Asasinii din lumea verde: Cum își devorează prada plantele carnivore

Pe parcursul a milioane de ani de evoluție, natura a creat o serie de plante neobișnuite, care se hrănesc cu alte ființe vii. În lume există peste 600 de specii de plante carnivore, care trăiesc în habitate diverse și sunt adaptate la condițiile mediului în care cresc. Pentru a-și asigura hrana, aceste plante au dezvoltat sisteme sofisticate prin care atrag, prind și digeră de la vertebrate de mici dimensiuni și purici de apă până la viermișori și fluturi. Iată care sunt cele mai frumoase, dar și mortale, plante carnivore.

1. Nepenthes

Nepenthes este un gen de plante carnivore care cuprinde aproximativ 150 de specii, răspândite în zonele tropicale, în special în Asia. Pentru a atrage prada, floarea acestor plante are o culoare vie și formă de urcior. Această pâlnie naturală se umple cu un lichid digestiv, în care prada alunecă și, nemaiputând scăpa, se îneacă.

2. Cephalotus

cephalotus
Această plantă carnivoră crește în zone foarte limitate din sudul Australiei și este extrem de apreciată de colecționari, datorită aspectului său impresionant. Sistemul de prindere a prăzii funcționează tot pe principiul pâlniei: frunzele plantei sunt pâlnii-capcană, lungi de 2-5 centimetri. Odată ce insectele cad în capcană, gura pâlniei se strânge și le împiedică să mai iasă.

3. Heliamphora

heliamphoraa

Originară din Venezuela, Heliamphora este o plantă carnivoră care prinde insectele cu ajutorul unor cornete cu pereții alunecoși, pe fundul cărora se găsește apă. Are frunze tubulare de 10-15 centimetri lungime, care au deasupra o limbă mică, în formă de linguriță. După cad în lichid și se îneacă, insectele sunt digerate cu ajutorul bacteriilor. Această plantă carnivoră este extrem de greu de crescut deoarece, în funcție de specie, are nevoie de temperatură scăzută sau caldă și de o umiditate constantă și foarte ridicată.

4. Byblis

byblis

Denumită uneori și „plata curcubeu”, Byblis este un tip de plante carnivore mici, care prind prada cu ajutorul unor capcane adezive. Întreaga suprafață a frunzelor și tulpinii de Byblis este acoperită cu peri fini, la baza cărora plata secretă o substanță lipicioasă. Odată prinse în capcană, insectele nu se mai pot desprinde și mor lent din cauza lipsei de hrană. Diversele părți ale plantei funcționează independent una de cealaltă, prinzând simultan mai multe insecte, pe care apoi le digeră.

5. Utricularia

utricularia

Utricularia este una dintre cele mai răspândite genuri de plante carnivore, cuprinzând peste 230 de specii. Crește în general în zonele mlăștinoase, dar unele specii sunt terestre. Frunzele ei sunt prevăzute cu niște ventuze de mici dimensiuni (0,2 mm – 1,2 cm). Când prada se apropie de ventuză, care funcționează pe principiul vacuumului, aceasta o absoarbe și se închide brusc, toată operațiunea durând câteva miimi de secundă.

Articolul continuă pe pagina 2.

Pagini: 1 2

Articole fascinante

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *