La masă cu bogații: Top 5 cele mai scumpe mâncăruri din lume

Te-ai întrebat vreodată ce preparate mănâncă oamenii cu adevărat bogați și la ce preț poate ajunge o masă de lux? Ai vrea să guști și tu din celebrul caviar Almas sau să bei o ceașcă de cafea Kopi Luwak? Dacă te tentează o astfel de aventură culinară, să știi că trebuie să scoți bani grei din buzunar. Astăzi îți prezentăm câteva dintre cele mai scumpe mâncăruri din lume și îți dezvăluim și motivul pentru care costă atât de mult.

1. Cele mai scumpe mâncăruri din lume – Vita Wagyu

Cele mai scumpe mancaruri din lume - Vita Wagyu

Foto: crosscast-system.com

Wagyu este cea mai scumpă carne de vită din lume. Un kilogram de carne costă aproximativ 800 de Euro, iar o porție de coaste costă 2.800 de Euro la restaurant. De ce este prețul atât de mare?

Carnea provine de la o specie de vacă din Japonia și are un conținut foarte mare de grăsimi nesaturate. Vacile Waygu sunt crescute în medii extrem de curate și nu sunt supuse stresului.



2. Cafeaua Kopi Luwak

Cele mai scumpe mancaruri din lume - Kopi Luwak

Foto: livetradingnews.com

Nu oricine își permite să bea o ceașcă din faimoasa cafea Kopi Luwak. 250 de grame de cafea Kopi Luwak costă aproape 90 de Euro. Cafeaua este foarte rară și apreciată datorită modalității de producere. Fructele de cafea sunt înghițite de civeta de palmier, un mamifer asiatic.

Enzimele din sistemul digestiv al animalului acționează asupra boabelor și le modifică din punct de vedere chimic. Animalul nu digeră boabele, ci le elimină intacte. Cei care lucrează pe plantația de cafea culeg excrementele, le spală, le dezinfectează și le lasă la uscat la soare.

După ce sunt uscate, boabele sunt prăjite și numai bune pentru consum. Consumatorii de Kopi Luwak apreciază această cafea pentru aroma ei deosebită.



3. Șofranul, aurul roșu

Cele mai scumpe mancaruri din lume - Sofran

Foto: ndtvimg.com

Printre cele mai scumpe mâncăruri din lume se numără și cele care conțin cu condiment rar: șofranul. Supranumit „aurul roșu”, șofranul este folosit în mâncăruri celebre, precum paella spaniolă și specialitatea franceză bouillabaise. Prețul șofranului este atât de mare deoarece pentru 1 kilogram de condiment este nevoie de 170.000 de flori.

Fiecare floare produce doar 3 stamine, care sunt culese cu mâna și apoi uscate. Mai mult, florile înfloresc doar o singură dată pe an. Un kilogram de șofran se vinde cu 8.000 de Euro, iar 90% din producția globală provine din Iran.

4. Trufele, printre cele mai scumpe mâncăruri din lume

Cele mai scumpe mancaruri din lume - Trufe

Foto: captură YouTube

Trufele sunt cele mai scumpe ingrediente din lume. Trufele sunt foarte gustoase și extrem de apreciate de gurmanzi. Prețul trufelor variază în funcție de sortiment, însă un lucru este sigur: nu oricine și le permite.




Un kilogram de trufe albe costă 1.250 de Euro, în timp ce un kilogram de trufe negre Perigord poate ajunge și la 1.800 de Euro. Unul dintre motivele pentru care trufele sunt atât de scumpe este faptul că ele sunt un produs natural, care nu poate fi cultivat sau controlat artificial.

Fermierii au încercat în repetate rânduri să cultive aceste ciuperci, dar fără succes. Din această cauză, trufele sunt în continuare căutate și culese după metoda tradițională, cu ajutorul câinilor. Odată culese, trufele trebuie livrate în cel mai scurt timp restaurantelor, deoarece încep să se deshidrateze la scurt timp de la cules.

5. Caviarul Almas

Almas Caviar

Foto: luxatic.com

Când vine vorba de cele mai scumpe mâncăruri din lume, caviarul Almas este campionul. Acest tip de icre este foarte rar și este denumit „aurul negru”. Caviarul provine de la un tip de sturion care crește în special în Marea Caspică și căruia îi ia cel puțin 20 de ani să ajungă la maturitate. Un kilogram de caviar Almas costă peste 35.000 de Euro.

Dacă aceste alimente sunt obținute cu cea mai mare grijă și atenție, la polul opus stau mâncărurile pe care majoritatea oamenilor le cumpără în mod frecvent. Jamie Oliver ne arată cât de dăunătoare a devenit hrana în ultimul secol: VIDEO – Jamie Oliver – Cum ne otrăvim cu mâncare

Un comentariu

  1. stanciulescu 14 iunie 2017

Ți-a plăcut articolul? Spune-ți părerea