Atât de bizare încât par imposibile: 5 societăți care șochează

Atunci când o mână de oameni trăiesc împreună, formează o societate. Pentru mulți dintre noi, societatea este organizată în familii, orașe, regiuni și guverne naționale. Însă în lume există mai multe modalități de a organiza un grup, după cum veți vedea în cele ce urmează. Din cauza circumstanțelor, tradițiilor sau a altor factori, unele dintre aceste grupuri s-au organizat în moduri care ne șochează – prizonieri care se guvernează singuri, oameni care trăiesc sub pământ sau mutilarea corporală de dragul frumuseții sunt doar câteva expresii ale acestor forme de conviețuire.

Închisoarea care se guvernează singură

inchisoarea-san-pedro

Închisoarea San Pedro din La Paz, Bolivia, nu e o închisoare normală. Ea seamănă mai degrabă cu un mini-oraș, în care înflorește comerțul cu droguri, se fac afaceri imobiliare și, culmea, turism. În închisoarea boliviană trăiesc inclusiv copii, care sunt crescuți de tații lor condamnați și mamele lor care, chiar dacă nu ispășesc o pedeapsă, nu-și permit să-i crească singure în afara închisorii. Un documentar realizat aici în 2003 a dezvăluit o lume în care lorzii drogurilor trăiesc în clădiri speciale, pe care le-au plătit singuri din banii câștigați din droguri.

În San Pedro, prizonierii muncesc pentru a plăti chiria, creând o societate stratificată în care cei mai bogați dintre ei au băi și bucătării personale, iar cei mai săraci se înghesuie în celule minuscule sau sunt nevoiți să doarmă sub cerul liber. Aproximativ 1.500 de prizonieri își duc viața în San Pedro, închisoare care se guvernează singură: fiecare secțiune a închisorii are proprii săi reprezentanți, aleși prin vot. Cu toate acestea, închisoarea nu e o comunitate pașnică. Înjunghierile sunt ceva la ordinea zilei, iar consumul și traficul de droguri se extinde dincolo de porțile închisorii.

Orașul subteran din Australia

coober-pedy

Orașul Coober Pedy din sudul Australia, cu o populație de 1.700 de locuitori, s-a refugiat în subteran din cauza condițiilor meteo din zonă. În ianuarie (atunci când e vară în Emisfera Sudică), temperaturile de aici urcă până la 47 de grade, iar din cauza climei oamenii au ales să trăiască altfel decât restul lumii. Majoritatea celor din Coober Pedy muncesc în mina de opal din apropiere, așa că nu este atât de surprinzător că au ales să-și petreacă viața în subteran. Conform website-ului orașului, viața sub pământ nu este rea deloc: oamenii și-au construit case confortabile, unele dintre ele de peste 450 de metri pătrați, iar temperatura nu depășește niciodată 25°C.

Orașul unde cuplurile trăiesc separat

populatia-mouso

În jurul lacului Lugu, situat în munții Himalaya, între provinciile chineze Yunnan și Sichuan, trăiește o comunitate cu o structură familială nemaiîntâlnită. Cultura locală Mouso are la bază căsătoriile libere: practic, cuplurile nu trăiesc împreună, iar femeile sunt cele care-i invită pe bărbați să petreacă noaptea împreună. Comunitatea este adesea calificată drept o comunitate poligamă. Cu toate acestea, chiar dacă femeile își pot schimba partenerii, majoritatea dintre ele au relații de lungă durată sau chiar pe viață cu un singur bărbat. Aici, femeile rămân în casa unde s-au născut, iar copiii sunt crescuți de familia maternă. Bărbații nu au nicio responsabilitate în legătură cu proprii lor copii, dar contribuie la creșterea copiilor rudelor lor de sex feminin.

Populația neatinsă de civilizație

mascho-piro

În jungla amazoniană din Peru și Brazilia trăiesc mai multe triburi de vânători-culegători care nu au avut nicio interacțiune cu lumea civilizată. Acesta este cazul tribului Mascho-Piro, din Peru, ai cărui membri nu știu nimic despre viața modernă. Mascho-Piro vânează în păduri în timpul sezonului ploios, prinzând căprioare, tapiri și maimuțe, și culeg fructe și nuci. În sezonul uscat, campează pe malul râului și pescuiesc sau adună ouă de broaște țestoase. Din cauză că au stat izolați atâta timp, membrii tribului nu au imunitate la bolile obișnuite, ceea ce face contactul cu civilizația cu atât mai periculos pentru ei.

Un alt standard de frumusețe

surma

Populația Surma – compusă din triburile Mursi, Me’en și Suri – din Sudan și Etiopia este renumită pentru modul unic de a evalua frumusețea. Conform tradiției, fetelor la pubertate li se scot dinții de jos și li se taie buza de jos, care se întinde cu un disc de ceramică. Pe măsură ce înaintează în vârstă, dopul este înlocuit gradual cu unele mai mari (cele mai mari pot ajunge până la 12 centimetri în diametru). Conform cercetătorilor de la Universitatea din Oxford, acest obicei este un semn de distincție, iar femeile care nu le poartă pot fi catalogate drept leneșe sau neglijente. De asemenea, oamenii din tribul Mursi obișnuiesc să-și orneze capul cu scoici, bile de lemn colorate și să-și picteze fața și corpul cu vopsea albă.

Articole fascinante

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *