7 fotografii fascinante și tragediile incredibile din spatele lor

După ce le vezi, unele imagini îți rămân în minte tot restul vieții. Sunt fotografii fascinante, ce surprind dramatismul ieștit din comun al momentului la care fotograful a fost cândva martor direct.

Uneori, fotografiile sunt atât de puternic impregnate emoțional, încât simțim tragedia și noi, privitorii. Suntem oameni și rezonăm la trăirile de fericire sau de groază ale semenilor noștri. Se numește empatie și este un lucru normal.

În acest articol, îți prezentăm un grupaj de 7 fotografii fascinante și dramatice, surprinse în momente distincte din istorie. Nu există nicio legătură între ele, dar fiecare poate naște un șir lung de întrebări care încep la fel: „De ce… ?”

1. Tragedia din Bhopal

fotografii fascinante
Un copil este îngropat de tatăl său după explozia de la uzina Union Carbide din Bhopal, care a eliberat în atmosferă un nor de gaz toxic care a ucis pe loc peste 2.200 de oameni în decembrie 1984.

Explozia a avut loc în noaptea de 2-3 decembrie 1984, la fabrica de pesticide Union Carbide India Limited. Accidentul a cauzat degajarea în aer a unui volum enorm de izocianat de metil și alte substanțe toxice.

Peste 500.000 de oameni au fost afectați de gaz. În total au fost 3.787 de victime, dintre care 2.259 de oameni au murit pe loc. Cei doi fotografi care au documentat tragedia se numeau Pablo Bartholomew și Raghu Rai.

Au ajuns la o înmormântare unde un bărbat își îngropa copilul (cel din imagine). Cum fotografii nu au întrebat despre cine era vorba, identitatea copilului a rămas necunoscută.

Ulterior, această fotografie a devenit celebră în jurul lumii. (surse: 1, 2)

2. Cum arată durerea extremă

fotografii fascinante
Hisashi Ouchi a fost expus la o doză letală de radiații. Împotriva voinței sale, a fost ținut în viață de medici, în chinuri cumplite, 83 de zile.

Hisashi Ouchi a fost unul dintre cei trei angajați ai centralei nucleare Tokaimura care se pregăteau să suplimenteze combustibilul nuclear al reactorului. Era 30 septembrie 1999, iar echipa trebuia să adauge o nouă încărcătură de soluție de nitrat de uranil.

Accidentul s-a petrecut atunci când echipa a adăugat a șaptea încărcătură de soluție, iar reactorul s-a destabilizat. S-a declanșat o reacție nucleară în urma căreia au fost emise doze enorme de radiații gamma.

Ouchi, care era cel mai aproape de reactor, a fost expus la o doză de 17 sieverts (Sv) de radiații. Doza anuală maximă este de 50 mSv, iar pragul fatal este de 8 Sv.

A suferit arsuri foarte grave, organele interne i-au fost distruse, iar numărul de celule albe din sânge i-a scăzut spre zero. Doctorii care l-au tratat se aflau sub presiunea mass-media și a clasei politice. Incidentul era considerat „un caz de mândrie națională”.

Trebuia făcut totul pentru salvarea lui Ouchi. Din acest motiv, medicii au luat toate măsurile pentru menținerea sa în viață. Inima lui Hisashi Ouchi a încetat să bată abia după 83 de de zile de agonie.

Evenimentul de la Tokaimura a fost cel mai grav accident nuclear din istoria Japoniei, până la dezastrul de la Fukushima, din 2011.

Poți citi mai multe despre Hisashi Ouchi din acest articol: Un caz inexplicabil: A primit o doză fatală de radiații, dar a fost ținut forțat în viață 83 de zile

3. Spânzurarea lentă a unui fost demnitar

fotografii fascinante
Prim-ministrul Ungariei, Ferenc Szálasi, primește ultima împărtășanie înainte de a fi spânzurat, în 1946, pentru că a colaborat cu naziștii.

Ferenc Szálasi a fost liderul Partidul Crucilor cu Săgeți, o formațiune politică maghiară pronazistă și antisemită. Partidul a fost fondat în 1935 de Ferenc Szálasi și și-a desfășurat activitatea timp de doi ani în ilegalitate.

A fost scos în afara legii din cauza violenței și a radicalismului. Constituit după modelul fascist al Partidului Național-Socialist din Germania, Partidul Crucilor cu Săgeți a preluat numeroase elemente din ideologia acestuia.

În martie 1944 prim-ministrul pro-german Döme Sztójay a repus în legalitate Partidul Crucilor cu Săgeți. În octombrie 1944, partidul a acaparat puterea, forțele germane, care ocupaseră Ungaria în martie, punându-l pe Ferenc Szálasi în funcția de prim-ministru.

Politica pro-nazistă dusă de Partidul Crucilor cu Săgeți a menținut alianța Ungariei fasciste cu Germania nazistă până la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial.

La sfârșitul războiului, Ferenc Szálasi și alți membri marcanți ai Partidului Crucilor cu Săgeți au fost judecați de Tribunalul poporului din Ungaria. Au fost găsiți vinovați pentru crime de război și executați, în 1946, prin spânzurare.

Comandantul armatei a fost executat prin împușcare, un an mai târziu. (sursa)

4. Generalul și colecția sa de capete

fotografii fascinante
Generalul Horatio Gordon Robley în fața colecției sale de Mokomokai, capete de băștinași din Noua Zeelandă, pe care localnicii le dădeau la schimb marinarilor europeni pentru arme de foc.

Maori sunt băștinașii din Noua Zeelandă, oameni încă mai au obiceiul de a se tatua pe față. Când cineva cu fața tatuată murea, capul îi era conservat prin astuparea orificiilor cu clei.

Apoi, capul era fiert în apă sau copt în aburi, într-un cuptor, apoi afumat, uscat la soare și uns cu ulei de rechin. Aceste capete se numesc Mokomokai.

Fotografii fascinante de la capătul lumii

La începutul secoului ai XIX-lea, când pe insulă au ajuns primii europeni, Maori au început să folosească aceste capete ca monedă de schimb pentru armele de foc aduse de marinari.

Generalul Robley, un britanic care a desfășurat misiuni în Noua Zeelandă în anii 1860, a adunat o colecție de aproape 40 de capete Mokomokai. Ulterior, le-a vândut Muzeului American de Istorie Naturală. (sursa)

6. Pasagerul clandestin care a căzut în gol

fotografii fascinante
Băiatul ascuns în compartimentul trenului de aterizare al unui avion a căzut de la 60 de metri înălțime.

Acest incident s-a petrecut în 1970. Keith Sapsford, un pasager clandestin în vârstă de 14 ani, a murit după ce a căzut de la înălțimea de 60 de metri.

Se ascunsese în compartimentul trenului de aterizare al unui avion care tocmai decolase din Sydney, Australia, spre Tokyo, Japonia. Această fotografie incredibilă a fost făcută de australianul John Gilpin.

Potrivit unui articol din presa vremii, Keith fugise dintr-un internat din Sydney, fiind dornic să vadă lumea. Adolescentul s-a ascuns în compartimentul în care roțile avionului sunt retractate după decolare.

Când mecanismul a fost activat de piloți, la scurt timp după plecarea de pe aeroport, băiatul a căzut de la peste 60 de metri înălțime și a murit pe loc.

6. Napalm, șoc și groază

fotografii fascinante
Copii vietnamezi în stare de șoc fug pe un drum de lângă Trang Bang, după un atac aerian cu napalm al trupelor SUA, în 1972.

Această fotografie istorică îi înfățișează pe Kim Phuc, o fetiță de 9 ani, și alți copii, fugind îngroziți după ce satul le-a fost distrus de forțele SUA într-un atac aerian cu napalm. Kim a suferit arsuri atât de grave, încât fotograful, Nick Ut, era convins că fata nu va supraviețui.

Ceilalți copii din fotografie sunt frații lui Kim. Cu toții aleargă și privesc înspăimântați înapoi, spre satul care tocmai le fusese distrus. Kim a supravieuit și în cele din urmă a ajuns să trăiască în Canada. (sursa)

7. Urmele de bici

fotografii fascinante
Peter, proaspăt eliberat din sclavie, își arată spatele brăzdat de lovituri de bici, înainte de a se înrola în armata unionistă.

În timpul Războiului Civil American, armata unionistă a creat detașamente formate din negri care până atunci fuseseră sclavi pe plantațiile statelor confederate. După ce trupele unioniste au cucerit sudist Baton Rouge, sclavii eliberați au început să se înscrie voluntar în armata Nordului.

Peter (sclavii nu aveau nume de familie, de obicei) a fost un astfel de voluntar. Când a fost fotografiat pentru Departamentul de Fotografie de Război al Armatei, Peter a povestit următoarele:

„M-a biciuit supraveghetorul Artayou Carrier. Am stat la pat două luni din cauza rănilor. Stăpânul meu m-a văzut după ce am fost biciuit și l-a dat afară pe supraveghetor.”

Fotografia a fost făcută pe 2 aprilie 1863.

Ca să știi mai mult, citește „Puterea obișnuinței. De ce facem ceea ce facem în viață și în afaceri”

În „Puterea obișnuinței”, Charles Duhigg ne poartă printr-un periplu al ultimelor descoperiri științifice – din laboratoare, în birourile celor mai mari corporații – și explică pe înțelesul tuturor de ce avem obiceiuri (bune și proaste) și cum putem să le schimbăm. Pe parcurs, aflăm de ce unii oameni și unele companii se luptă să se schimbe, în pofida anilor de încercări, în timp ce alții par să se reinventeze peste noapte.

Descoperim astfel cum obiceiurile corecte au fost cruciale pentru succesul înotătorului olimpic Michael Phelps, al CEO-ului Starbucks, Howard Schultz, și al luptătorului pentru drepturile omului Martin Luther King, Jr.

La baza cărții stă următorul argument: ca să putem ajunge să facem cu regularitate exerciții fizice, să slăbim, să creștem copii excepționali, să conducem firme de succes, trebuie să înțelegem cum funcționează obiceiurile. Aceasta este cheia. Obiceiurile nu înseamnă destin și, după cum arată Charles Duhigg, prin valorificarea acestei noi științe, chiar putem să ne transformăm viața.

„Puterea obișnuinței. De ce facem ceea ce facem în viață și în afaceri” se găsește cu reducere pe Cărturești sau pe Libris.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Test de Cultură Generală #11 - Sex (20 de Întrebări)

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Un comentariu la „7 fotografii fascinante și tragediile incredibile din spatele lor”

  1. Pentru penctul 3 nu am nicio empatie .Alte fotografii cum este cea de la numarul 7 fac parte din istoria unei tari . Ar fi multe exemple de acest gen , care aveti dreptate , si ma refer aici la nr .1,2 si 6 , da starnesc empatie.

Lasă un comentariu