10 fotografii șocante și teribilele povești din spatele lor

Omenirea a trecut prin numeroase tragedii și momente de cumpănă. Până la apariția fotografiei, dimensiunea acestor tragedii era greu de imaginat, iar oamenii afectați de ele erau niște figuri îndepărtate și nu aveau forța de a ne impresiona. Însă totul s-a schimbat de când avem capacitatea de a înregistra vizual astfel de momente. Pentru a înțelege mai bine ce forță are o fotografie, vă prezentăm câteva imagini uluitoare și teribilele povești din spatele lor.

1. Soldatul în stare de șoc în tranșeele din Primul Război Mondial

Soldat socul de obuz

Foto: rarehistoricalphotos.com

Fotografia a fost realizată în timpul bătăliei de la Flers-Courcelette, în timpul ofensivei de pe Somme, din septembrie 1916. La acea vreme, armele moderne schimbaseră total fața războiului, făcând mult mai multe victime. Pe acest fond, numărul soldaților care sufereau tulburări psihice și traume a crescut considerabil. Ceea ce psihologii ar defini drept „șocul obuzului” se manifesta adesea în rândul soldaților de pe front, care se simțeau epuizați, tremurau, aveau coșmaruri, stări de confuzie și deveneau incapabili să gândească. Uneori, simptomele mergeau până la deteriorarea vederii și auzului, paralizie sau isterie.

La acea vreme, „șocul de obuz” și tulburarea de stres post-traumatic nu erau tolerabile și nu erau înțelese aproape deloc. Potrivit RareHistoricalPhotos.com, John Vereker, un soldat britanic denumit adesea Lord Gort, chiar a declarat în fața Comisiei Regale care analiza această problemă cu stările de șoc induse de război erau un semn de slăbiciune, iar cei care le sufereau nu erau soldați buni.

2. Un congolez se uită la rămășițele fiicei lui, ucisă de colonialiști drept pedeapsă pentru că n-a reușit să atingă cota de cauciuc

Barbat Congo

Membrii miliției ABIR erau obligați să prezinte rămășițele celor uciși, pentru a justifica folosirea muniției și a nu fi acuzați de contrabandă
Foto: rarehistoricalphotos.com

Regele Leopold al II-lea al Belgiei a fondat Statul Liber Congo și l-a condus ca pe propria plantație timp de 23 de ani, între 1885 și 1908. În timpul domniei lui Leopold, statul a devenit o sursă inepuizabilă de scandaluri internaționale, din cauza încălcărilor repetate ale drepturilor omului. Membrii miliției companiei Anglo-Belgian India Rubber (ABIO), care exploata resursele de cauciuc natural din Congo, impuneau pedepse severe celor care nu reușeau să realizeze cota zilnică de cauciuc.

Fotografia de mai sus, publicată de RareHistoricalPhotos.com și realizată în 1904 de Alice Seeeley Harris, înfățișează un bărbat pe nume Nsala, care se uită șocat la mâna și piciorul fiicei sale de cinci ani, care fusese omorâtă împreună cu mama sa de miliția ABIO.

Articolul continuă pe pagina 2.

Pagini: 1 2 3 4 5

Articole fascinante

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *