmetraj de ficțiune, dar aceasta i-a fost retrasă după ce s-a descoperit că filmul fusese difuzat de televiziunea norvegiană înainte de lansarea în cinematografe. Acest lucru reprezintă o încălcare a regulilor Academiei de Film.

8

Alone Yet Not Alone (2013)

În 2014, melodia de pe coloana sonoră a filmului Alone Yet Not Alone a fost nominalizată la Premiul Oscar pentru cea mai bună melodie originală. Doar două săptămâni mai târziu, melodia a fost descalificată.

Motivul? Compozitorul Bruce Broughton le-a trimis email-uri mai multor membri ai Academiei cu drept de vot pentru a-şi face cunoscut cântecul.

Ca să știi mai mult, citește „Pecetluite în istorie. Scrisori care au schimbat lumea”

O remarcabilă antologie ce reunește scrisori celebre într-un impresionant arc de timp care străbate vremurile, purtându-ne din Antichitate până în vremurile noastre și vorbindu-ne despre putere, iubire, creație, sex, credință și război, „Pecetluite în istorie” este un autentic omagiu adus genului epistolar, oferind cele mai faimoase scrisori care au marcat istoria lumii, cultura universală și viața intimă a unor personaje ilustre.

Reputatul istoric Simon Sebag Montefiore a realizat o selecție de peste o sută de epistole, din care unele sunt pline de noblețe și înălțătoare, altele detestabile și tulburătoare, unele se constituie în adevărate capodopere literare, altele sunt brutale, dure și șocante; multe sunt erotice, altele sfâșietoare.

În binecunoscutul său stil antrenant de talentat narator, Montefiore ne arată de ce aceste scrisori sunt o lectură indispensabilă: cum ele ne descifrează trecutul, ne îmbogățesc viața de azi și ne luminează ziua de mâine.

„Pecetluite în istorie. Scrisori care au schimbat lumea” se găsește cu reducere pe Cartepedia, Cărturești sau Libris.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Test de Cultură Generală #11 - Sex (20 de Întrebări)

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Lasă un comentariu