10 lucruri nebunești pe care oamenii le credeau despre femei

De-a lungul istoriei, femeile au fost defavorizate și marginalizate, iar opresiunea și ignoranța cu care s-au confruntat frizau absurdul de cele mai multe ori. Paradoxal, dar deloc surprinzător, același lucru era valabil și în lumea științifică, iar așa-zișii experți în medicină avansau teorii nebunești când venea vorba de anatomia femeilor.

Cele zece idei despre corpul femeii – pe care vi le prezentăm în cele ce urmează și în care oamenii obișnuiau să creadă în trecut – sunt atât de bizare, încât astăzi stârnesc râsul.

1. Uterul „migrează” prin corp

Uterul mobil

Foto: commons.wikimedia.org

Cele mai vechi texte care susțin această teorie datează din secolele al IV-lea și al V-lea, asociate cu Hipocrate, părintele medicinii occidentale. Grecii antici credeau că uterul are capacitatea de a se deplasa prin corpul femeii după cum dorește, cauzând dezechilibre și chiar boli.

„În partea mediană a femeii se află uterul, un viscer femeiesc ce seamănă cu un animal, deoarece se mișcă din propria inițiativă încoace și încolo”, se precizează în traducerea unui text medical grec realizată de medicul scoțian Francis Adams în 1856.

2. Femeia va naște copii urâți dacă este expusă la lucruri urâte

Femei copii urati

Foto: Flickr.com – National Media Museum

În vechime, textele medicale despre sarcină și naștere erau scrise exclusiv de bărbați care nu văzuseră în viața lor o naștere. Potrivit unui interviu cu medicul Randi Hutter Epstein, publicat de New York Times, pe vremea când genetica era o necunoscută, oamenii de știință erau convinși că, dacă o femeie se uită la lucruri urâte atunci când este însărcinată, ea va da naștere unui copil urât.

3. Menstruația este corozivă

În secolele trecute, menstruația era un subiect tabu și multe mituri din medicină sunt legate de acest fenomen natural. Potrivit unui text atribuit lui Plinius cel Bătrân, dacă intră în contact cu o femeie la menstruație, „mustul se acrește”. Și consecințele nu se opresc aici:

„Semințele atinse de femeia la menstruație devin sterile, altoaiele se strică, plantele din grădină se usucă, iar fructele cad din copaci. Simpla privire a unei femei la menstruație poate deteriora oglinzile, toci lama sabiei și distruge lustrul fildeșului.” – Plinius cel Bătrân

4. Femeile sunt doar niște bărbați defecți

Femei barbati defecti

Foto: commons.wikimedia.org

Aristotel, unul dintre cei mai respectați gânditori din istorie, avea niște idei ridicole despre femei. El credea că femeile nu sunt altceva decât „bărbați diformi” și că sunt inferioare sub toate aspectele. La acea vreme, se credea că femeile s-au născut „greșite” din punct de vedere anatomic din cauza unei diformități a uterului mamei. Aristotel credea că femeile sunt supusele bărbaților, dar cu statut superior sclavilor. „Sclavului îi lipsește cu desăvârșire dreptul de a lua o hotărâre; femeia îl are, dar îi lipsește autoritatea; copilul îl are, însă incomplet”, afirma Aristotel în „Politica”.

5. Dacă citesc prea mult, femeile devin sterile

Femei citind

Foto: commons.wikimedia.org

În anii 1870, Edward Hammond Clarke, profesor la Universitatea Harvard, scria în cartea sa, „Sexul în educație – O șansă mulțumitoare pentru femei”, că femeile nu pot face față educației la fel ca bărbații. Clarke era convins că patru ore de lectură pe zi transformă orice femeie într-o persoană iritabilă și, mai grav decât atât, sterilă.

Articolul continuă pe pagina 2.

Pagini: 1 2

Articole fascinante

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *