Arhiva CIA – România, OZN și fenomene paranormale în 13 milioane de documente declasificate

CIA a declasificat recent 13 milioane de pagini de documente, inclusiv despre OZN-uri. Aproximativ 6.000 de pagini se referă la spionajul din România. După solicitări repetate adresate de grupurile care militează pentru libertatea accesului la informație și un proces intentat împotriva agenției, agenția a decis să publice milioane de documente despre subiecte controversate.

Printre acestea, experimente privind puterea minții și programul Stargate, subiecte sensibile, care au alimentat îndelung teoria conspirației. Arhiva este acum accesibilă publicului larg și conține aproape 800.000 de dosare.

Între ele se găsesc sute de mii de pagini din rapoarte și analize de intelligence despre descoperiri și experimente științifice, potrivit BBC. Până de curând, documentele puteau fi consultate doar la sediul Arhivelor Naționale din Maryland, SUA.

arhiva CIA

Unul dintre documentele CIA face referire la o rețetă de cerneală invizibilă

În arhivă se găsesc și documente despre Henry Kissinger, secretar de stat în administrațiile președinților Richard Nixon și Gerald Ford. De asemenea, documentele oferă o mulțime de detalii despre proiectul Stargate. Sub umbrela acestui proiect au fost studiate puterea minții și percepțiile extrasenzoriale. Acest domeniu a suscitat întotdeauna interesul adepților teoriei conspirației.

Printre documentele proiectului Stargate se regăsesc și rapoarte despre testele desfășurate în 1973 pe faimosul medium Uri Geller. Acestea descriau cum mediumul din Israel reușise să vadă cu puterea minții și apoi să reproducă desene realizate într-o altă încăpere. Într-un raport, cercetătorii concluzionaseră următoarele:

Uri Geller a demonstrat – într-un mod convingător și lipsit de ambiguitate – abilități de percepție paranormale.

 

arhiva CIA

Extras dintr-un set de documente CIA care descriu rezultatele testelor pe Uri Geller, unde mediumul a reușit să copieze desene făcute într-o altă cameră, la care nu a avut acces

Chiar dacă cele mai multe dintre aceste informații – ce includ și detalii despre OZN-uri – au putut fi studiate încă de la jumătatea anilor ’90, accesul la documente se obținea deoseibit de greu. Documentele erau disponibile încă de la declasificare la sediul Arhivelor Naționale din Maryland. Până acum, publicul le-a putut consulta doar în format electronic și numai pe calculatoarele instituției.

Au existat mai multe procese intentate împotriva CIA, în care agenției i se solicita să declasifice aceste informații. MuckRock, o organizației ce militează pentru liberalizarea accesului la informații, a dat în judecată CIA. Socilitarea a fost ca agenția însăși să încarce pe internet întreaga arhivă declasificată. Procesul în instanță a durat mai mult de doi ani.

Articolul continuă pe pagina următoare →

Pagini: 1 2

Articole fascinante

De asemenea, ai putea dori...

2 răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *