10 reguli din Japonia, țara cu cel mai avansat sistem educațional din lume

6. În plus față de materiile tradiționale, copiii învață arta caligrafiei și poezia japoneză

© midwestdojo.com

Principiul caligrafiei japoneze, sau Shodo, este foarte simplu: înmoi un băț de bambus în cerneală și, cu mișcări ușoare, desenezi ideogramele pe hârtie de orez. În Japonia, Shodo este la fel de prețuit ca pictura. Haiku, în schimb, este o formă de poezie care descrie, în versuri scurte,natura și ființa umană în ansamblul ei. Aceste două discipline sunt unul dintre principiile esteticii orientale: combină simplitatea și sofisticatul. Scopul acestor cursuri este de a-i învăța pe copii să valorifice și să își respecte cultura națională și tradițiile ancestrale.

7. Toți elevii trebuie să poarte uniforme

© japantimes.co.jp

Începând din clasa a VII-a, toți elevii sunt obligați să poarte uniformă. Multe școli au propriul lor cod vestimentar, dar, de regulă, băieții poartă haine în stil sobru, militar, iar fetele, sacou, cămașă și fustă. Această regulă are rolul de a disciplina elevii, știindu-se că simplul act de a purta o uniformă creează o atmosferă mai serioasă. Uniforma, de asemenea, le creează copiilor sentimentul de apartenență la un grup.

8. Absenteismul la ore este aproape zero

© ajari / flickr.com

Cu greu găsești în România pe cineva care să nu fi chiulit de la școală măcar o dată. Dar, există o țară în care nu se chiulește. Și unde elevii nici nu întârzie la școală. Japonia mai doboară un record: 91% dintre elevi își ascultă cu atenție profesorii la școală. Oare ce altă țară se poate lăuda cu asemenea statistici?

9. Totul depinde de rezultatele examenului final

© japantimes.co.jp

La sfârșitul liceului, elevii dau un examen hotărâtor pentru viitorul tinerilor – determină dacă aceștia se vor putea înscrie la școli mai înalte. Elevii pot alege doar o singură universitate, ceea ce mai târziu le va influența covârșitor veniturile financiare și standardul de viață, în general. În plus, concurența este foarte mare. În pofida competiției, 76% dintre elevi continuă studiile după liceu. Toate acestea justifică expresia japoneză „iadul examenelor”.

10. Anii de facultate sunt cei mai frumoși ani din viață

© Chris 73 / wikimedia.org

Nu este o surpriză că, după atâția ani de pregătire și „iadul examenelor”, tinerii japonezi tânjesc după o pauză. Și se pare că pauza cade chiar în timpul anilor de facultate. Perioada facultărții este considerată în Japonia cea mai frumoasă și mai lipsită de griji.

Articol bazat pe materiale din tofugunovakdjokovicfoundation și examen.

Pagini: 1 2

Articole fascinante

De asemenea, ai putea dori...