Delicatese letale: Top 5 mâncăruri care ucid

Când vrem să aflăm dacă o mâncare este bună sau nu, ne uităm în special la conținutul de grăsime și de zahăr. Există, însă, mâncăruri care n-au nici multă grăsime, nici mult zahăr, și totuși pot ucide.

De cele mai multe ori, ele arată inofensiv, dar pot provoca boli grave și ireversibile sau chiar moartea. Deși sunt periculoase, aceste mâncăruri sunt considerate delicatese și mulți oameni își pun viața în pericol consumându-le.

1. Fugu, o delicatesă otrăvitoare

Mancaruri - Fugu

Foto: malaysianfoodie.com

Peștele fugu ocupă locul 1 în topul celor mai otrăvitoare mâncăruri din lume. În Japonia este considerat o delicatesă, dar dacă nu este preparat corect poate provoca paralizie și asfixiere. Peștele este periculos deoarece organele lui, în special ficatul, conțin o neurotoxină foarte puternică: tetrodotoxina.

Fugu este foarte popular în rândul excentricilor în căutare de adrenalină. Restaurantele unde se prepară acest pește sunt strict controlate. Mai mult, pentru a avea dreptul de a prepara fugu, bucătarii sunt obligați să urmeze cursuri speciale riguroase.




O porție de fugu costă între 20 și 50 de dolari, dar te poate costa și… viața. În fiecare an, aproximativ 100 de persoane mor ca urmare a otrăvirii.

2. Mâncăruri care ucid – Broasca gigant de Namibia

Mancaruri - Broasca

Foto: flitto.com

Broasca gigant este considerată o delicatesă în Africa și este consumată în special la sărbători. Probabil că are o carne gustoasă, însă majoritatea oamenilor se țin departe de ea deoarece conține o toxină numită Oshiketakata.

Odată ingerată, toxina cauzează insuficiență renală sau chiar moartea. Broasca gigant are o lungime de 25 de centimetri și mănâncă orice, de la șoareci la reptile. Localnicii gătesc periculoasa carne doar în vase căptușite cu lemn, despre care cred că neutralizează otrava.

3. Ackee și vărsăturile jamaicane

Mancaruri - Ackee

Foto: tumblr.com

Printre mâncărurile extrem de toxice se numără și un fruct. Ackee este fructul național în Jamaica și este foarte periculos. Porțiunile necoapte sau necomestibile ale fructului conțin o toxină, denumită hipoglicină. Toxina scade nivelul de glucoză din organism și cauzează hipoglicemie.




Aceasta se manifestă prin vărsături puternice – „vărsături jamaicane” -, care se pot solda cu moartea. Însă, dacă fructul este consumat când este copt și fără semințe, el este inofensiv.

4. Mâncăruri care ucid – Casu Marzu

Mancaruri - Casu Marzu

Foto: wikipedia.org

Casu Marzu este una dintre acele mâncăruri pe care doar cei mai rezistenți le pot mânca. Casu Marzu este o specialitate de brânză din Sardinia, preparată din lapte de oaie. Până aici, nimic ieșit din comun.

Doar că brânza este lăsată să fermenteze în aer liber, pentru ca muștele să-și poată depune ouăle la interior. Aceste ouă – sau, mai precis, larvele care ies din ouă- sunt cele care produc fermentația. Pe lângă că nu pare deloc apetisantă, Casu Marzu este și periculoasă.

Atunci când larvele din interior mor și sunt sunt ingerate, ele pot provoca leziuni severe ale pereților intestinali. Mai mult, Casu Marzu este una dintre puținele mâncăruri pentru care e nevoie de ochelari de protecție.




Asta deoarece, atunci când sunt deranjate, larvele sar din brânză și pot intra în ochii consumatorului. Casu Marzu este interzisă în Uniunea Europeană și se vinde doar pe piața neagră din Italia.

5. Cassava, rădăcina otrăvitoare

Mancaruri - Cassava

Foto: croptrust.org

Cassava este o rădăcinoasă cultivată în special în Africa și America de Sud. Ea este o sursă bună de carbohidrați pentru țările mai puțin dezvoltate, dar este și foarte periculoasă. Rădăcina este bogată în cianură, iar de aceea nu poate fi consumată în stare crudă.

Dacă este consumată crudă sau insuficient de bine preparată, cassava provoacă probleme de sănătate. Simptomele otrăvirii cu cassava – denumită și konzo – apar la patru ore de la ingerare și includ vărsăturile și amețeala. În cazuri extreme, victima poate paraliza ireversibil.

Oamenii au cele mai bizare gusturi. Iată câteva mâncăruri care sfidează orice regulă de igienă și, în ciuda acestui fapt, sunt considerate delicatese.

Ai stomacul tare? Alimente produse din salivă, excremente sau secreții de animal

Ți-a plăcut? Spune ce crezi!