Ce se ascunde sub statuile din Insula Paștelui

Cu toții am văzut fotografii cu celebrele statui din Insula Paștelui, iar cei mai norocoși au reușit chiar să le viziteze. Misterioasele capete care privesc în zare apar peste tot: în reviste de turism, filme documentare sau cercetări arheologice. Puțini știu, însă, că statuile din Insula Paștelui ascund un secret…

1000 de statui gigantice

Insula Pastelui - Statui

Foto: ibtimes.co.uk

Peste 1000 de capete enigmatice, cu o greutate medie de 12,5 tone și cu o înălțime de aproximativ 4 metri, împânzesc Insula Paștelui. Teoria general acceptată este că au fost sculptate de civilizația Rapa Nui între 1200 și 1500 e.n.

Totuși, nimeni nu a reușit să explice cum a reușit un popor cu posibilități tehnice extrem de reduse să construiască astfel de monumente. Mai mult, cercetările au scos la iveală faptul că sculpturile gigantice sunt mult mai mărețe decât se credea.

Conform ultimelor descoperiri, capetele statuilor sunt atașate de corpuri îngropate adânc în pământ.

Insula Pastelui - Statuie 1

Foto: brightside.me
Descoperirea a fost făcută de o echipă condusă de arheologul Jo Anne Van Tilburg, directorul Proiectului Insula Paștelui.

Insula Pastelui - Statuie 2

Foto: brightside.me

Echipa a început săpăturile în Insula Paștelui în anul 2010. De atunci, oamenii de știință au dezgropat două statui, ambele având corpuri de aproximativ 7 metri.

Insula Pastelui - Statuie 3

Foto: brightside.me

Potrivit arheologilor, statuile n-au fost îngropate intenționat. Ele au fost acoperite de pământ în timp, din cauza modificărilor climatice.Insula Pastelui - Statuie 5

Foto: brightside.me

Insula Pastelui - Statuie 4

Foto: brightside.me

Articole fascinante

De asemenea, ai putea dori...

2 răspunsuri

  1. Marian Panait spune:

    F.interesant.

  2. adriana spune:

    „Oameni de ştiinţă”!
    Mai degrabă nişte amatori dornici de celebritate. Dacă erau oameni de ştiinţă chemau specialiştii pentru studii palinologice şi litologice şi se limpezeau, ştiinţific, o mulţime de aspecte, fără „ipoteze” bizare şi chiar lipsite de sens. Peste monumentele egiptene au trecut CINCI MII de ani şi stratul de nisip care le-a acoperit nu are 7 m şi vorbim de deşert, nu de zone acoperite de vegetaţie ca cele din Insula Paştelui… Amplu subiect!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *