5 superstiții vechi de când lumea și originile lor surprinzătoare

O oglindă spartă sau o pisică neagră reprezintă, pentru unii, certitudinea faptului că li se va întâmpla ceva rău. Alții își montează potcoave de fier deasupra ușii pentru a atrage norocul. Iar alții n-ar trece pe sub o scară nici în ruptul capului. Aceste superstiții sunt atât de înrădăcinate în viața noastră, încât mulți credem în ele fără a ne mai întreba de ce.

Cum au ajuns aceste lucruri absolut banale să fie învestite cu semnificații atât de puternice și, mai ales, de ce ne lăsăm influențați de ele?

De ce batem în lemn?

superstiții Batut in lemn

Foto: howstuffworks.com

Toată lumea știe: când spui ceva de rău și nu vrei să se adeverească, bați în lemn și pericolul e îndepărtat. Aproape toți am făcut asta măcar o dată în viață. Bătutul în lemn este una dintre acele superstiții bizare foart răspândite, practicate în țări de pe toate continentele.

Dar de unde vine oare acest obicei? Originile exacte acestei superstiții se pierd în negura timpului, însă există câteva teorii despre ele.

Unele popoare păgâne credeau că spiritele și zeii trăiesc în interiorul copacilor, iar atunci când doreau să obțină protecția lor, băteau în lemn. Se spune că prima bătaie era pentru a atrage atenția spiritului, iar a doua era pentru a mulțumi.

Mai târziu, creștinii au preluat această superstiție, însă au adaptat-o la religia lor. Pentru creștini, a atinge o suprafață de lemn însemna același lucru cu a atinge lemnul crucii pe care a fost răstignit Isus. Astfel, persoana care făcea acest gest primea protecția lui Dumnezeu, iar unii creștini chiar purtau cu ei mici bucăți de lemn, „în caz de nevoie”.

Bătutul în lemn a devenit una dintre cele mai importante superstiții ale evreilor în timpul Inchiziției spaniole. Mulți evrei se ascundeau de inchizitori în sinagogi de lemn, iar pentru a intra era nevoie să bați în lemn într-un anumit mod.

Așa a ajuns bătutul în lemn să fie asociat cu siguranța și supraviețuirea, iar practica a rămas chiar și după apusul Inchiziției.

De ce aduce o oglindă spartă 7 ani de ghinion?

superstiții Oglinda sparta

Foto. blurppy.com

La fel ca în cazul multor superstiții vechi de secole, nu se știe exact de ce cred oamenii că o oglindă spartă aduce ghinion. Totuși, putem intui ideea generală din spatele ei: credința că oglinda reflectă nu doar trupul, ci și sufletul.

Mai precis, în trecut oamenii credeau că imaginea din oglindă este o proiecție a sufletului, iar spargerea oglinzii a ajuns să fie asociată cu distrugerea sufletului. Potrivit acestei superstiții, odată distrus, sufletul nu-și mai poate apăra „proprietarul” de ghinion.

Romanii au fost cei care au introdus pentru prima dată ideea că o oglindă spartă aduce șapte ani de ghinion. De ce șapte? Deoarece, potrivit unei credințe romane, viața se reînnoiește o dată la șapte ani.

Astfel, odată pornit tăvălugul ghinionului, va fi nevoie de șapte ani pentru ca blestemul să înceteze.

De ce aduc potcoavele noroc?

superstiții Potcoave

Foto. reference.com

Potcoava norocoasă este încă un lucru despre care oamenii cred că aduce noroc. Ca să ne dăm seama de ce, trebuie să ne întoarcem în timp, la civilizația celtică. Potrivit folclorului celt, în Epoca de Piatră, nordul Europei și insuelele Britanice erau populate de spiriduși.

Articolul continuă pe pagina următoare →

Ți-a plăcut articolul? Spune-ți părerea