Cum arată viitorul? Cinci invenții care ne vor schimba radical viața

În fiecare zi inventăm și descoperim tehnologii noi, care schimbă modul în care trăim și percepem lumea care ne înconjoară. Fără curiozitate și fără dorința de a afla și face mai mult n-am fi ajuns atât de departe, iar lucruri care în urmă cu o sută de ani păreau imposibile au devenit acum realitate.

Cercetătorii și oamenii de știință se străduiesc să creeze noi și noi dispozitive și tehnologii, care să ne facă viața mai ușoară și mai plăcută. Așadar, o întrebare firească stă pe buzele tuturor: cum va arăta lumea peste încă zece, 30 sau o sută de ani? Pentru a da un răspuns acestei întrebări, vă prezentăm câteva tehnologii futuristice uimitoare în curs de dezvoltare, pe care acum câteva zeci de ani nici nu le puteam concepe.

Organe pentru transplant create de imprimante 3D

Imprimanta 3D organe

Foto: most.go.th

În mod cert, medicina este domeniul care va beneficia cel mai mult de pe urma progresului tehnologic din ultimele secole. Oamenii de știință cercetează în prezent modul în care ar putea utiliza imprimantele 3D pentru a confecționa organe viabile pentru realizarea de transplanturi. Tehnologia de imprimare organică 3D s-a dezvoltat deja destul de mult. În acest proces se folosesc cartușe care conțin o suspensie de celule vii și un gel biologic, care sunt folosite alternativ pentru crearea de țesuturi biologice.

În stadiul de acum, bio-imprimantele 3D sunt capabile să printeze țesuturi cartilaginoase mari, cu o vascularizare mai puțin complexă – cartilagii, urechi, nasuri. De altfel, o imprimantă de acest tip este folosită și în România, la Timișoara, la OncoGen – Centrul de Terapii Genetice și Celulare în Tratarea Cancerului. Iar dacă cercetările în domeniu vor avansa, în viitor imprimanta 3D va putea crea organe precum inima, rinichii sau ficatul, rezolvând astfel problema stringentă a lipsei de organe pentru transplant.

Frigiderul viitorului funcționează pe bază de gel

Frigider bio

Foto: inhabitat.com

Un designer rus a propus conceptul unui frigider denumit „Bio Robot Refrigerator” (Frigiderul Robot Bio), care folosește un gel din biopolimer pentru a păstra alimentele proaspete. Frigiderul nu are rafturi sau compartimente și nici ușă. Tot ce trebuie să faci este să introduci mâncarea în gelul din care este confecționat futuristicul aparat.
Frigiderul, cu care Yuri Dmitriev a participat la un concurs de design organizat de Electrolux, utilzează doar 8% din energia din gospodărie pentru a alimenta panoul de control, în timp ce răcirea propriu-zisă nu consumă energie deloc.

Potrivit unui articol publicat de Inhabitat.com, gelul de biopolimer din care este confecționat frigiderul folosește lumina generată la temperaturi joase pentru a conserva alimentele și nu are nevoie de un motor. De asemenea, gelul nu are nici miros și nu este nici lipicios, așa cum unii ar putea crede. Frigiderul poate fi fixat pe perete sau chiar pe tavan și poate fi orientat în orice direcție.

Gata cu ochelarii! Lentilele bionice sunt viitorul

Lentile bionice

Foto: higherperspective-img.rbl.ms

Dacă testele clinice realizate de un doctor din Canada vor avea succes, în viitor am putea spune adio ochelarilor. Dr. Garth Webb a început testarea așa-numitelor „lentile bionice”, care vor putea corecta deficiențele de vedere prin intermediul unei intervenții chirurgicale de doar 8 minute.

Potrivit Inhabitat.com, noile lentile nu doar că vor corecta deficiențele de vedere, ci vor readuce ochiul la starea lui inițială, eliminând degradările globului ocular cauzate de îmbătrânire sau diverse afecțiuni. Lentilele bionice vor putea fi implantate chirurgical oricărui pacient de peste 25 de ani, iar operația va fi nedureroasă. Cercetările doctorului Garth Webb au durat 8 ani și au costat 3 milioane de dolari.

Articolul continuă pe pagina 2.

Pagini: 1 2

Articole fascinante

De asemenea, ai putea dori...

2 răspunsuri

 1. Egro Enelea spune:

  Cu cativa ani in urma , prin 2007, parca, , in seara zilei de 27 dec. am ajuns a scrie pe hartie raspuns la doua intrebari: 1) Cine suntem noi- Oamenii?- Omul este Materia ajunsa la constiinta de sine…………………………………..2) Cine este Dumnezeu? –Dumnezeu este Memoria globala a Materiei Universale…..
  De curand , am emis ideea ca -TOT ce trece prin creierul Omului = exista, in sensul ca s-a nascut…, motiv pentru care am putut sa afirm cU exista Minciuna! ….
  Cine sunt Inventatorii, Scriitorii,etc? Raspuns + sunt semenii nostri, culegatori de informatii din Memoria Globala a Materiei, la care toti avem acces LIBER…
  Cu alt prilej va voi destainui si alte „nazbatii” ADEVARATE….Bunaoara despre Sf Lumii- {Nu va fi niciodata, EA ciclic va evolua , trecand intr-o alta forma de existenta…}, etc, etc Cu dragoste, V.

 2. Egro Enelea spune:

  …caU exista Minciuna!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *