Aloe Vera, planta nemuririi. Ce știau anticii despre „tinerețe fără bătrânețe”

Denumită de egipteni „planta nemuririi” și prețuită de multe civilizații, Aloe Vera este cunoscută și astăzi pentru proprietățile ei. Timp de milenii, miraculoasa plantă a fost folosită pentru a trata peste 50 de afecțiuni, de la obezitate la arsuri, dermatite, ulcer și astm până la diabet, acnee și chiar lepră.

Aloe Vera este compusă în proporție de 95% din apă, dar celelalte 5 procente conțin un nivel foarte mare de enzime benefice. Planta are peste 200 de compuși bioactivi: minerale, enzime, vitamine, aminoacizi, care stimulează absorbția de nutrienți în corp. Ea mai conține și un nivel ridicat de calciu, fier, zinc, magneziu, cupru și potasiu.

Proprietățile uimitoare ale plantei Aloe Vera

Aloe Vera este un agent antiinflamator și antibacterian extrem de performant și ajută la detoxifierea organismului și întărirea sistemului imunitar. Mai mult, planta conține și vitamina B12, care se găsește în mod normal doar în mâncăruri de origine animală și care ajută crearea de globule roșii.

Aloe Vera este originară din Africa și unele părți ale Orientului Mijlociu, dar poate fi crescută și în casă, fiind accesibilă oricui.

Tratamente vechi de mii de ani

Dovezile arheologice descoperite până astăzi arată că Aloe Vera era folosită acum 6.000 de ani de egiptenii antici. Ei credeau că plata ascunde secretul frumuseții, sănătății și nemuririi. De altfel, egiptenii o numeau „planta nemuririi”.

Atât Cleopatra, cât și Nefertiti prețuiau și foloseau seva de Aloe Vera pentru a-și menține frumusețea. Chiar și morții erau îmbălsămați cu Aloe Vera, datorită proprietăților ei antibacteriene și antifungice.

aloe vera

Papirusul (circa 1550 î.e.n.) din Egiptul antic la proprietățile tămăduitoare ale plantei

Pe lângă asta, planta era oferită ca și ofrandă faraonilor decedați, în timpul ritualurilor funerare. Bogăția și stima de care se bucura o persoană era măsurată și după cantitatea de Aloe Vera pe care o aducea ca ofrandă.

Manuscrisele antice vorbesc despre proprietățile ei

Descoperit la Teba în 1858, „papirusul lui Eber”, care datează din 1550 î.e.n, din vremea faraonului Amenhotep, documentează proprietățile calmante și antiinflamatorii ale plantei. Egiptenii o foloseau și la confecționarea papirusului, dar și pentru a trata tuberculoza.

Alte scrieri cu privire la Aloe au fost descoperite în Nippur pe o serie de plăcuțe de lut din jurul anului 2200 î.e.n. La acea vreme, mesopotamienii foloseau planta ca detoxifiant. Ei considerau că bolile sunt cauzate de spiritele malefice, iar rolul plantei era să alunge demonii din trupul celui bolnav.

aloe vera

Aloe pe insula Socotra

Pe vremea lui Alexandru cel Mare, Aloe era folosită pentru a vindeca rănile suferite de soldați pe câmpul de luptă. Alexandru cel Mare chiar a ordonat ca armatele sale să fie dotate cu care care transportau Aloe Vera în ghivece, pentru a fi folosite imediat în caz de nevoie.

Se pare că Aristotel l-ar fi convins pe Alexandru cel Mare să ocupe insula Socotra tocmai pentru a stăpâni întinderile pe care creștea Aloe.

Articolul continuă pe pagina următoare →

Pagini: 1 2

Articole fascinante

De asemenea, ai putea dori...

5 răspunsuri

  1. ilie0001 spune:

    Degeaba ati scris despre beneficiile plantei Aloe Vera, daca nu descrieti si modul cum se poate folosi in diferitele afectiuni mentionate. Daca tot faceti un lucru, faceti-l bine si duceti informatia pana la cap.

  2. Ilie spune:

    Completez cu un aspect foarte importat.
    Nu toate plantele de Aloe Vera sunt comestibile. Mare atentie pentru ca puteti sa va faceti mai mult rau decat bine daca consumati Aloe Vera de pe la noi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *